Τα έργα του Banksy βρίσκονται σε πραγματικό κίνδυνο, μιας και ειδική επιτροπή αποφάσισε πως η ανωνυμία που ο καλλιτέχνης έχει επιλέξει του αφαιρεί το δικαίωμα διεκδίκησης πνευματικών δικαιωμάτων.

Συγκεκριμένα, η επιτροπή πνευματικών δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισε πως τα έργα του Banksy δεν ανήκουν στον ίδιο τον καλλιτέχνη, αφού έχει επιλέξει να παραμείνει ανώνυμος.  Τα άσχημα νέα συνεχίζονται, στο μεταξύ, μιας και ο ίδιος ήρθε σε δικαστική διαμάχη με την εταιρία «Full Colour Black” πριν από ένα χρόνο περίπου, με αφορμή ότι η εταιρεία χρησιμοποίησε το εμβληματικότερο ίσως έργο του, σε μια ευχετήρια κάρτα. Προφανώς πρόκειται για τον μασκοφόρο με το μπουκέτο, τον οποίο η καλλιτεχνάρα που ονομάζεται Banksy δώρισε απλόχερα στην Ιερουσαλήμ.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

. . Game Changer

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Banksy (@banksy) στις

Αυτή τη μάχη την έχασε ο Banksy μιας και η ειδική επιτροπή αποφάσισε πως δεν τον καλύπτει η ανωνυμία σε ζητήματα πνευματικών δικαιωμάτων. Η απόφαση αυτή θέτει πρακτικά σε κίνδυνο όλα τα έργα του. «Ο Banksy επέλεξε να παραμείνει ανώνυμος και κατά κύριο λόγο να κάνει γκράφιτι σε ξένες ιδιοκτησίες –χωρίς καμία άδεια- όταν θα μπορούσε να ζωγραφίζει σε καμβά ή στη δική του ιδιοκτησία», είπε σε σχετική δήλωση η επιτροπή σύμφωνα με τη Guardian.

Από την πλευρά του Banksy, αυτό που ξέρουμε είναι πως το 2014 είχε καταθέσει ειδική αίτηση για να κατοχυρώσει τα πνευματικά του δικαιώματα για τον μασκοφόρο. Για την ώρα, ούτε εκείνος ούτε η ομάδα του έχουν κάνει κάποια δήλωση, αν και εμείς θα προτιμούσαμε να απαντήσει με ένα ακόμα έργο.