Το όχι και τόσο μακρινό 2016, η πρώην φεμινίστρια Cassie Jaye κυκλοφόρησε ένα ντοκιμαντέρ στο οποίο ακτιβιστές για τα δικαιώματα των αντρών ζητούσαν στήριξη, σε έναν κόσμο πολύ σκληρό -όπως είπαν- για τους άντρες. Από ό,τι δήλωσε η ίδια αργότερα και αφού έπεσε η σκόνη των ακραίων αντιδράσεων που έλαβε το ντοκιμαντέρ της, η επαφή της με αυτούς τους άντρες την έκανε να καταλάβει πως σε ό,τι έχει να κάνει με καταπίεση, βία και κοινωνικές προσδοκίες, οι άντρες μοιράζονται ένα σημαντικό μερίδιο. Ενώ, λοιπόν, το Red Pill μας σύστησε με μια κατηγορία αντρών που θεωρούν ότι χρειάζεται να δώσουν μάχη για τα δικαιώματά τους, χωρίς να υποβιβάζουν εκείνη που τρέχει ούτως ή άλλως υπέρ των γυναικών, ένα άλλο κίνημα αρχίζει να κάνει την εμφάνισή του: το MGTOW.

https://t.co/tU814vxT7k

Τα αρχικά των MGTOW συνοψίζονται σε ένα «Men Going Their Own Way”. Στη θεωρία, οι τύποι που ακολουθούν τον «δικό τους δρόμο», θέλουν να μείνουν μακριά από τις γυναίκες. Εντελώς.Μιλάμε για πλήρη αποχή από οτιδήποτε τους συνδέει μαζί τους. Στην πράξη, κάποιοι από αυτούς ενδέχεται να διατηρούν πλατωνικές σχέσεις με γυναίκες ή ακόμα και να απευθύνονται στις υπηρεσίες των sex workers. 

Στο mgtow.com μπορείς να καταλάβεις περί τίνος πρόκειται από το πρώτο click

Το site κάνει σαφές πως απευθύνεται σε άντρες που προσπαθούν να διατηρήσουν την κυριαρχία τους –και- στον σύγχρονο κόσμο. Ψάχνοντας λίγο παραπάνω, συναντάς quotes διάσημων αντρών, από τον Schopenhauer μέχρι τον Νίτσε που είτε υπονοούν πως τα θηλυκά δεν έχουν καμία θέση στις ζωές επιτυχημένων αντρών, είτε δίνουν την απαραίτητη έμπνευση στον άντρα επισκέπτη να καταλάβει, να εδραίωσει και να κάνει κτήμα του την υπεροχή του απέναντι στο άλλο φύλο. Μόνο που το ζήτημα δε μένει στην προβληματική ούτως ή άλλως αντίληψη περί υπεροχής, αλλά οδηγεί τον άντρα που επέλεξε τον δικό του δρόμο στην απόλυτη αποχή. Ναι, σε ξεκάθαρη απομάκρυνση από κάθε τι γυναικείο.

Στην Ελλάδα, φαίνεται να μην έχει διαδοθεί σε μεγάλο βαθμό αυτή η ιδέα. Αυτό όμως δε σημαίνει πως δεν έχει διαδοθεί και καθόλου. Ήδη γύρω στους διακόσιους χρήστες του Facebook έχουν χαρίσει το like τους σε μια σελίδα αφιερωμένη στο να κάνει σαφές το πόσο επικίνδυνες, αναξιόπιστες και βαθιά εθισμένες στο ψέμα είναι οι γυναίκες. Αναρτήσεις με στερεοτυπικές αντιλήψεις αποδεικνύουν πως αυτοί οι άντρες ακόμα πιστεύουν πως όλες απλά θέλουν να παντρευτούν, έχουν εθιστεί στο μπότοξ, είναι τρομακτικά διαφορετικές χωρίς το makeup που εφάρμοσαν απλά και μόνο για να «κοροϊδέψουν» ένα αρσενικό και κινούνται προκλητικά και αυτάρεσκα για να μαγνητίσουν τα αντρικά βλέμματα. Εννοείται πως μετά τον γάμο, οι γυναίκες για τους MGTOW μετατρέπονται σε τέρατα που αφήνουν πίσω την αμφίεσή τους και δείχνουν το πραγματικό τους πρόσωπο.

Υποθέτουμε πως αν ρωτήσεις τους MGTOW για ποιο λόγο αποφάσισαν να γίνουν «κυρίαρχοι» μοναχοί, διατεθειμένοι να βγάλουν οτιδήποτε θυμίζει γυναίκα από τη ζωή τους, ακόμα και την απόλαυση, φανταζόμαστε πως θα απαντήσουν «για να διατηρήσουμε την κυριαρχία μας». Το θέμα είναι πως μάλλον η κυριαρχία αυτή δεν είναι καθόλου εδραιωμένη, αλλά περισσότερο ποτισμένη με φόβο και ανασφάλεια. Μόνο έτσι μπορεί να εξηγηθεί το πώς ακόμα και η πιο απλή επαφή, όπως η ερωτική, με τον αντίπαλο μπορεί να είναι τόσο επικίνδυνη.