Πρώην πανκ ντράμερ, νυν ταλαντούχος συνθέτης ηλεκτρονικής μουσικής που θέλει να ζήσει στην Αθήνα. Λατρεύει τις βόλτες στην Ακρόπολη, δεν μπορεί να πιστέψει ότι θα παίξει στο Ηρώδειο και μας θεωρεί τυχερούς επειδή ζούμε στην Αθήνα. Έχει δώσει συναυλίες σε μερικούς από τους σημαντικότερους συναυλιακούς χώρους στον κόσμο, όπως το Royal Albert Hall, το Guggenheim Museum στο Μπιλμπάο, το Μουσείο του Λούβρου και η όπερα του Σίδνεϋ. Αλλά το Ηρώδειο θεωρεί μαγικό συναυλιακό χώρο.

Στις 15 Ιουλίου 2021, το Ωδείο Ηρώδου Αττικού θα πλημμυρίσει με τους μουσικούς αντικατοπτρισμούς του Ólafur Arnalds. Ο ιδιοφυής Ισλανδός μας καλεί να αποδεχτούμε τις αλλαγές της ζωής, να αντιδρούμε και να στοχαζόμαστε, να αναζητούμε τη δική μας ειρήνη. Η μουσική του είναι σίγουρα μια αρχή. Η ιδανική μουσική για να θεραπεύσει τα τραύματά της πανδημίας.

“Η πανδημία ανέδειξε την αβεβαιότητα και το χάος. Εκείνο που μπορούμε να ελέγξουμε είναι ο τρόπος με τον οποίο αντιδρούμε στο απρόβλεπτο της ζωής. Όμως, το χάος το διαδέχεται πάντα η ειρήνη. Και μαζί με την ειρήνη έρχεται η ελπίδα» λέει. Με τη μουσική του δημιουργεί ηχητικές αφηγήσεις που εκφράζουν και τις λεπτότερες αποχρώσεις των εσωτερικών συναισθημάτων, ειδικά αυτήν την εποχή των αποστάσεων. Ένας συνδυασμός ατμοσφαιρικής ηλεκτρονικής pop με νεοκλασικές, μινιμαλιστικές συνθέσεις από έγχορδα και πλήκτρα.

Από τον Οκτώβριο του 2007, όταν κυκλοφόρησε το πρώτο σόλο άλμπουμ του, “Eulogy for Evolution” και αμέσως μετά έφυγε για περιοδεία με τους Sigur Rós, μέχρι το 2020 γύριζε τον κόσμο. Χωρίς σταματημό. Η πανδημία τον υποχρέωσε να μετακομίσει πίσω στο Reykjavík, να συνδεθεί ξανά με το παρελθόν του. Το απήλαυσε. Τον ενοχλούν τα στερεότυπα για τον τόπο καταγωγής του. Η πειραματική μουσική του Όλαφουρ Άρναλντς πηγάζει από την δική του πολιτιστική κληρονομιά, αυτή της Ισλανδίας που έχει χαρίσει στην παγκόσμια μουσική σκηνή τα πιο ρηξικέλευθα μυαλά της. Την Björk, τους Sigur Ros, τον Jonathan Johansson. 

Ήταν πανκιό, μέχρι που τελικά έκανε το χατίρι της γιαγιάς του που λάτρευε τους κλασικούς συνθέτες κι αγάπησε το πιάνο. Οι συνθέσεις του είναι ψυχαναλυτικές. Βγάζουν στην επιφάνεια όσα προσπαθούμε να κρατήσουμε κρυμμένα. Είναι προσωπικός κι εξομολογητικός. Σε κάθε νέα του δουλειά περισσότερο. Ο Ισλανδός που κατάφερε να κάνει την κλασική μουσική «σέξι» για τους millennials, έγραψε το soundtrack των τηλεοπτικών σειρών Broadchurch και Defending Jacob. Του έλειψαν οι ζωντανές εμφανίσεις. Ανυπομονούμε.  

 

Info: Πέμπτη 15 Ιουλίου 2021, Θέατρο Ηρώδου Αττικού,  Κεντρικά εκδοτήρια ΕΦ (Πανεπιστημίου 39, Στοά Πεσμαζόγλου)*, εισιτήρια εδώ