Πέρασαν κιόλας 8 χρόνια από τη μέρα που εκείνο το ξεκαρδιστικό γέλιο του Ρόμπιν Γουίλιαμς σίγησε, με έναν από τους μεγαλύτερους κωμικούς της γενιάς του, να βάζει τέλος στη ζωή του, νικημένος από το τέρας της κατάθλιψης. Με θυμάμαι να κοιτάω ξανά και ξανά την οθόνη του υπολογιστή μου, για να βεβαιωθώ ότι αυτός ο ισοπεδωτικός σταρ της κωμωδίας, με τις θλιμμένες γκριμάτσες και τις πολυβολικές ατάκες που δεν χαρίζονταν σε κανέναν, δεν υπάρχει ανάμεσα μας. Κι αν στην κωμωδία μεγαλούργησε, το ταλέντο του ασφυκτιούσε σε κάθε ταινία, κερνώντας εμβληματικούς ρόλους σαν την “Mrs Doubtfire”, τον Jean Keating στον “Κύκλο των Χαμένων Ποιητών” και τον Sean στον “Ξεχωριστό Γουίλ Χάντινγκ”! Εμείς δεν θα μιλήσουμε για αυτές τις ούλτρα αγαπημένες στιγμές του Ρόμπιν Γουίλιαμς, αλλά για εκείνα τα υποτιμημένα διαμαντάκια που επιβάλλεται να δεις, για να μάθεις πόσο σπουδαίος ηθοποιός ήταν ο Ποπάι μας, ο Πίτερ Παν κι η φωνή του Τζίνι στον Αλαντίν σε μια ντελιριακή κι οργιώδη ερμηνεία, που κατουράει κάθε voice actor εκεί έξω. Πάρε λοιπόν 5 επιλογές να έχεις να πορεύεσαι. 

Awakenings 

Μιλάμε για μια από τις πιο υποτιμημένες ταινίες που υπάρχουν εκεί έξω, τόσο στη σπουδαία καριέρα του Ντε Νίρο όσο και του Γουίλιαμς. Βασισμένο στις σημειώσεις του Όλιβερ Σακς (για τον οποίο επιβάλλεται να μάθεις περισσότερα) η ταινία παρακολουθεί τις ζωές ασθενών που είχαν προσβληθεί από εγκεφαλίτιδα σε μικρή ηλικία και αργότερα εμφάνισαν διάφορα σύνδρομα με κοινό χαρακτηριστικό την κατατονία. Ο Γουίλιαμς κεντάει σαν γιατρός που βρίσκει τρόπο να ξυπνήσει τους “ζωντανούς νεκρούς” και να προσπαθήσει να βρει τρόπο, ώστε να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες. 

Death to Smoochy  

Λοιπόν τούτη εδώ η ταινία, που μεταφράστηκε για κάποιο γραφικό προφανώς λόγο, “Ροζ Ρινόκερος” είναι ένα σκηνοθετικό πόνημα του τιτανομέγιστου Ντάνι Ντε Βίτο με τον Έντουαρντ Νόρτον να ντύνεται “Smoochy the Rhino” κι αντικαθιστά τον Rainbow Randolph σε ένα σαρδόνιο και σπαραξικάρδιο φιλμ, που στα χέρια και των δύο πρωταγωνιστών, γίνεται τουλάχιστον ένοχη απόλαυση. 

Insomnia 

Πριν ο σύντροφος Κρίστοφερ Νόλαν, μπλέξει με Σκοτεινούς Ιππότες, Inception και λοιπές ταινιάρες, είχε γυρίσει τούτο εδώ το αριστούργημα με Πατσίνο και Γουίλιαμς, σε ένα μοναδικό υποκριτικό μπρα ντε φερ, για ένα από τα καλύτερα ατμοσφαιρικά θρίλερ που έβγαλε ποτέ η χιλιετία. 

Ο Βασιλιάς της Μοναξιάς 

Όπου βλέπεις Τέρι Γκίλιαμ να ξέρεις, είναι για καλό. Όπως ετούτο εδώ το έπος με μια μνημειώδη και σαγονοπεσιματική ερμηνεία του Ρόμπιν Γουίλιαμς, πλάι στον Μπιγκ Λεμπόφσκι Τζεφ Μπρίτζες, το οποίο όποιος δεν έχει δει, πρέπει να πλερώνει πρόστιμο, γιατί αλλιώς δουλειά δεν γίνεται.  

World’s Greatest Dad 

Ίσως η τελευταία μεγάλη ταινία που στήθηκε πάνω στο ταλέντο του Γουίλιαμς με σκοτεινό χιούμορ και βαθιά συγκίνηση, να υπηρετεί έναν ρόλο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του, κυριαρχώντας υποκριτικά στην οθόνη. Ερμηνεία που σε πιάνει από τον γιακά και σε ταρακουνά, υπενθυμίζοντας πόσα καντάρια ταλέντο, είχε αυτός ο άτιμος!