Σύριος, σύμφωνα με τον Guardian, βρέθηκε ενώπιον της επιτροπής ανθρωπίνων του ΟΗΕ καταγγέλοντας την απέλασή του από την Ελλάδα στην Τουρκία. Δικηγόροι προσφεύγουν στην επιτροπή καταγγέλοντας την απέλαση του νεαρού άντρα, ο οποίος θέλησε να παραμείνει ανώνυμος, τη στιγμή που ο ίδιος έψαχνε στην Ελλάδα τον μικρό του αδερφό.
Ο 26χρονος είπε στον Guardian ότι τέθηκε υπό κράτηση και υποχρεώθηκε να μπει σε βάρκα προς την Τουρκία τον Δεκέμβριο του 2016, αφού τα έγγραφά του κατασχέθηκαν, μη επιτρέποντάς του έτσι να επιστρέψει στη Γερμανία, όπου του είχε χορηγηθεί άσυλο για τρία χρόνια.
Όπως ανέφερε ο ίδιος, έφτασε αεροπορικώς στην Ελλάδα, όταν έμαθε πως ο 11χρονος αδερφός του προσπάθησε να τον ακολουθήσει στην Ευρώπη, αλλά εξαφανίστηκε διασχίζοντας τα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας. «Το μόνο που σκεφτόμουν ήταν ο αδερφός μου», είπε, αναφέροντας πως ταξίδεψε στον Έβρο με μια φωτογραφία του αδερφού του στο χέρι, ρωτώντας όποιον έβλεπε, αν του θύμιζε κάτι. Έπειτα, έπεσε στα χέρια τριών αστυνομικών οι οποίοι τον μετέφεραν σε κέντρο κράτησης. Τα έγγραφά του κατασχέθηκαν, τον έγδυσαν και τον έβαλαν σε ένα κελί με άλλους 50 κρατούμενους. Ανέφερε πως στο κελί είδε οικογένειες με παιδιά, αλλά και αξιωματούχους που μιλούσαν γερμανικά κατά την κράτησή του.
Αργά τη νύχτα, σύμφωνα με τη μαρτυρία του, μεταφέρθηκε στα σύνορα μαζί με άλλους κρατούμενου, και αφού αναγκάστηκε να επιβιβαστεί σε μια μικρή βάρκα, διέσχισε τον Έβρο προς την Τουρκία και από εκεί τον περισυνέλεξε, μαζί με τους υπόλοιπους, ο τουρκικός στρατός. Ο νεαρός, χωρίς τα έγγραφά του και εντελώς απεγνωσμένος, απευθύνθηκε στη γερμανική πρεσβεία στην Κωνσταντινούπολη, μετά από λίγες μέρες. Εκεί εξήγησε την ιστορία του και πως μόλις λίγες μέρες πριν ήταν στο σπίτι του στη Γερμανία. Χρειάστηκαν τρία ολόκληρα χρόνια για να ξαναεκδοχούν τα έγγραφά του. Σε αυτό το διάστημα προσπάθησε να έρθει και πάλι στην Ελλάδα όπου και απωθήθηκε και τις 11 φορές. Όταν τελικά τα κατάφερε, βασίστηκε στην καλοσύνη των ξένων για να επιβιώσει. Βρήκε έναν δικηγόρο μέσω της ΜΚΟ Human Rights 360 και τελικά κατάφερε μόλις πέρυσι να επιστρέψει στη Γερμανία.
«Υπάρχουν τόσο πολλοί άνθρωποι που καταπιέζονται και αντιμετωπίζουν μεγάλη αδικία… θα έπρεπε να το ξέρουν κι άλλοι αυτό», είπε, ελπίζοντας ακόμα να μάθει νέα για τον μικρό αδελφό του.
Η Αμάντα Μπράουν, ερευνήτρια της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Global Legal Action Network, που έχει εργαστεί στην υπόθεση, έκανε λόγο για ένα «εμβληματικό παράδειγμα του μυστικού μηχανισμού απέλασης της Ελλάδας».
«Ένας νόμιμα παρών ξένος υπήκοος συλλαμβάνεται, αποκλειστικά λόγω της φυλής και της εθνικής καταγωγής του. Μετά του αφαιρούν τα έγγραφά του, υποβάλλεται σε μια αναγκαστική εξαφάνιση και βίαια απελαύνεται μέσα στη νύχτα σε μια χώρα από την οποία δεν προήλθε. Μετά αναγκάζεται να υποστεί επανειλημμένα περιστατικά βίας στα σύνορα, μέχρι να μπορέσει να ανακτήσει τα έγγραφά του και να επιστρέψει σπίτι του χρόνια αργότερα», δήλωσε η ίδια.
«Ακόμη και το άσυλο στην ΕΕ, που του χορήγησε η Γερμανία, δεν μπορούσε να τον προστατεύσει. Αυτή η προσέγγιση στη διαχείριση της μετανάστευσης είναι απάνθρωπη και εμφανώς παράνομη», πρόσθεσε. Λόγο για συστηματικές και εκτεταμένες επαναπροωθήσεις στα σύνορα στον Έβρο έκανε στο άρθρο και ο Στέφανος Λεβίδης, συντονιστής της Forensic Architecture, ερευνητικής ομάδας που έχει ως βάση το πανεπιστήμιο του Λονδίνου. «Αυτό που προκύπτει είναι μία εικόνα βίαιης πρακτικής- στην οποία οι ξυλοδαρμοί είναι συνήθεις, μερικές φορές ισοδυναμώντας με βασανιστήρια- και που βασίζεται σε ένα ευρύ δίκτυο κρατικών και ευρωπαϊκών δομών φύλαξης των συνόρων, όπως και στο ίδιο το θανάσιμο ποτάμι», συμπλήρωσε.
Η Βαλεντίνα Αζάροβα, νομική σύμβουλος του Glan, που προσφεύγει μαζί με την Human Rights 360, εξέφρασε την ελπίδα ότι το αποτέλεσμα θα είναι η λογοδοσία. «Περιπτώσεις ενώπιον του εισαγγελέα και των ελληνικών διοικητικών δικαστηρίων απέτυχαν, επειδή οι ελληνικές αρχές επιμένουν να αρνούνται ότι συμβαίνουν τέτοια περιστατικά», είπε. «Αυτή η κρατικά εγκεκριμένη πολιτική συνοπτικής απέλασης και εξαναγκαστικής εξαφάνισης κατά μήκος των συνόρων του Έβρου αποτελεί κατάχρηση εξουσίας από το ελληνικό κράτος. Τόσο λόγω της συστηματικής διάπραξης τέτοιων παράνομων ενεργειών, όσο και για την ενεργή απόκρυψη αποδείξεων για την κακομεταχείριση και για τη στέρηση του ενάγοντος και αμέτρητων άλλων της πρόσβασης στη δικαιοσύνη», συμπλήρωσε.