Πρόκειται για μία από τις εμβληματικές μορφές του ελληνικού ποδοσφαίρου. Μέλος της ομάδας του 2004 που έφερε το Euro 2004 στην Ελλάδα και ένας από τους πιο ταλαντούχους ποδοσφαιριστές του εγχώριου ποδοσφαίρου. Ο Βασίλης Τσάρτας όπως μας συστήθηκε είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο για τον ελληνικό αθλητισμό. Ο Βασίλης ΤσΙάρτας -όπως θέλησε να τον αποκαλούμε όντας το πραγματικό του επώνυμο όταν κρέμασε τα παπούτσια του- είναι μία άλλη ιστορία. Μία μαύρη σελίδα για τον ελληνικό αθλητισμό, μαύρη όπως ακριβώς οι ιδέες που ενστερνίζεται. 

Ο Βασίλης Τσιάρτας, λοιπόν, είναι η επιλογή της ΠΑΕ για προπονητής της Β’ ομάδας. Ο παλαίμαχος διεθνής ποδοσφαιριστής συναντήθηκε με τον Δημήτρη Μελισσανίδη και έδωσαν τα χέρια ώστε ο πρώτος να αναλάβει την Β’ ομάδα που αγωνίζεται στην Super League 2 της νέας αγωνιστικής περιόδου. Είναι ο Βασίλης Τσιάρτας ο κατάλληλος προπονητής για τον πάγκο της Β’ ομάδας του “Δικεφάλου”; Ενδεχομένως. 

Είναι ο κατάλληλος για την ιστορία του συλλόγου; Ξεκάθαρα ΟΧΙ. Το σύνθημα “ΑΕΚ σημαίνει, προσφυγιά ξεριζωμένη” είναι το DNA του συλλόγου. ΑΕΚ είναι εκείνοι οι χιλιάδες πρόσφυγες που ξεριζώθηκαν το 1922. ΑΕΚ είναι το κίτρινο χρώμα που υποδηλώνει την ελπίδα μετά τον ξεριζωμό και το μαύρο που υποδηλώνει τον πόνο της γενιάς εκείνης, που αναγκάστηκε να μεταφερθεί στα αστικά κέντρα της Ελλάδας. Το μαύρο του πόνου και όχι του φασισμού και του ρατσισμού. 

Ο Βασίλης Τσιάρτας είναι ένας άνθρωπος που δεν κρύβεται. Οι ενεργοί λογαριασμοί του στα social media είναι ο χώρος έκφρασής του. Και έτσι γνωρίζουμε ποια είναι τα πιστεύω του. Αηδιάζει με τους πρόσφυγες (ή λαθρομετανάστες όπως αρέσκεται να τους αποκαλεί), με τους κομμουνιστές (ή εθνομηδενιστές και αριστεροφασίστες όπως αρέσκεται να τους αποκαλεί) και με οτιδήποτε στα δικά του μάτια “αλλοιώνει” τον ελληνικό πολιτισμό.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η απόφαση της επιτροπής Ελλάδα 2021 να βάλει στο πόστερ για τα 200 χρόνια εορτασμού του ελληνικού κράτους τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, που στα δικά του μάτια φάνταζε απαράδεκτη.

Ο Βασίλης Τσιάρτας εκτός από ρατσιστής είναι και ομοφοβικός. Χαρακτηριστική η αντίδρασή του πριν έναν χρόνο όταν η αλυσίδα super market “ΑΒ Βασιλόπουλος” αποφάσισε να τιμήσει την Γιορτή του Πατέρα με την παρακάτω τρυφερή φωτογραφία. Μάλιστα “απείλησε” πως δε θα ξαναψωνίσει από το συγκεκριμένο supermarket αν δεν την αποσύρουν. Ναι, τους διέλυσες τον προϋπολογισμό Βασίλη μου.

Ο ίδιος προφανώς αισθάνεται αδικημένος από την κριτική και πως οι γύρω είναι υποκριτές. Δεν έχει καμία μα καμία σημασία. Στα μάτια των προοδευτικών έχει καταντήσει γραφικός και κανείς πλέον δε δίνει σημασία στα λεγόμενά του, παρά μόνο ένας πυρήνας φανατικών υποστηρικτών του. Δικαίωμά τους. 

Όπως δικαίωμα και της κάθε ανώνυμης εταιρείας να επιλέγει τους ανθρώπους που θεωρεί ως κατάλληλους για να φέρουν εις πέρας το εκάστοτε project. Ωστόσο κάθε εταιρεία πρεσβεύει ορισμένες αξίες. Πόσο μάλλον οι ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρείες που δεν είναι μόνο μετοχές και αποφάσεις του μεγαλομετόχου που τις κατέχει. Οι ποδοσφαρικές ομάδες είναι ο κόσμος τους. Και ο κόσμος της ΑΕΚ (θες να πούμε μερίδα του κόσμου της ΑΕΚ, δεν θα τα χαλάσουμε εκεί) έχει αποδεδειγμένα δείξει ότι είναι με τους “αόρατους” αυτού του κόσμου. Είναι με την πλευρά της αλληλεγγύης: από το προσφυγικό μέχρι τις εμφυλες επιθέσεις και τις γυναικοκτονίες. 

Και η ιστορία της ΑΕΚ, η ιστορία του ξεριζωμού, της προσφυγιάς και της αγκαλιάς σε οτιδήποτε διαφορετικό δε συνάδει με κανέναν ρατσιστή. Ο Βασίλης Τσιάρτας δεν μπορεί να βρίσκεται στη βιτρίνα του συλλόγου. Ο Βασίλης Τσάρτας ήταν ένας σπουδαίος ποδοσφαιριστής. Ο Βασίλης Τσιάρτας είναι μία μαύρη σελίδα στην ιστορία του συλλόγου που πρέπει να καεί. 

Οι φίλοι του “Δικεφάλου” ήδη έχουν αρχίσει να αντιδρούν. Οι διοικούντες οφείλουν να τους ακούσουν.