Την αδυναμία που έχω στον Σάσα Μπάρον Κοέν, την ξέρεις αν διαβάζεις τούτο εδώ το σάιτ. Είναι δεδομένη, δεδηλωμένη, αγνή κι ανόθευτη γιατί μιλάμε για τον πλέον αξιαγάπητο κάφρο της καρδιάς μου. Βλέπεις αυτός ο πανύψηλος ανίερος πολέμιος της πολιτικής ορθότητας, είναι αδιαμφισβήτητα η μοναδική κινηματογραφική περίπτωση κωμικού που έστησε larger than life ρόλους. Από τον Ali G, στον Borat κι από τον Bruno στον Δικτάτορα και την ισοπεδωτική σάτιρα του “Who is America” ο Σάσα Μπάρον Κοέν είναι το τρολ πρόσωπο που συναντά στον καθρέφτη της, μια κοινωνία που πολύ δύσκολα σηκώνει αστείο πια.  

https://www.youtube.com/watch?v=QFWZNEzeeEo

Σαρκάζοντας σε εξευτελιστικό βαθμό όλα τα στραβά κι ανάποδα της λατρεμένης του Αμερικής και του σύγχρονου δυτικού τρόπου ζωής ο Κοέν μας έχει δώσει μερικές από τις πλέον ιδιοφυείς στιγμές της κωμωδίας τα τελευταία χρόνια, πουσάροντας τη σάτιρα σε όρια που μέχρι κι η αθυρόστομη stand up κοινότητα θα κοκκίνιζε από ντροπή. Ο πιο εμβληματικός ρόλος του ίσως, είναι αυτός του Borat Sagdiyev, που έκανε το μαγιό του τοτέμ της ποπ κουλτούρας των 2000s. Ενώ λοιπόν βιώνουμε την πιο wtf χρονιά της ανθρωπότητας, φαίνεται πως ήρθε η ώρα της επιστροφής του, μπας και γελάσει λίγο το πιασμένο από το μίζερο μειδίαμα χειλάκι μας. Κάπως έτσι, σκάσανε μύτη χθες έντονες φήμες, ότι είναι πολύ πιθανό να έχουμε τη δεύτερη συνέχεια του Borat και το αντιμετώπισα σχετικά, ψύχραιμα μιας και με άντεξε το τραπεζάκι σαλονιού μου, που ανέβηκα πάνω για να κάνω ολόκληρη τη χορογραφία του cool dance μου! 

Οι ίδιες πηγές, που τροφοδότησαν τις φήμες, έδωσαν μια έξτρα περιοριστική περίληψη, στην οποία ο Borat μετά από την τέρμα πετυχημένη πρώτη του ταινία, έχει γίνει σταρ διαγαλαξιακών διαστάσεων. Όπως μπορείς εύκολα να καταλάβεις, κυκλοφορεί μόνο incognito για να αποφύγει τους ενοχλητικούς paparazzi και παίρνει συνεντεύξεις, από διάφορους ανθρώπους που δεν ξέρουν τι τους βρήκε. Πέραν τούτου, τίποτα. Δεν υπάρχει ούτε μια πληροφορία έξτρα, σχετικά με την ταινία και το αν όντως θα συμβεί. Ωστόσο οι δείκτες της αισιοδοξίας μας, δείχνουν αρκετά πάνω από το φυσιολογικό για 2 κυρίως λόγους. Αρχικά για το τρολ κρεσέντο με το οποίο ψέκασε ακροδεξιούς πριν λίγο καιρό, δείχνοντας πως παραμένει στις κάφρικες επάλξεις. Δευτερευόντως, τα διάφορα βιντεάκια με την αφεντομουτσουνάρα του να σεργιανίζει δεξιά κι αριστερά.

Ελπίζω να μας ξαναβρεί σύντομα ο Borat, γιατί μπορεί να στείλει μέχρι και τον Τραμπ στο λαγούμι του για βρούβες, αλλά πολύ περισσότερο, γιατί η κινηματογραφική κωμωδία τον έχει ανάγκη. Βλέπεις, έχει ξεμείνει από εμπνευσμένα αστεία, larger than life χαρακτήρες, κι αυτή τη σατιρική διάθεση που μπήγει το μαχαίρι στο κόκαλο, δίχως να φοβάται μην λερωθεί. Αφού λοιπόν έρθει για να σώσει την κωμωδία, ποιος ξέρει ο Borat, μπορεί να σώσει και τον κόσμο!