Το #cancelchatpigorg μας έφερε αντιμέτωπους με δυο πραγματικότητες. Η μία είναι το γεγονός πως για κάποιους είναι εξαιρετικά εύκολη η δημοσιοποίηση φωτογραφιών μιας γυναίκας από προσωπικές της στιγμές, με στόχο κάποιου είδους διεστραμμένη εκδίκηση. Η άλλη είναι πως μερικές φορές πίσω από τα πληκτρολόγια κρύβονται ήρωες. Εμείς είχαμε τη χαρά να μιλήσουμε με έναν τέτοιο ήρωα των ημερών, τον Θοδωρή Βορύλλα, ο οποίος αποφάσισε να φτιάξει ένα bot πολεμώντας την πλατφόρμα που δίνει χώρο σε χυδαίους «εκδικητές» με τη βοήθεια… ψιψινιών. Ναι, το #cancelchatpigorg μάλλον μας έφερε αντιμέτωπους με μια ακόμα αλήθεια: τα ψιψίνια θα σώσουν τον κόσμο.

Ο Θοδωρής είναι web developer. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με διάφορα περιφερειακά θέματα όπως η ασφάλεια, τα ανθρώπινα δικαιώματα στο διαδίκτυο και οι ρομποτικές εφαρμογές. Με ένα τυχαίο scroll στο Twitter έπεσε το μάτι του πάνω στο hashtag. Βλέποντας πολλή κίνηση από ανθρώπους που ακολουθεί, αποφάσισε να δώσει βάση, αλλά και να κάνει κάτι για αυτό.

Η λογική λέει πως για έναν άνθρωπο που ασχολείται επαγγελματικά με το cyber security αυτή τη στιγμή, η δημιουργία ενός μποτ που θα δυσκολέψει λίγο τη ζωή των διαχειριστών ενός σάιτ στο οποίο βιάζονται διαδικτυακά γυναίκες, δεν είναι τραγικά δύσκολο. «Αφού είδα πως λειτουργεί το εν λόγω site σκέφτηκα πως θα είχε νόημα να προσπαθήσω να κρύψω κάποιες από τις φωτογραφίες που ανεβαίνουν και να κάνω τη ζωή των διαχειριστών πιο δύσκολη. Σαν τεχνική υλοποίηση είχε κάποια δυσκολία γιατί έπρεπε να παρακάμψω κάποιες δικλείδες ασφαλείας και να προστατέψω την ανωνυμία μου. Υπολογίζω πως μου πήρε περίπου 45 λεπτά για να στήσω το bot», μου εξηγεί.

Με λίγα λόγια, μέσα σε 45 λεπτά, ο Θοδωρής γέμισε με γάτες μια σελίδα στην οποία κάποιοι περίμεναν πως θα έβρισκαν πορνογραφικό -πολλές φορές- υλικό. Έχω μια βασική ερώτηση, εδώ: γιατί γάτες;

https://twitter.com/hashtag/cancelchatpicorg?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw

«Ενώ σκεφτόμουν τι φωτογραφίες να ανεβάσω και δούλευα πάνω στο bot έτυχε να παίζει ένα κομμάτι των Mastodon. Στο βιντεοκλίπ παρουσιάζουν μια γάτα που αποφασίζει να εξερευνήσει τον κόσμο και σκέφτηκα πως θα ήταν ωραία ιδέα κάποιος που μπαίνει για να χαζέψει πορνό να πέφτει πάνω σε γατιά, πατούσες και μουστάκια», αναφέρει, εξηγώντας πως η επιλογή των ψιψινιών έδινε και μια πρακτική ευκολία. «Ήταν σχετικά εύκολο να έχω πρόσβαση σε άπειρο υλικό με φωτογραφίες γατιών μιας και το site απαγορεύει να ανεβαίνει η ίδια φωτογραφία συνεχόμενα», διευκρινίζει.

