Ο Πιτ Μπούτιτζατζ, ένας ανερχόμενος Δημοκρατικός με προοπτικές, θα γίνει ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος Αμερικανός υπουργός. Συγκεκριμένα, ο Τζο Μπάιντεν τον επέλεξε για να αναλάβει το υπουργείο Μεταφορών, δίνοντας μηδαμινή σημασία στο γεγονός πως πρόκειται για πρώην υποψήφιο για το χρίσμα των Δημοκρατικών και άρα πρώην αντίπαλός του.

Ο Πιτ Μπούτιτζατζ είναι ανοιχτά ομορφυλόφιλος, και μάλιστα το πρώτο μέλος της αμερικανικής κυβέρνησης που έχει μιλήσει ανοιχτά για τον σεξουαλικό του προσανατολισμό. «Εμπιστεύομαι τον Πιτ να επικεντρωθεί στη δουλειά αυτή, με αίσθηση ηθικής και φιλόδοξο όραμα», δήλωσε ο Μπάιντεν, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ομάδας του. Εν τω μεταξύ, ο Μπάιντεν και η αντιπρόεδρός του, Κάμαλα Χάρις, μπορεί να παρουσιάσουν σήμερα τον 38χρονο, ωστόσο εκκρεμεί η επικύρωση του διορισμού του από τη Γερουσία. 

Ο Μπούτιτζατζ από το Γουέλμινγκτον του Ντέλαγουερ, είναι πρώην δήμαρχος του Σάουθ Μπεντ, μιας σχετικά μικτής πόλης της Ιντιάνα, αλλά και από τους λίγους μη τεχνοκράτες, επαγγελματίες πολιτικούς που ο Μπάιντεν επιλέγει για να στελεχώσει την κυβέρνησή του. Επιπλέον, είναι και από τους λίγους που δεν συμμετείχαν στην ομάδα του πρώην Δημοκρατικού προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

Αν η Γερουσία εγκρίνει τον διορισμό του, ο Μπούτιτζατζ θα γίνει «το πρώτο άτομο που ανήκει ανοικτά στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα και διορίζεται στο υπουργικό συμβούλιο», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η οργάνωση Victory Institute, που τάσσεται υπέρ του διορισμού ατόμων που ανήκουν σε σεξουαλικές μειονότητες σε διοικητικές θέσεις.

Με τη σειρά της και η Human Rights Campaign χαιρέτησε αυτή την ιστορική απόφαση. Μπάιντεν και Χάρις «τήρησαν την υπόσχεσή τους σχηματίζοντας μια κυβέρνηση που αντικατοπτρίζει την πολυποικιλότητα της Αμερικής» , σχολίασε χαρακτηριστικά.