Καλεσμένος στην εκπομπή της ΕΡΤ “Αυτός και ο Άλλος”, ήταν χθες καλεσμένος ο Γιώργος Καπουτζίδης, σαν ένα δώρο ας πούμε, ένα διάλειμμα από όλα τα σκοτάδια που καταναλώνουμε πια σαν αναγκαίο κακό. Βλέπεις είναι σπάνιο να παρακολουθείς τη συνέντευξη ενός ανθρώπου που νιώθει υπόλογος αποκλειστικά και μόνο στην αλήθεια του. Μια αλήθεια ευτυχώς συνυφασμένη με τα απολύτως αυτονόητα.
Απαντώντας στις ερωτήσεις των παρουσιαστών, ο καλλιτέχνης μίλησε για το coming out του, για το πόσο ομοφοβική είναι στο τέλος της μέρας η κοινωνία, για το πώς ήταν να συνειδητοποιεί κανείς τη γκέι σεξουαλικότητά του τη δεκαετία του 1980, την αποφασιστικότητά του να αγωνιστεί για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα, αλλά και για τη Σοφία Μπεκατώρου, που μέσα από το θάρρος της έφερε καλά κρυμμένες παθολογίες και έμφυλες ανισότητες που κάναμε πως δε βλέπουμε τόσο καιρό.
Για την ομοφοβία και τα αρνητικά σχόλια που δέχτηκε μετά τη ανοιχτή δήλωση της σεξουαλικότητάς του, ανέφερε:
“Νιώθω ότι είμαι πάντα ξεκάθαρος με τον κόσμο. Όλοι σχεδόν οι γκέι είναι ανοιχτοί με το περιβάλλον τους. Αυτό το οποίο πάντα με προβλημάτιζε δεν ήταν το αν θα χάσω κοινό ή αν θα χάσω διαφημίσεις. Δεν θέλω να πάω σε ένα κανάλι που δεν θέλουν ένα γκέι, ή σε μια διαφήμιση που δεν θέλουν ένα γκέι και δεν θέλω επίσης να έρχονται στο θέατρό μου και να με βλέπουν άνθρωποι που δεν θέλουν ένα γκέι. Να κάτσουν σπίτι τους ή να δουν ένα άλλο θέατρο και θα είμαστε ευτυχισμένοι και οι δύο”.
“Το μόνο που με απασχολούσε επειδή ήμουν 600 χλμ μακριά από την πόλη μου, ήταν ότι δεν ήθελα να ταλαιπωρηθούν με σούσουρο οι γονείς μου. Μόνο αυτό. Γιατί δεν θα ήμουν και δίπλα. Όταν κατάλαβα ότι δεν έχουν κανένα θέμα και πως έχουν τη σιγουριά και την πίστη όποιος είναι να κάνει σούσουρο να τον κάνουν πέρα, ηρέμησα, ήμουν ήσυχος. Τους αγαπώ πάρα πολύ, είμαι πολύ περήφανος για τους γονείς μου”.
Η ανοιχτή συζήτηση με έναν γκέι άντρα για τα ελληνικά δεδομένα δεν είναι και τόσο συχνή. Ως εκ τούτου οι ερωτήσεις για τα πρώτα συναισθήματα κάποιου που μόλις συνειδητοποίησε πως ξεφεύγει από όσα η κοινωνία έχει συνηθίσει να… έχει συνηθίσει, δε μπορούν να λείπουν. Τώρα προσπαθούμε συλλογικά να μάθουμε αυτά που πρέπει. Για τη δική του συνειδητοποίηση που ήρθε στα ‘80s, σε μια εποχή που οι γκέι προβάλλονταν είτε ως καρικατούρες είτε ως περιθωριοποιημένα άτομα, είπε πως δεν ήταν και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο. Ωστόσο, στο σήμερα είναι αποφασισμένος να παλέψει για την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. “Δυσκολεύτηκα όταν κατάλαβα τη σεξουαλικότητά μου. Τώρα είναι διαφορετικά τα πράγματα. Τότε νόμιζες πως ήσουν ο μόνος στον κόσμο. Τη δεκαετία του ΄80 ένας γκέι ήταν ένας άνθρωπος από το περιθώριο. Δεν ήταν αποδεκτός ή ήταν αυτός που έτρωγε σφαλιάρες στις ελληνικές ταινίες και τον κορόιδευαν. Ήταν καρικατούρα. Άρα έλεγες εκεί θα είμαι και εγώ. Θέλω να βοηθήσω τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα στην Ελλάδα. Είμαι αποφασισμένος για αυτό”, ανέφερε.
Ανάμεσα σε όσα ορίζονται ως ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα, ο Καπουτζίδης αναφέρθηκε και στη δυνατότητα ομόφυλων ζευγαριών να υιοθετήσουν ένα παιδί, διαχωρίζοντας όμως τη θέση του από εκείνη του ατόμου που έχει προσωπική ανάγκη να κάνει κάτι τέτοιο. Θέλει να στηρίξει το δικαίωμα αυτό, χωρίς να νιώθει την ανάγκη σε αυτή τη φάση της ζωής του να γίνει πατέρας. Θέλει να το στηρίξει για τους άλλους, για την κοινότητά του, για να βάλει τα ομόφυλα ζευγάρια στην πίστα με όλα τα δικαιώματα που έχουν οι άνθρωποι να δημιουργούν οικογένειες.
Αναφορικά με τη Σοφία Μπεκατώρου και τη γέννηση του ελληνικού #MeToo κινήματος, ανέφερε πως τη θαύμασε για το θάρρος της και τη θεωρεί πρότυπο για τα νέα κορίτσια σήμερα. “Οι γυναίκες πρέπει να ενωθούν. Η ισότητα δεν έχει γίνει πραγματικότητα. Πρέπει να μάθει ένας άντρας πώς να συμπεριφέρεται σε μια γυναίκα, πρέπει να μάθει η γυναίκα πως είναι ίση”, ανέφερε.