«Ήρωες είναι οι γιατροί, οι νοσηλεύτριες, οι υπαλληλοι στα super market και οι courier που δουλεύουν σαν τρελοί ρισκάροντας καθημερινά την ψυχική και την σωματική τους υγεία»

Hashtag, ψιψίνια και η ανάγκη για παύση οποιασδήποτε «κακοποιητικής λειτουργίας» της εν λόγω πλατφόρμας, μετέτρεψε τον Θοδωρή σε ήρωα των ημερών και το tweet με το οποίο ενημέρωνε για την πράξη του στο πιο πολυδιαβασμένο μικρό κείμενο θριάμβου αυτή τη στιγμή. Ο ίδιος δε νιώθει ήρωας, ειδικά σε μια περίοδο, που όπως λέει «ήρωες είναι οι γιατροί, οι νοσηλεύτριες, οι υπαλληλοι στα super market και οι courier που δουλεύουν σαν τρελοί ρισκάροντας καθημερινά την ψυχική και την σωματική τους υγεία». Ο ίδιος βρίσκει ενδιαφέρον το πώς μερικά ψιψίνια μπορούν να δημιουργήσουν ντόρο για ένα τόσο σημαντικό θέμα. «Με τρομοκρατεί το γεγονός πως δέχομαι άπειρα μηνύματα από γυναίκες που με ευχαριστούν και αυτό δείχνει πόσο μόνη μπορεί αν αισθάνεται κάποια απέναντι στη διαπόμπευση και στον δημόσιο εξευτελισμό», μου αναφέρει και δε μπορώ να μην του ζητήσω να μοιραστεί τις σκέψεις του για το revenge porn.

O Θοδωρής μου εξηγεί πως δε μπορεί με τίποτα να χωνέψει πως κάποιος μπαίνει στη διαδικασία να μετατρέψει την ιδιωτική ζωή μιας γυναίκας σε δημόσια. Ωστόσο, ακόμα περισσότερο τον φοβίζει το γεγονός πως το κοινό αποζητά να έχει πρόσβαση σε τέτοιο περιεχόμενο. «Δεν νομίζω πως είναι κάτι λιγότερο από ξεκάθαρο μισογυνισμό», σχολιάζει για αυτή τη λυπηρή εφαρμογή του νόμου προσφοράς και ζήτησης σε κάτι τόσο χυδαίο. Συνεχίζει λέγοντας ότι θεωρεί «πως αυτό που εξιτάρει αυτού του είδους την ανθρωποφαγία είναι η καραμέλα του “καλά να πάθει που έστειλε τέτοιες φωτογραφίες, της αξίζει”. Ο ίδιος κανιβαλισμός που επικρατεί σε εξώφυλλα “εφημερίδων” και στα social media όταν διαρρεύσει προσωπικό υλικό κάποιου προσώπου με δημοσιότητα.»

Μιλώντας για social media, χάρη στα οποία μετατράπηκε σε δικό μας ήρωα χωρίς μπέρτα, τον ρωτάω αν πιστεύει πως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να σώσουν τον κόσμο. Στην τελική, με ένα hashtag και ένα ενημερωτικό tweet, μερικά ψιψίνια έσωσαν το πάρτι. Μου απαντά πως σίγουρα μπορούν σε έναν τεράστιο βαθμό να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες πίεσης για να εξαλειφθούν τέτοιου είδους συμπεριφορές. «Μπορούν να ευαισθητοποιήσουν και να μας παρακινήσουν να λάβουμε όλοι μέρος σε ανάλογες προσπάθειες. Εν τέλει θα υπάρξουν και άλλες σελίδες παρομοίου περιεχομένου οι οποίες όμως κάπου γίνονται hosting, οπότε μπορούμε ακόμα και να πιέσουμε τις συγκεκριμένες εταιρείες να λάβουν μέτρα», αναφέρει.

Στο τέλος της επικοινωνίας μας, μου ζητά να αναφέρω τις εταιρίες στις οποίες γίνεται hosting σε αυτό το «έκτρωμα». Εννοείται, vorillaz. Είναι το λιγότερο που μπορώ να κάνω για τον hero of the week που ανέδειξε τα ψιψίνια σε αποτελεσματικότερους αντιπάλους της εκδικητικής πορνογραφίας.

Κάνε click εδώ και εδώ και κάνε το report σου.