O Παύλος του MasterChef είναι ήδη νικητής και αξίζει την αγάπη μας

Αν είσαι ξεκάθαρα ρατσιστής, ομοφοβικός με περίσσεια τοξική αρρενωπότητα το γέλιο του Χάππι-λου σε ενοχλεί.

O Παύλος του MasterChef είναι ήδη νικητής και αξίζει την αγάπη μας

Αν είσαι ξεκάθαρα ρατσιστής, ομοφοβικός με περίσσεια τοξική αρρενωπότητα το γέλιο του Χάππι-λου σε ενοχλεί.


Πολλοί μπορούν να σου μιλήσουν για την τοξική αρρενωπότητα. Αρκετοί την έχουν υποστεί και την αναγνωρίζουν άμα τη εμφανίσει. 0 35χρόνος Πάυλος Χάππιλος επέλεξε να μιλήσει για το φαινόμενο αυτό μέσα από την πλατφόρμα του δημοφιλούς παιχνιδιού MasterChef. Ενός ριάλιτι με υψηλή τηλεθέαση σε prime time. Που σημαίνει ότι ο λόγος του θα μπει σε πολλά νοικοκυριά. Και απέναντι σε κάθε παντελονάτο και μπεσαλή πάικτη είναι εκεί για να υψώσει την ασπίδα της συμπεριληπτηκότητας, της ορατότητας και της εκπροσώπησης της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Με γενναιότητα, χαμόγελο και ηρεμία.

Γιατί ο Παύλος, ο 35χρόνος χημικός ξέρει τι σημαίνει να σε περιθωριοποιούν για την σεξουαλική σου ταυτότητα. Δεν λείπουν τα άτομα της ΛΟΑΤΚΙ+  κοινότητας από την τηλεόραση και τα ριάλιτι. Για δικούς τους λόγους κάθε κανάλι κάνει συγκεκριμένο casting ώστε να τα εντάσσει στο παιχνίδι του. Ο Παύλος όμως δεν σταματά να θυμίζει στο κοινό τι σημαίνει η ομοφοβία, η τρανσφοβία, ο μισογυνισμός και η πατριαρχία σε κάθε στιγμή που μιλάει στην κάμερα.

Μιλάει περήφανα για τη διαφορετικότητά του και πώς αυτή αντιμετωπίζεται στην κοινωνία. «Ξέρεις ότι ως γκέι η κοινωνία σε απορρίπτει, κι έχω μάθει να το δέχομαι» λέει με στωικότητα.Γιατί είναι σημαντική η παραμονή του σε αυτό το παιχνίδι και ο τρόπος που μιλάει για την σεξουαλική ταυτότητα; Γιατί εξαιτίας της ορατότητάς του για κάθε σεξιστικό, ρατσιστικό και ομοφοβικό σχόλιο που γράφεται στο ινσταγκραμικό προφίλ του (το οποίο έκλεισε εξαιτίας του ομοφοβικού bullying. Προσέλκυσε αρνητικά σχόλια και επειδή ο ίδιος δεν μπορούσε να τα διαχειριστεί επειδή δεν έχει κινητό στο MasterChef) θα γράφονται άλλα τόσα θετικά στο νέο του ινσταγκραμικό προφίλ που διαχειρίζονται οι φίλοι του. Γιατί κανείς δεν θα σιωπήσει επειδή εσύ είσαι ρατσιστής και υιοθετείς τη ρητορική μίσους και την κοινωνική απόρριψη.  

Γιατί είναι υποτιμητική η λέξη "παντελονάτος"; Είναι αναχρονιστική σίγουρα. Μάθημα ιστορίας νούμερο ένα: Στην ελληνική επανάσταση οι ήρωες φορούσαν φουστανέλες.  Η φουστανέλα είναι ουσιαστικά η εξέλιξη του ανδρικού δωρικού χιτώνα. Μελετητές αναφέρουν σχετικά με την φουστανέλα πως προέρχεται από μια σειρά αρχαίων ελληνικών ενδυμάτων, που έκαναν την εμφάνισή τους εκείνη την εποχή, όπως ο χιτώνας. Σε βυζαντινά όστρακα και αγγεία (κεραμική), πολεμιστές εμφανίζονται να φέρουν όπλα, φορώντας την βαριά πολύπτυχη φουστανέλα. Μέχρι και τα τέλη του 19ου αιώνα φοριόταν συστηματικά στην Ελλάδα, οπότε και σταδιακά αντικαταστήθηκε από "τα φράγκικα", αυτό δηλαδή που σήμερα αποκαλούμε παντελόνι. Προχωράμε.

Μάθημα ιστορίας νούμερο δύο: Στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, οι γυναίκες που βγήκαν, πιο μαζικά, στην αγορά εργασίας, άρχισαν να φοράνε σε μαζικότερο βαθμό τα παντελόνια των αντρών τους, που ήταν στο μέτωπο. Τι μάθαμε παιδάκια; Ότι οι γυναίκες βγήκαν να στηρίξουν την οικονομία και φόρεσαν ουσιαστικά τα παντελόνια του κουβαλητή. Άρα η ανδρίλα ίσως δεν εκφράζεται μέσω ενδυμάτων. Κυρίως με τις συμπεριφορές. Από την δεκαετία του 1930, stars όπως οι Marlene Dietrich και Katharine Hepburn φωτογραφίζονται συχνά φορώντας παντελόνια.

Αν η γλώσσα του δρόμου έχει σεξιστικό και ομοφοβικό περιεχόμενο τότε καλό είναι να μην μεταφέρεται αδιαμεσολάβητα στην ελληνική τηλεόραση. Να υπάρχει ένας Παύλος να βάζει τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση. Δεν είσαι παντελονάτος φίλε μου, είσαι απλά σεξιστής. "Η αντιμετώπιση του Κωστή με το που γύρισε στο σπίτι του ήταν πολύ έντονη και χωρίς χώρο διαπραγμάτευσης, πράγμα που εμένα με χτυπάει σε ένα νεύρο πολύ προσωπικό, γιατί αυτή την αντιμετώπιση την έχουν πολλοί άνθρωποι κι εγώ μέσα σε αυτούς. Εγώ πες όχι μέσα σε αυτούς, γιατί εμένα μπορείς να μην με καταλάβεις, υπάρχουν, όμως, άλλα άτομα, όπως τα τρανς που δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικά κι έχουν μία πολύ επιθετική αντιμετώπιση από τον κόσμο, την οποία την λαμβάνω κι εγώ γιατί ζω σε αυτή την κοινότητα, η οποία είναι πάρα πολύ άδικη, γιατί δεν δίνεις καθόλου χώρο στον άλλο να σου πει την πλευρά του"είπε. 

Αν στη mainstream τηλεόραση έχει δημιουργηθεί  ένα περιβάλλον τοξικό, όπου ζέχνει ματσίλα, σεξισμό, ομοφοβία, υποκρισία, ρατσισμό και κοινωνική απόρριψη, τότε ο Παύλος είναι ήδη νικητής. Γιατί απλά σκάει στα γέλια με κάθε τέτοια ατάκα και λόγο.Γιατί ο Παύλος που μετακόμισε στην Αθήνα πέρυσι και τον βλέπαμε στο Barrett και το Six D.o.g.s  θέλει να μοιραστεί την προσωπική του ιστορία bullying ως θύμα. Κι αυτό ως πράξη είναι γενναία.

 

  • ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ ΣΤΟ ΦΟΥ.ΜΠΟΥ
Διάβασε ακόμα