Στον Ορφέα όταν μπαίνεις, νιώθεις ότι είσαι σε βεγγέρα φιλική. Είσαι το plus 1 κάποιου φίλου του οικοδεσπότη. Σε ρωτάνε γιατί άργησες (βρες εσύ πάρκινγκ βράδυ Παρασκευής στην Κυψέλη όταν δεν ξέρεις καν την περιοχή ήταν μια απάντηση που θα έδινα άνετα) και σε καλωσορίζουν από τα μικρόφωνα ο Σπύρος Γραμμένος και ο Κωνσταντίνος Πουλής. Ξέρεις ήδη από τα πρώτα πέντε λεπτά ότι θα περάσεις ωραία.

Κι αυτό δεν μπορείς να το πεις εύκολα για σόου με τον τίτλο «Πεταμένα Λεφτά». Τι έμαθα εκείνο το βράδυ στον πεζόδρομο της Φωκίωνος Νέγρη: ο Σπύρος Γραμμένος κάνει διατροφή κι έχασε κιλά και οι κοπέλες στο κοινό του το επισήμαναν, καθόλου διακριτικά. Τις χειροκροτήσαμε. Ο Σπύρος έχει προϋπηρεσία κομμωτή στα Γιάννενα. Κι αυτό από μόνο του είναι αρκετό υλικό για υπέροχα τραγελαφικές ιστορίες που μοιράστηκε μαζί μας. Ο Κωνσταντίνος Πουλής έχει σπουδάσει στην Αγγλία κι εκεί έμαθε ότι τα ελληνικά τραγούδια είναι κάπως σεξιστικά. Πέσαμε από τα σύννεφα. Ο Κωνσταντίνος Πουλής αγαπά τα παραδοσιακά τραγούδια και αυτό παραδόξως δεν κάνει τους θαμώνες του Ορφέα, μιλένιαλζ επί το πλείστον, να νιώθουν άβολα. Ο Σπύρος Γραμμένος έχει βγει στον Σπύρο Παπαδόπουλο και μόνο τότε η θεία του ένιωσε ότι ο γιος της αδελφής της είναι επιτυχημένος.

Γιατί δεν είναι Πεταμένα Λεφτά αυτή η παράσταση; Κάνουν πετυχημένη σάτιρα. Ξέρουν τι συμβαίνει γύρω τους στην κοινωνία, κυκλοφορούν οι άνθρωποι ανάμεσά μας, δεν το παίζουν καλλιτέχνες που το παίζουν διανοούμενοι. Και διακωμωδούν την τραγική καθημερινότητά μας. Γιατί αλήθεια, τι άλλο μας έμεινε για να νιώσουμε καλά;

Μας το λένε με την καλησπέρα, «ετοιμάσαμε ένα ταξίδι από το ρεμπέτικο και το παραδοσιακό, μέχρι τον «Κουκουλοφόρο», το «Ω Να Σου» αλλά και μέχρι την «Ψυχή» και το «Το όνομά μου ειν’ το δικό σου», φτιάχνοντας κείμενα, δημιουργώντας εικόνες, με μοναδικό στόχο να περάσουμε εμείς καλά, αλλά να μην φύγετε με άδεια χέρια». Δεν είναι οι δυο τους στη σκηνή, μαζί τους είναι και ο αξιαγάπητος ταλαντούχος τραγουδοποιός Γιάννης Ταυλάς, το παιδί κινητή ορχήστρα, σκαλίζει κιθάρες, μπουζούκια, λαούτα, μαντολίνα και ό,τι άλλο χρειαστεί για να φτάσουν στον προορισμό τους. 

Δεν ξέρω πώς μπορεί να χαρακτηριστεί η παράσταση στον Ορφέα. Μοιάζει με μάθημα κοινωνιολογίας σε μορφή μιούζικαλ. Δεν μιμούνται κάτι που έχεις δει αλλού. Κι αυτό είναι σπουδαίο.Μια προειδοποίηση: Αν κάτσετε στα τραπέζια που είναι κοντά στη σκηνή θα σας «υποχρεώσουν» να γίνετε μπαλέτο της παράστασης με κάτι περίεργα χορευτικά με τα χεράκια. Θα σας αρέσει.  

Info: Κάθε Παρασκευή και Σάββατο έως ότου να τσακωθούν! Μουσική σκηνή Ορφέας, Τηλέφωνο κρατήσεων: 210866 8544, 6939187511. Φωκίωνος Νέγρη 25. Ώρα έναρξης: 21.30