Σαν σήμερα γεννιέται ο Karl Lagerfeld. Λέγοντας «γεννήθηκε», δε μπορούμε να είμαστε και σίγουροι, μιας και η δεκάτη Σεπτεμβρίου ως ημερομηνία γέννησης είναι μια φήμη που ο ίδιος δεν επιβεβαίωσε ποτέ. Η χρονολογία είναι ακριβής: 1933. Τοποθεσία: Γερμανία. Με λίγα λόγια, ένας από τους μεγαλύτερους σχεδιαστές μόδας που περπάτησαν σε αυτόν τον πλανήτη, γεννήθηκε λίγο πριν την πιο σκοτεινή περίοδο που είδε ποτέ αυτή η χώρα.

Μεγαλώνοντας, υπήρξε ο εκείνος ο συμμαθητής που σκίτσαρε ασταμάτητα, ανεξάρτητα με το τι συνέβαινε στην τάξη. Η αγάπη του για την τέχνη και τη μόδα φάνηκε από μικρή ηλικία. Εν τέλει, κατέληξε να κερδίζει διαγωνισμό μόδας, και αυτή η νίκη ήταν η πύλη που άνοιξε μπροστά του όλες τις δυνατότητες μιας σταθερά επιτυχημένης πορείας. Γιατί την τελευταία φορά που τσεκάραμε, δεν υπήρχε νέος σχεδιαστής εκεί έξω που να μην τον τρυπώνει στη λίστα με τα πρότυπά του, στο ‘κουτί’ με τις σταδιοδρομίες που θαυμάζει.

Κερδίζοντας τα βήματά του στη μόδα, έκανε φίλους του βεληνεκούς του Saint Laurent και του Andy Warhol. Γιατί μόδα και τέχνη ενώνονται από την πρώτη στιγμή. Τον ρόλο του πρώτου εργοδότη που του έδωσε την ευκαιρία να αποδείξει πως δεν ήρθε για να υπηρετήσει τη μόδα, αλλά για να την καθορίσει, τον είχε ο Balmain. Από εκεί και μετά, πέρασε από τους περισσότερους οίκους μόδας, αποκτώντας τον τίτλο του τύπου που δε δένεται πολύ. Απλά δημιουργεί, εκτοξεύει και φεύγει. Έναν τίτλο που κατέρριψε με την πίστη του στον Fendi, στον οποίο και παρέμεινε από το 1967 μέχρι το τέλος της ζωής του, αποδεικνύοντας πως όταν δίνεις πραγματικά ψυχή, οι αποχαιρετισμοί δεν είναι εύκολοι, και σίγουρα όχι απαραίτητοι.

Τον Φεβρουάριο του 2019 φεύγει από τη ζωή. Σε κάθε υπενθύμιση της γέννησης ή του θανάτου του, γίνεται αναφορά στις φορές που προκάλεσε, σε ζητήματα για τη χρήση γούνας, σε σχόλια που πλησιάζουν το body shaming, σε σκληρές και καυστικές κριτικές που έφευγαν από τη σφαίρα της μόδας. Και κάπου εκεί καλείσαι να πείσεις ανθρώπους που δεν ήταν απλά ένας σχεδιαστής μόδας. Ήταν ένας καλλιτέχνης. Με όλες τις προκλήσεις, το συναισθηματικό roller-coaster που κουβαλάει μαζί της αυτή η ιδιότητα. Μπορεί να μην περιμένεις από έναν σχεδιαστή να σε βγάλει από το νοητικό comfort zone σου με τον χειρότερο τρόπο, αλλά από έναν art director, φωτογράφο και caricaturist το περιμένεις. Σχεδόν το απαιτείς, όπως θα το έκανες και για έναν ποιητή, ζωγράφο ή συγγραφέα. Ο Lagerfeld είχε κατακτήσει όλους αυτούς τους τίτλους, και με τη σιγουριά που του έδιναν, δήλωνε: «είμαι προσγειωμένος. Απλά όχι σε αυτή τη γη» και τον πίστευες στο 100%. 

Τελικά, ίσως απλά να αρνιόταν να μείνει στις συνειδήσεις μας απλά ως ακόμα ένας σχεδιαστής μόδας. «Μην ψάχνεις την έγκριση των άλλων για την ψυχική σου σταθερότητα», δήλωσε κάποια άλλη στιγμή, και αν κάτι μπορούμε να πούμε με σιγουριά είναι πως ούτε έγκριση περίμενε, ούτε αμφισβητήσαμε ποτέ τη σταθερότητα κάτω από τα μαύρα κοστούμια του, τα πουκάμισα με γιακά και τα δερμάτινα γάντια του.