Καλοκαίρι του 2016. Τα αδέλφια Καλογεράκη μελετούν την αλληλογραφία του Ρεμπώ με τον Βερλάιν. Μέσα από τις επιστολές αυτές ξεδιπλώνεται μια ερωτική σχέση. Οι δυο ταλαντούχοι μουσικοί αποφασίζουν να μελοποιήσουν αυτές τις επιστολές. Κάνουν μια τολμηρή σκέψη. Να παντρέψουν αυτόν τον κόσμο με λιγότερο γνωστά ρεμπέτικα τραγούδια.

Καλοκαίρι του 2021. Τα αδέλφια Καλογεράκη μας προσκαλούν σε μια συναυλία που θα σχολιάζει τη θυελλώδη, πενταετή σχέση του Ρεμπώ μέσα από την ερωτική θεματολογία των ρεμπέτικων. Πώς; Οι 9 επιστολές τους έχουν μελοποιηθεί σε 9 ρεμπέτικα τραγούδια.

Τι θα ακούσουμε δηλαδή;  Το χρονικό μιας σχέσης από την πρώτη επιστολή τον Σεπτέμβρη του 1871 που αποστέλλει ο Ρεμπώ στον 27χρονο Πώλ Βερλαίν, που ζούσε νιόπαντρος στο Παρίσι με την έγκυο γυναίκα του μέχρι και την τελευταία τους συνάντηση το 1875, από τη γνωριμία τους μέχρι και το χωρισμό τους. Ο Παντελής και ο Μιχάλης Καλογεράκης απαγγέλουν και ερμηνεύουν άλλοτε ρεμπέτικα τραγούδια, κι άλλοτε τις επιστολές των δυο ποιητών. Τα Ρεμπώτικα με άλλα λόγια. Τα δίδυμα αδέλφια Μιχάλης & Παντελής Καλογεράκης κάλεσαν την Λένα Κιτσοπούλου, την Ελένη Κοκκίδου, την Μάρθα Φριντζήλα, την Νεφέλη Φασούλη, τον Απόστολο Κίτσο και τον Μάνο Πετράκη στην πιο ρομαντική βραδιά του καλοκαιριού.

Τι θέλουν να πουν με τα ρεμπέτικα τους οι Μιχάλης & Παντελής Καλογεράκης στη γενιά που μεγαλώνει ακούγοντας τραπ;

M:Δεν θέλουν να πουν κάτι τα ρεμπώτικα στη γενιά που μεγαλώνει ακούγοντας τραπ. Θα ταυτιστεί με τα Ρεμπώτικα εκείνος που βίωσε ή βιώνει έναν μεγάλο έρωτα.

Π: Εγώ που ακούω τραπ ανήκω “στην γενιά που μεγαλώνει ακούγοντας τραπ”; Μάλλον όχι, γιατί εγώ έχω ήδη μεγαλώσει. Τα ρεμπέτικά μας, αφηγούνται την ιστορία ενός ανθρώπου που νομίζω κάλλιστα θα άκουγε τραπ! Χαχα

Τι είναι αυτά τα Ρεμπώτικα;

 M: Με τα Ρεμπώτικα αφηγούμαστε έναν από τους μεγαλύτερους έρωτες, του Ρεμπώ με τον Βερλαίν, μέσα από τις επιστολές που αντάλλαξαν και τα ποιήματα που έγραψαν. Την ιστορία αγκαλιάζουν ρεμπέτικα τραγούδια με έντονα ποιητικό στίχο.

Πότε πέσατε πρώτη φορά πάνω στον Ρεμπώ; Και γιατί σας ενέπνευσε τόσο;

M: Διαβάζοντας ποίηση, δεν μπορείς να μην συναντήσεις κάποια στιγμή τον Ρεμπώ, ο οποίος είναι ποιητικό φαινόμενο. Ο Παντελής νομίζω έχει να μας πει περισσότερα.

