Αν η δίκη αυτή έψαχνε ένα πρόσωπο, το έχει βρει εδώ και χρόνια στο πρόσωπο της Μάγδας Φύσσα. Αν όμως η σημερινή απόφαση, η κορύφωση αυτής της διαδικασίας των 5,5 ετών, αν αυτό που ζήσαμε λίγο πριν τις 12 το πρωί με την ανακοίνωση των ετυμηγοριών για τις 4 υποθέσεις σχετικές με τη δράση των ναζιστών της Χρυσής Αυγής, τις οποίες συνεκδίκαζε το τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, έπρεπε να συνοψιστεί σε μία και μόνη εικόνα, τότε η εικόνα αυτή είναι το κλικ του Ελληνοαυστραλού φωτογράφου William Faithful.

Μιλήσαμε μαζί του για να μας πει την ιστορία πίσω από ένα κλικ που από την πρώτη στιγμή έχει γίνει κλασικό για όσα συμβολίζει η σημερινή απόφαση του δικαστηρίου και κυρίως για όσα συμβολίζει η ίδια η Μάγδα Φύσσα στη συνείδηση του δημοκρατικού κόσμου.

Για την Μάγδα. Για όσους χάθηκαν και βασανίστηκαν. Για όσους στάθηκαν όρθιοι. Για τη Δημοκρατια. Credit: William Faithful

Δημοσιεύτηκε από Provocateur στις Τετάρτη, 7 Οκτωβρίου 2020

“Όλοι οι συνάδελφοι από ελληνικά και διεθνή μέσα βρισκόμασταν συγκεντρωμένοι στο χώρο μπροστά από το Εφετείο. Μάλιστα και οι άλλοι φωτορεπόρτερ έχουν τραβήξει καταπληκτικές φωτογραφίες από τη στιγμή που η Μάγδα Φύσσα βγήκε από την αίθουσα”, σημειώνει ο William.

“Το κλικ ήταν συγκυριακό, ωστόσο από την πρώτη κιόλας στιγμή που είδα τη Μάγδα να βγαίνει από το Εφετείο και να κατευθύνεται προς το μέρος των συγκεντρωμένων, δεν άφησα να τη συγκίνηση να με καταλάβει. Ναι, πήγε ένα δάκρυ να τρέξει, αλλά το συγκράτησα γιατί γνώριζα ότι αυτή η φωτογραφία θα συμβόλιζε τη λύτρωση αυτής της γυναίκας που λοιδορήθηκε ακατάπαυστα τα τελευταία 5,5 χρόνια. Τρέφω απεριόριστο σεβασμό για το πόσο στέρεα όρθωσε το ανάστημά της απέναντι στους φασίστες. Μας κουβάλησε όλους στην πλάτη της, την ευχαριστούμε γι αυτή τη θυσία”.

Στη διάρκεια αυτών των ετών, ο William ήταν παρών σε πολλές από τις δικάσιμες, τόσο στην αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού όσο και το στο Εφετείο. “Ξέρω τι συμβολίζει αυτή η γυναίκα. Εκείνη τη στιγμή που πάτησα το κλικ ούρλιαζε το όνομά του γιου της “Παύλο, Παύλο”. Νιώθεις ανατριχίλα, νιώθεις δέος, συγκίνηση, είχα όμως χρέος να λειτουργήσω επαγγελματικά. Όλοι οι συνάδελφοι που βρισκόμασταν εκείνη την ώρα εκεί, κάναμε το ίδιο: δεν επιτρέψαμε στους εαυτούς να εμπλακούν συναισθηματικά”, εξηγεί ο φωτορεπόρτερ, δουλείες του οποίου έχουν φιλοξενηθεί σε μεγάλους διεθνείς και εγχώριους τίτλους.

“Το κλίμα ήταν πολύ έντονα φορτισμένο όταν η Μάγδα βγήκε έξω. Όλοι οι συνάδελφοι φωτορεπόρτερ καταβάλλαμε τρομερές προσπάθειες να ανταποκριθούμε με επαγγελματισμό σε μια ιστορική στιγμή που γεννιόταν μπροστά μας και νομίζω το καταφέραμε”.

Και πράγματι το καταφέρανε. Ειδικά η φωτογραφία του William θα γίνει ένα ιστορικό τεκμήριο για μια ιστορική μέρα, τη σημερινή, και μία ακόμα πιο ιστορική απόφαση.