Μπορούμε να γράψουμε δεκάδες χιλιάδες λέξεις για το πόσο “αμαρτωλή” είναι η UEFA. Και σε αυτές τις δεκάδες χιλιάδες λέξεις, μπορούμε άνετα να προσθέσουμε και την βαθύτατη υποκρισία που διακατέχει τον οργανισμό. Ένας οργανισμός που ζει και αναπνέει για τη λεζάντα και για το πόσο επιφανειακά αρέσκεται να αντιμετωπίζει τα εκάστοτε ζητήματα. Την ενδιαφέρει μόνο η βιτρίνα και όχι να εστιάσει στη ουσία του πράγματος. Είναι ξεκάθαρο πως την απασχολούν οι δημόσιες σχέσεις και όχι να “σπάσει αυγά”. 

Αυτή τη φορά έγινε ξεκάθαρο με τον πιο εκκωφαντικό και πολύχρωμο τρόπο.

Το βράδυ της Τετάρτης η Γερμανία θα φιλοξενήσει την Ουγγαρία στον αγώνα που κλείνει τον γύρο των ομίλων για το Euro 2020. Με αφορμή την αναμέτρηση και τον “Μήνα Υπερηφάνειας”, ο δήμαρχος του Μονάχου ζήτησε να φωτογραφηθεί η Allianz Arena στα χρώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Με αυτόν τρόπο θέλησε να στείλει ένα μήνυμα αλληλεγγύης ενάντια στο νομοσχέδιο που πέρασε πρόσφατα από το Κοινοβούλιο της Ουγγαρίας η κυβέρνηση Ορμπάν, μέσω του οποίου απαγορεύεται η “προώθηση” της ομοφυλοφιλίας ή της αλλαγής φύλου στους ανηλίκους. Η κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπάν απαγορεύει την “προπαγάνδα” υπέρ της ομοφυλοφιλίας και ήδη η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει τη νομιμότητά του.

Μέχρι εδώ όλα καλά. Μέχρι εδώ. Μέχρι δηλαδή να τοποθετηθεί η UEFA διά στόματος του προέδρου της, Αλεξάντερ Τσέφεριν: «Όποια κι αν είναι η άποψή μας για το πόσο δικαιολογημένο μπορεί να είναι αυτό το μήνυμα, το ποδόσφαιρο δεν μπορεί να επιτρέψει να χρησιμοποιηθεί για πολιτικούς σκοπούς. Η UEFA έχει δεσμευτεί να καταπολεμήσει κάθε μορφή διακρίσεων, συμπεριλαμβανομένων των προκαταλήψεων και της ομοφοβίας. Ήταν ένα αίτημα πολιτικού χαρακτήρα, ήταν σαφώς ένα μήνυμα που αποσκοπούσε σε μια πολιτική πράξη από μια κυβέρνηση άλλης χώρας», ανέφερε χαρακτηριστικά, απορρίπτοντας με αυτόν τον… διπλωματικό τρόπο το αίτημα του δημάρχου Ντίτερ Ράιτερ.

Αλεξάντερ Τσέφεριν

Αντίφαση και υποκρισία από τον κύριο Τσέφεριν και την UEFA. Αφενός αναφέρει πως η UEFA έχει δεσμευτεί να καταπολεμήσει κάθε μορφή διακρίσεων, αφετέρου απορρίπτει το αίτημα να φωταγωγηθεί η Allianz Arena στα χρώματα του ουράνιου τόξου. Η UEFA νίπτει τας χείρας της με ευλαβική προσοχή αλλά αυτό δε σημαίνει πως θα παραμείνει στο απυρόβλητο.

Κάνει λόγο για no politica σε μία διοργάνωση που οι Ούγγροι φασίστες είχαν γεμίσει ασφυκτικά το πέταλο στους αγώνες με την Πορτογαλία και την Γαλλία και παρέδωσαν ρεσιτάλ ρατσισμού και ομοφοβίας. Έβριζαν εν χορώ τον Κριστιάνο Ρονάλντο, τον αποκαλούσαν υποτιμητικά αδερφή και από τα γεμάτα ρατσιστικό δηλητήριο βέλη τους χτύπησαν και τους μαύρους ποδοσφαιριστές της Γαλλίας. Κυρώσεις φυσικά δεν υπήρξαν, διότι το ποδόσφαιρο (και το χρήμα, ας μην κοροϊδευόμαστε) είναι πάνω απ’ όλα. Στην UEFA δεν επιθυμούν να έρθουν σε σύγκρουση. Συνεχίζουν τον δρόμο τους στην γραμμή της ασφάλειας, κλείνοντας τα αυτιά τους στη φωνή του δικαίου. 

Αποξενωμένοι από την κοινωνία, δεν αντιλαμβάνονται πως ο κόσμος αλλάζει. Ήδη οι ομάδες του γερμανικού ποδοσφαίρου έχουν ενωθεί και έχουν προχωρήσει στη δημοσίευση φωτογραφιών της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μάλιστα αναφέρουν πως αν δεν επιτραπεί να φωταγωγηθεί η Allianz Arena, θα το πράξουν οι ίδιοι στα δικά τους γήπεδα. Φωνές από τον ποδοσφαιρικό χώρο, όπως ο Γκάρι Λίνεκερ και ο Μάνουελ Νόιερ, έχουν ταχθεί κατά την απόφαση της UEFA. Η γερμανική οργάνωση Christopher Street Day σε συνεργασία με την Διεθνής Αμνησία σκοπεύει να διανείμει 11.000 σημαίες με τα χρώματα της σημαίας του Pride στους θεατές του αγώνα, ώστε η διαμαρτυρία να γίνει ορατή σε όλους.

Το βράδυ της Τετάρτης αναμένεται να έχουμε την πρώτη μεγάλη ιστορική σύγκρουση ανάμεσα στην ελευθερία και την καταπίεση στον χώρο του ποδοσφαίρου. Το πολύχρωμο ουράνιο τόξο θα αναμετρηθεί με το σκοτάδι. Είναι η στιγμή που θα πρέπει να επιλέξουμε “στρατόπεδο”. Η UEFA όσο και να θέλει να παίξει τον ρόλο του Πόντιου Πιλάτου έχει ήδη κάνει τη συνειδητή επιλογή της. Καιρός να καταλάβει το λάθος της.