Το όνομα του William Dorsey Swann είναι γνωστό σε όσους ασχολούνται με τη LGBTQ+ ιστορία, αλλά και σε όσους αρέσει να ερευνούν τις ζωές γενναίων ανθρώπων. Ο Swann, γνωστός και ως “the queen”, έζησε ως σκλάβος, ως μάρτυρας των βιαιοτήτων του αμερικανικού εμφυλίου πολέμου, άντεξε τον ρατσισμό, την αστυνομική βία, τα βασανιστήρια και την αδικία στις χειρότερες μορφές της, για να μπορούμε να λέμε σήμερα, πως εκτός από την ταυτότητα ενός ήρωα της queer κοινότητας, ανακαλύψαμε στο πρόσωπό του και τον πρώτο άτομο που αποκάλεσε τον εαυτό του «queen of drag”. Βασικά, drag queen. 

Ο Swann, ως έγχρωμος άντρας, υπήρξε σκλάβος μιας λευκής γυναίκας. Ο πρόεδρος Λίνκολν βάζει μπροστά το σχέδιο απελευθέρωσης των σκλάβων και κάπως έτσι ο Swann και οι φίλοι του βρίσκονται ελεύθεροι, τη στιγμή που πιθανότατα πίστευαν στα σίγουρα πως θα ζήσουν τη ζωή τους ως αποδέκτες βίας μέχρι το τέλος. Σε μια εποχή που όσοι ξέφευγαν από τη νόρμα των κοινωνικών φύλων ήταν καταδικασμένοι σε μια δύσκολη ζωή, η αποδοχή του ενός από τον άλλο ήταν και ο μόνος τρόπος για μια γεύση αγάπης και ενσωμάτωσης. 

Κάπως έτσι, αρχίζει να διοργανώνει τα πρώτα –ενδεχομένως- πάρτι στην ιστορία που περιλάμβαναν cross dressing. Το show του μπορεί να μην διέθετε ό,τι ακριβώς θεωρεί δουλειά του σήμερα ο Ρου Πολ, αλλά ήταν ό,τι πιο edgy σέρβιρε η διασκέδαση τότε. Όχι, η κοινωνία δεν τα αποδέχτηκε με ανοιχτά μυαλά και αγκάλες. Την είδηση ότι κάτι «παράξενοι τύποι» ντύνονται γυναίκες και κάνουν κάτι «παράξενα πάρτι» έμαθε μέχρι και ο τότε πρόεδρος της Αμερικής, Grover Cleveland. Ο Swann κατηγορήθηκε από τις αρχές πως συντηρεί ένα “disorderly house”. Αυτό με όρους ποινικού δικαίου, μεταφράζεται σε ένα σπίτι, του οποίου οι κάτοικοι αποτελούν δημόσια ενόχληση, βλάπτουν το δημόσιο συμφέρον, προσβάλλουν τη δημόσια αξιοπρέπεια. Καθόλου σοκαριστικό για τα δεδομένα της εποχής. Το πραγματικά σοκαριστικό είναι πως ο Swann απευθύνθηκε στον ίδιο τον πρόεδρο για να διαμαρτυρηθεί για αυτό το νομικό μπλέξιμο. Αν κέρδισε κάτι; Όχι. Εξέτισε ποινή δέκα μηνών στη φυλακή, για να έχουμε να λέμε σήμερα πως αυτή ήταν η πρώτη δράση ακτιβισμού, που απευθύνθηκε άμεσα στην πολιτική με στόχο της προάσπιση των LGBTQ+ δικαιωμάτων. 

Σε μια εποχή που δεν υπήρχαν λέξεις να περιγράψουν το cross-dressing, τα πάρτι του Swann συνεχίζονταν προκαλώντας σχόλια και αντιδράσεις, με χαρακτηρισμούς όπως «male mistress” να τον ακολουθούν με συνέπεια κοινωνικής κατακραυγής. Το 1900 και μετά, είναι η περίοδος που ο Swann αφήνει τη drag σκηνή και τα ηνία παίρνει ο αδερφός του, έχοντας κερδίσει τον ρόλο του αδερφού της Queen. Ενός όρου που περιέγραφε ένα άτομο με ηγετική θέση στην κοινότητα, ραντισμένη με απόλυτη τιμή. 

Σε ένα βίντεο του BBC μπορείς να μάθεις για τον πρώτο queer ακτιβιστή και drag queen στον κόσμο, για τα cake walks που διοργάνωνε και όσα σημαίνει μέχρι και σήμερα για τον queer κόσμο.

Ο δημοσιογράφος και ιστορικός ανακάλυψε την ύπαρξη του William Dorsey Swann, ή μάλλον τητου LGBTQ+ κινήματος, Channing Joseph, μέσα από ένα βίντεο του BBC εξηγεί πώς πρώτης drag queen στον κόσμο.

Μέσα σε πέντε περίπου λεπτά γίνεται η αφήγηση μιας γενναίας ζωής που έζησε για να διεκδικήσει queer δικαιώματα, πριν καν αποκτήσουν όνομα. Γιατί αν νόμιζες πως το Stonewall ήταν η απαρχή της διεκδίκησης τους, κάνεις λάθος. Η πραγματική αρχή έγινε πολλά χρόνια πριν, από έναν άντρα γεννημένο το 1860 την ιστορία του οποίου πιθανότατα διαβάζεις για πρώτη φορά.