Π: Εγώ έπεσα πρώτη φορά πάνω στον Ρεμπώ, όταν στην εφηβεία μου, ως ένα emo που σέβεται τον εαυτό του, διάβαζα καταραμένους ποιητές. Ε, μια μέρα διαβάζω ένα ποίημα που δεν έβγαζε κανένα νόημα, είχε όμως τέτοια ορμή, τέτοια επιθετικότητα και φαντασία και ελευθερία, που τρελάθηκα! Να μην τα πολυλογώ, από τα δεκαπέντε μου διάβαζα μανιακά Ρεμπώ, προσπαθούσα να γράψω σαν αυτόν, να ζήσω σαν αυτόν, μάταια όλα! Το μόνο που κατάφερα ήταν κάποια στιγμή να αρχίσω να αισθάνομαι τι γράφει, να τον καταλαβαίνω.

Πότε ξεκινήσατε το ταξίδι σας στη μουσική και γιατί επιλέγετε να μελοποιείτε ποιητικό λόγο;

Μ: Το ταξίδι μας ξεκίνησε από το σχολείο, όταν άρχισα να μαθαίνω κιθάρα. Τότε ήταν που άρχισα να γράφω και μουσική. Ωστόσο η ποίηση υπήρχε στη ζωή μας από τότε μιας και οι άνθρωποι που βρέθηκαν στο δρόμο μας, διάβαζαν ή έγραφαν ποίηση. Από τους γονείς μας, μέχρι τους δασκάλους μας Ντιάνα Μανουρά, Δημήτρη Περοδασκαλάκη, μέχρι την παρέα μας στο 8ο Λύκειο Ηρακλείου και τα χρόνια μας στην Αθήνα. Μεγάλωσα με ποίηση και συνεχίζω να ζω διαβάζοντας ποιήματα σχεδόν σε καθημερινή βάση.

Χαιρόμαστε που η δισκογραφική μας εταιρεία, η Μικρή Άρκτος αγκαλιάζει την ποίηση με πολλούς τρόπους, την έκδοση ποιητικών συλλογών, δίσκων κλπ και στηρίζει τις δικές μας καλλιτεχνικές αναζητήσεις.

Θα ξαναδούμε κάπου την μουσική παράσταση Κάτι Παράξενο; Θέλετε να μας πείτε γιατί έγινε sold out, στόμα με στόμα; Τι είχε που ήθελαν όλοι να δουν και να ακούσουν;

Μ: Το “Κατι Παράξενο” νομίζω αγαπήθηκε τόσο διότι ο Απόστολος Κίτσος έφτασε τα τραγούδια του δίσκου σε άλλο επίπεδο. Τα ποιήματα που έχω μελοποιήσει στο δίσκο αυτό, του Νίκου Σαραντάκου, του Μιχάλη Γκανά, του Μάνου Χατζιδάκι, του Αχχιλέα Παράσχου και της Αριστέας Παπαλεξάνδρου νομίζω είναι υπέροχα.

Γιατί επιλέξατε για το live σας το Αστεροσκοπείο Αθηνών;

Μ: Το Αστεροσκοπείο Αθηνών είναι ένας μαγικός τόπος μέσα στην Αθήνα, όπου μπορεί κα-νείς να συντονιστεί με τη φύση, τα δέντρα, το χώμα, την πέτρα. Μέσα στο τόσο τσιμέντο το να μπορείς να τραγουδάς κοιτάζοντας τα δέντρα είναι αρκετά παρηγορητικό.

Θα δώσετε κι άλλες συναυλίες μέσα στο καλοκαίρι;

Μ: Θα έρθουν πολύ όμορφες συναυλίες μέσα στο Καλοκαίρι. Stay tuned

Info: Ρεμπώτικα

στο λόφο των Νυμφών

με τους Μιχάλη & Παντελή Καλογεράκη

Τρίτη 22 Ιουνίου 2021 στις 21:00

 Αστεροσκοπείο Αθηνών | Λόφος Νυμφών | Θησείο | τηλ. 2103490000 | www.noa.gr

Προπώληση: Ticketservices | Public