Στο Spotify μπορείς να ακούσεις σχεδόν όλη τη δισκογραφία του R.Kelly. Κι αυτό το λες προβληματικό. Γιατί; Γιατί ο καλλιτέχνης έχει πλέον καταδικαστική απόφαση για trafficking, σωματεμπορία και  κατοχή με  πορνογραφικό υλικό ανηλίκων.

Θέλει γερά νεύρα να διαβάσεις το κατηγορητήριο. Θα βρεις λεπτομερείς περιγραφές σχετικά με την κακοποίηση 17χρονου αγοριού που συνάντησε σε ένα ταχυφαγείο McDonald’s, στο Σικάγο, το 2006. Με το πρόσχημα ότι θέλει να τον βοηθήσει στην καριέρα του κάλεσε τον ανερχόμενο μουσικό στο στούντιο του και εκεί, ο ράπερ,  φέρεται να έκανε σεξ μαζί του ενώ ήταν ανήλικος. Επίσης αναφέρεται πως ο τραγουδιστής ανάγκασε διάφορες γυναίκες συντρόφους του, ανάμεσά τους και μια ανήλικη, να κάνουν σεξ με το νεαρό άντρα ενώ τους τραβούσε βίντεο. Παράλληλα τον έβλεπαν να αυτοϊκανοποιείται ενώ τους έδινε οδηγίες πώς να κάνουν σεξ. 

Κάποιος επέτρεπε σε αυτό το δίποδο ανθρωποειδές να κυκλοφορεί ελεύθερο για χρόνια ενώ από τη δεκαετία του 1990 υπήρχαν κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση  ανήλικων κοριτσιών.  Επί παραδείγματι, το 2002 (η Chicago Sun-Times έλαβε μια βιντεοκασέτα στην οποία φαίνεται ο R. Kelly να κάνει σεξ με μια ανήλικη), κατηγορήθηκε για παιδική πορνογραφία (αστυνομικοί βρήκαν σε δωμάτιο ξενοδοχείου της Φλόριντα φωτογραφίες του με ανήλικη να κάνουν σεξ) αλλά αθωώθηκε το 2008 σε δίκη.

https://t.co/SAH2qqN6uC

Τον Ιανουάριο του 2019, κυκλοφόρησε το  ντοκιμαντέρ “Surviving R. Kelly” με καταγραφή μαρτυριών  από επιζώσες σεξουαλικής κακοποίηση. Αντιμετωπίζοντας την πίεση από το κοινό καθώς το hashtag “Mute R. Kelly” είχε γίνει viral, η RCA Records σταμάτησε τη συνεργασία με τον τραγουδιστή.  Στις 22 Φεβρουαρίου του 2019, ο τραγουδιστής βρέθηκε αντιμέτωπος με 10 κατηγορίες εγκληματικής σεξουαλικής κακοποίησης.  Στις 11 Ιουλίου 2019, συνελήφθη με ομοσπονδιακές κατηγορίες για σωματεμπορία, παιδική πορνογραφία, εκβιασμό και παρεμπόδιση της δικαιοσύνης.

Στις 27 Σεπτεμβρίου 2021 κρίθηκε ένοχος για σωματεμπορία και trafficking. Κατά τη διάρκεια της δίκης των έξι εβδομάδων οι ένορκοι άκουσαν συγκλονιστικές καταθέσεις επιζώντων. Κοινός τόπος των μαρτυριών το γεγονός ότι το entourage του Ρόμπερτ Κέλι  ήξερε, βοήθησε, επέτρεψε και συγκάλυψε τα εγκλήματα του καλλιτέχνη. Άρα πέρα από το δίκτυο εμπορίας ανθρώπων υπήρχε και το δίκτυο συνενοχής. Και φυσικά, το δίκτυο εφησυχασμού. Αυτό που λέμε κάνω τα στραβά μάτια γιατί δεν κακοποιούμαι εγώ ή το δικό μου παιδί.

