Η αλήθεια είναι πως πάντα γούσταρα το ΝΒΑ. Ναι το γνωρίζω, για πολλούς είναι τσίρκο και δεν τους αρέσει, αλλά διαφωνώ μαζί τους. Διαφωνώ γιατί το θέαμα σε αυτό, είναι τεράστιο και προσωπικά το απολαμβάνω φουλ. Η μεγαλύτερη καψούρα μου επίσης, είναι οι “Center-δεινόσαυροι”. Βλέπεις, μου θυμίζουν κάτι από “παλιό μπάσκετ” και τους έχω λίγη παραπάνω συμπάθεια. Τελευταία μάλιστα με έχει κερδίσει ένας τέτοιος, ο Ενές Καντέρ. Ok το γνωρίζω, ο ψηλός από την Τουρκία δεν τα καταφέρνει πάντα τέλεια εντός παρκέ όταν παλεύει με τα θηρία, αλλά όταν το κάνει εκτός, δείχνει ότι έχει… τσαγανό!
 
 
Όλοι γνωρίζουμε, πως η κατάσταση στην γειτονική χώρα είναι ιδιαίτερη. Τόσο ιδιαίτερη που η όλη φάση έχει επηρεάσει τον αθλητισμό και κατ’ επέκταση τους αθλητές. Δεν είναι λίγες οι φορές άλλωστε, που έχουμε δει από διάσημους του συγκεκριμένου χώρου να παίρνουν μέρος και αυτοί στο όλο σκηνικό. Βέβαια, δεν ισχύει για όλους αυτό. Υπάρχουν και εξαιρέσεις. Και η μεγαλύτερη απ’ αυτές έχει το όνομα “Ενές Καντέρ”.
 
Ο Τούρκος center, ποτέ δεν κρύφτηκε και ποτέ δεν χάιδεψε κανενός τα αυτιά. Το αντίθετο μάλιστα. Όπου σταθεί και όπου βρεθεί, φωνάζει. Φωνάζει γιατί θέλει η πατρίδα του να “απελευθερωθεί” απ’ το καθεστώς που είναι τώρα και να μπορεί να πατήσει το πόδι του ξανά σε αυτή. Γιατί ναι, η είσοδος στην Τουρκία, για τον Καντέρ, μοιάζει με μακρινό όνειρο. 
 
Βλέπεις, απ’ τη στιγμή που άρχισε να μιλάει, όλα άλλαξαν στη ζωή του. Αρχικά, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν μπορεί να δει την οικογένεια του, ούτε μέσω Skype. Σαν να μην έφτανε αυτό, την ίδια ώρα ο πατέρας του δικάζεται από το καθεστώς μόνο και μόνο γιατί είναι… πατέρας του. Και πίστεψε με, δεν είναι μόνο αυτά…
 
 
Σαν επαγγελματίας μπασκετμπολίστας, αναγκάζεται να ταξιδεύει σε όλη την Αμερική καθημερινά, εξαιτίας του προγράμματος του ΝΒΑ. Το θέμα είναι πως στη διοργάνωση, υπάρχει και μια ομάδα απ’ τον Καναδά. Ε, για λίγο καιρό ο Καντέρ δεν μπορούσε να πατήσει το πόδι του εκεί. Η Τουρκία είχε βγάλει ένταλμα σύλληψης για αυτόν και φοβόταν ακόμα και για τη ζωή του όταν άφηνε τις Η.Π.Α., αυτό όμως δεν τον “έριξε”, το αντίθετο μάλιστα. Τον έκανε να μιλάει και να διεκδικεί ακόμα περισσότερα, δείχοντας κάθε φορά τα… κότσια που διαθέτει!
 
Διεκδικεί ελευθερία λόγου στην πατρίδα του (και όχι μόνο) όποτε του δοθεί η ευκαιρία, διεκδικεί το δικαίωμα που έχει να ακούγεται το όνομα του για την εθνική ομάδα της χώρας. Γιατί, όσο παράξενο και να φαίνεται ο καλύτερος Τούρκος μπασκετμπολίστας, δεν βρίσκεται ποτέ στην αποστολή της εθνικής Τουρκίας. Παράλληλα, δεν είναι λίγες οι φορές, που προσπαθεί να δείξει σε ολόκληρο τον πλανήτη ότι η κατάσταση στην γείτονα χώρα, είναι δραματική. Θες και παράδειγμα; Πριν από περίπου δυο μήνες, είχε ποστάρει ένα βίντεο για να ενημερώσει τους πάντες για τον κορονοϊό και για το πόσο επικίνδυνα ήταν τα πράγματα στην Τουρκία. Και ξέρεις κάτι; Δυστυχώς, έπεσε μέσα!
 
Θα μπορούσα να γράφω όλη μέρα για αυτόν και να σου λέω πόσο μάγκα θεωρώ τον συγκεκριμένο τύπο, αλλά δεν θέλω να σε κουράσω. Ok, το δέχομαι, είναι εκκεντρικός και αρκετά περίεργος σαν χαρακτήρας, που ορισμένοι μπορεί να μην τον χωνεύουν. Και εγώ, μέχρι πριν λίγο καιρό, τον είχα για έναν γραφικό εθνικιστή και δεν τον πήγαινα να σου πω την αλήθεια.
 
 
Όλα άλλαξαν βέβαια. Αυτό έγινε, το καλοκαίρι του 2018. Όταν δηλαδή η Ελλάδα, είχε “πληγωθεί” βαριά απ’ τις πυρκαγιές στην Αττική. Τότε, ο Καντέρ ξεκίνησε να μαζεύει λεφτά για να βοηθήσει όσους είχαν ανάγκη, ενώ στον λόγο του μίλησε για “αδελφότητα” και μας υπενθύμισε ότι είμαστε γείτονες, όχι εχθροί! Πώς να μην τον γουστάρεις μετά;
 
Ο πρώην παίκτης των Νικς, θέλει την πατρίδα του ελεύθερη. Θέλει να υπάρξει ειρήνη σε ολόκληρο τον κόσμο. Μπορεί να μην γίνει ποτέ βασικός παίκτης σε κάποια ομάδα του ΝΒΑ, μπορεί να μην κληθεί σε κάποιο All Star Game, ίσως να μην έχει καν θέση στη λίγκα σε μερικά χρόνια από τώρα. Ένα όμως είναι το μόνο  σίγουρο. Ο Ενές Καντέρ, είναι ο πραγματικός MVP στον έξω κόσμο!