Τι είναι drag; Κυρίως, το μεσαίο δάχτυλο σηκωμένο σε μια ανδροκρατούμενη, φαλλοκρατική, πατριαρχική κοινωνία. Ή αυτό που μπορείτε να διαβάσετε εδώ. To Drag Race του RuPaul είναι κυρίως μια παγκόσμια τηλεοπτική επιτυχία. Και κάτω από τις περούκες και τους κορσέδες,  τα showgirls που κάνουν το καλύτερο lip sync έχουν ένα ριζοσπαστικό μήνυμα για την κοινωνία μας.

Πριν καν γεννηθεί το αγόρι, ένα μέντιουμ είχε πει στη μητέρα του ότι θα μεγάλωνε για να γίνει διάσημος, οπότε φρόντισε να τον ονομάσει κατάλληλα. RuPaul. Αυτό που δεν προέβλεψε, ωστόσο, ούτε η ασυνήθιστα προνοητική οικογένειά του – ούτε κανείς τηλεοπτικός ειδήμονας – ήταν ότι σε ηλικία 60 ετών θα ήταν ο πρωταγωνιστής αυτού που αποκαλείται «το πιο ριζοσπαστικό σόου στην τηλεόραση».

Το Drag Race του RuPaul απορρίφθηκε από κάθε δίκτυο όταν έριξε για πρώτη φορά την ιδέα πριν από μια δεκαετία. Κανείς δεν ήθελε να προβάλει ένα παρεμφερές προϊόν του America’s Next Top Model,  αλλά ριάλιτι με drag queens που μάχοντα «στήθος με στήθος» σε εβδομαδιαίες προκλήσεις, όπως το ράψιμο φορέματος με θέμα “Gone With The Wind” από κουρτίνες. Μια κριτική επιτροπή του RuPaul και οι καλεσμένοι, από τη Lady Gaga μέχρι τη La Toya Jackson, βαθμολογούν τις εμφανίσεις της πασαρέλας, αναζητώντας χάρισμα, μοναδικότητα, νεύρο και ταλέντο και οι δύο χειρότερες εμφανίσεις της εβδομάδας κάνουν το “lip-sync για τη ζωή τους” σε έναν ποπ ύμνο, πριν ο χαμένος αποκλειστεί και αποχαιρετίσει.

Η ιδέα εξελίσσεται κάθε χρόνο, και οι βασίλισσες παίρνουν τον διαγωνισμό πολύ σοβαρά, αλλά δεν έχω συναντήσει ποτέ κανέναν που να νοιάζεται πραγματικά ποιος θα κερδίσει. Αυτό που κάνει το Drag Race εθιστικό είναι οι ιστορίες ζωής των διαγωνιζόμενων και η δυναμική της ομάδας που παραβιάζουν όλους τους κανόνες της τηλεόρασης. Οι βασίλισσες μένουν συναισθηματικά γυμνές για εμάς, με ιστορίες οδυνηρές, κωμικές, ευάλωτες και ηρωικές.

Οι διαγωνιζόμενοι είναι όλοι «showgirls» – επαγγελματίες drag queens. Δεν υπάρχει τίποτα που αυτά τα κορίτσια δεν μπορούν να κάνουν με περούκες και κορσέδες και αρκετή ταινία. Πέρα από την ευχάριστη τηλεοπτική φόρμουλα της μεταμόρφωσης, το Drag Race είναι επίσης τόσοοοοοοοο αστείο. Ως θεατής αισθάνεσαι να έχεις αποδεχθεί πρόσκληση σε ιδιωτικό πάρτι από άλλο πλανήτη.

Αγορασμένο από το Logo TV, ένα μικροσκοπικό LGBT καλωδιακό δίκτυο, το Drag Race έγινε ένα αμέσως επιτυχία, περνώντας γρήγορα στο VH1, φέρνοντας την υποκουλτούρα της στα σαλόνια της Αμερικής. Κάθε επεισόδιο έχει μέσο όρο πάνω από ένα εκατομμύριο θεατές, η σειρά μεταδίδεται σε όλο τον κόσμο και ο RuPaul κέρδιζει τα Emmy του και έγινε ένας από τους 100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή του περιοδικού Time.

Ο RuPaul είναι σοβαρός, ευθύς και με αυτογνωσία, και έχει σαφώς σκεφτεί πολύ όλα όσα λέει. Είναι η Όπρα των drag Queens. Στις συνεντεύξεις του πάντα τονίζει το χρώμα του. «Οι άνθρωποι πάντα απειλούνταν από μένα ως Αφροαμερικανός, λόγω της εγγενούς μαύρης οργής που έχουν όλοι οι μαύροι στον πολιτισμό μας, της υποκείμενης μαύρης οργής εξαιτίας αυτού που μας συνέβη σε αυτή τη χώρα. Είναι πάντα εκεί» λέει.

Ήταν ένας χορευτής κλαμπ που έκανε “κωμωδία τρόμου ντυμένος drag”, διασκέδασε πολύ, αλλά μέχρι τα 28 εντελώς άφραγκος. Παιδί φτωχής οικογένειας από το Σαν Ντιέγκο, που σχεδόν «αλληλοσκοτώθηκαν» πριν χωρίσουν όταν ο RuPaul ήταν επτά ετών. Στα 15 μετακόμισε για να ζήσει με την αδελφή του και τον σύζυγό της στην Ατλάντα, όπου γρήγορα μπήκε στη σκηνή των κλαμπ, πριν αποφοιτήσει από τη νυχτερινή ζωή  για να μετακομίσει στο κέντρο της Νέας Υόρκης στα 20 του. Τελικά έγινε η Βασίλισσα του Μανχάταν.

Η δεκαετία του ’90 ήταν μια τρέλα για τον RuPaul. Έγινε ένας διεθνής σούπερ σταρ, έκανε άλμπουμ, πρωταγωνίστησε σε ταινίες, είχε το δικό του chat show και υπέγραψε από την Mac ως το πρώτο ανδρικό πρόσωπο της μάρκας καλλυντικών. Αλλά το 1999 αποσύρθηκε από τη δημόσια ζωή και μετακόμισε στο Λος Άντζελες, για να μείνει νηφάλιας και να κόψει το κάπνισμα μαριχουάνας.

Γνώρισε τον σύζυγό του, Georges LeBar, έναν Αυστραλό κτηνοτρόφο, σε μια πίστα χορού της Νέας Υόρκης το 1994, στη ντίσκο Limelight  και αποκάλυψε πριν λίγα χρόνια ότι το ζευγάρι είχε παντρευτεί, αλλά εξηγεί γρήγορα «χέστηκα για το γάμο. Αυτό που με ένοιαζε είναι ότι αν συμβεί κάτι σε μένα ή σε αυτόν, τα περιουσιακά μας στοιχεία προστατεύονται». Ο RuPaul είναι πεπεισμένος ότι η επιτυχία της 24χρονης σχέσης τους βασίζεται στο γεγονός ότι είναι ανοιχτή.

Το Drag Race έχει μια θέση για την ταυτότητα, η οποία είναι πραγματικά η πιο πολιτική που μπορείτε να πάρετε. “Νομίζω ότι οι ταυτότητες είναι σαν συστήματα αξίας ή νομίσματα. δεν υπάρχει μόνο ένας. Κατανοήστε την αξία των διαφορετικών νομισμάτων και τι θα μπορούσατε να κάνετε με αυτά” αναφέρει στις συνεντεύξεις του. Δίκιο δεν έχει;