Η κουλτούρα του βιασμού

Συνολικά 45 μάρτυρες παρείχαν αποδεικτικά στοιχεία για σωματοφύλακες, βοηθούς και μέλη της συνοδείας του τραγουδιστή που στρατολογούσαν ανήλικα κορίτσια και αγόρια για να κάνει σεξ μαζί τους ο Κέλι. Χρησιμοποιούσε τη δύναμη, τα χρήματα, τον φόβο και τις απειλές για να δημιουργήσει δίκτυο θυμάτων κι υποστηρικτών του. Απαιτούσε την ηθική μυωπία των ανθρώπων που δούλευαν για τον ίδιο.

Μια γυναίκα κατέθεσε ότι την φυλάκισε, της έδωσε ναρκωτικά και τη βίασε και μόνο τώρα μπορεί πραγματικά να ξεκινήσει τη διαδικασία επούλωσης των τραυμάτων της. Στα νομικά έγγραφα αποκαλύπτεται το μαρτύριο των γυναικών αυτών. Ουσιαστικά, μιλάμε για σεξουαλικές σκλάβες. Δεν τους επιτρεπόταν να φάνε, να χρησιμοποιήσουν το μπάνιο, έλεγχε τα ρούχα που φορούσαν και τις υποχρέωνε να τον αποκαλούν «Daddy». Άρρωστο. Είχε αυστηρούς κανόνες που η ομάδα είχε ονομάσει «Κανόνες του Ρομπ». Να σημειωθεί ότι όλα τα θύματά του ήταν μαύρες γυναίκες και μαύροι άνδρες.

Πρώην υπεύθυνος περιοδείας, ο Demetrius Smith κατέθεσε ότι δωροδόκησε κάποιον για να φτιάξει μια πλαστή ταυτότητα για την τότε ανήλικη τραγουδίστρια R&B Aaliyah ώστε να παντρευτεί τον Ρ. Κέλι. Ήταν 15 ετών. Ένα χρόνο πριν την είχε κακοποιήσει σεξουαλικά. Η τραγουδίστρια ήταν 13 ή 14.

https://t.co/nGvb4a0id4

Υπάρχουν υπόνοιες ότι η τραγουδίστρια που πέθανε σε αεροπορικό δυστύχημα είχε μείνει έγκυος και την παντρεύτηκε για να αποφύγει τη φυλακή. Ο γάμους τους ακυρώθηκε λίγους μήνες μετά. Αυτό κατέθεσε μια γυναίκα που χόρευε στις συναυλίες του. Η συγκεκριμένη είχε προσληφθεί για να κάνει σεξ μαζί του ουσιαστικά και την γνώρισε όταν πήγαινε στο Λύκειο, στα 14 της. Την πίεζε μαζί με άλλες ανήλικες να κάνει σεξ μαζί του.  Έντεκα επιζώντες κατέθεσαν ότι είχαν κακοποιηθεί σεξουαλικά από τον Ρ. Κέλι που γνώριζε ότι ήταν ανήλικοι. Επί δυο δεκαετίες δρούσε ανενόχλητος. Εννέα γυναίκες και δυο άνδρες περιέγραψαν τη σεξουαλική ταπείνωση και τα βία που υπέστησαν.

 

https://t.co/z3rCF4BxQO

Η ποινή θα εκδοθεί στις 4 Μαΐου και μακάρι ο Ρ. Κέλι να περάσει το υπόλοιπο της ζωής ντυμένος στα πορτοκαλί. Η ετυμηγορία έρχεται 13 χρόνια αφότου αθωώθηκε για κατηγορίες παιδικής πορνογραφίας σε δίκη στο Ιλινόις. Η υπόθεση της Νέας Υόρκης είναι μόνο ένα μέρος των κατηγοριών που αντιμετωπίζει ο τραγουδιστής. Έχει δηλώσει αθώος για κατηγορίες σεξουαλικής κακοποίησης στο Ιλινόις και τη Μινεσότα.

Πιστεύω ότι καλό θα ήταν να μην υπάρχει η δισκογραφία του διαθέσιμη σε καμία μουσική πλατφόρμα.