Μπορεί να έχει περάσει μια βδομάδα και κάτι από την εμετική αφίσα που είδαμε στο Μετρό της Αθήνας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι σε ορισμένα κεφάλια, όπως το δικό μου, δεν έχει μείνει αρκετός θυμός και μπόλικη απορία. Αυτό που ακόμη δεν μπορώ να κατανοήσω είναι, όχι το ότι μπήκε η αφίσα, αλλά το γεγονός ότι βρέθηκαν πολλά άτομα στην ηλικία μου (22 ετών!!!) να υποστηρίζουν όσα αυτή πρεβεύει. Αυτόματα, βλέποντας όλο αυτό το σουρεάλ σκηνικό, μου ήρθε στο μυαλό ο μονόλογος του George Carlin για το συγκεκριμένο θέμα. 

Αν δεν έχεις ιδέα για το ποιος είναι ο συγκεκριμένος υπερσυμπαθητικός γεράκος που τα “χώνει” με τόσο υπέροχο τρόπο, θα σου απαντήσω εγώ. Είναι ο No1 και είναι O ΠΑΠΠΟΥΣ ΜΑΣ!

Πρόκειται για τον άνθρωπο που άλλαξε την κωμωδία, πρώτα στην Αμερική και έπειτα σε ολόκληρο τον κόσμο. Μιλάμε, ίσως, για τον καλύτερο Stand Up Comedian (και όχι μόνο) στην ιστορία! Και όχι, τα αστεία του δεν είναι για “γκομενικά”, ούτε για καταστάσεις στις οποίες βρέθηκε και είχαν πλάκα. Το χιούμορ του ήταν μαύρο, όπως έπρεπε, για ζητήματα που στην τότε Αμερική, δεν έβγαινε και πολύς κόσμος να μιλήσει. Αυτός όμως το έκανε και δεν σταμάτησε να το κάνει, ούτε όταν το φιλμ του “Seven Dirty Words”  απασχόλησε τη δικαιοσύνη. Ο άνθρωπος ανέβαινε στη σκηνή και μίλαγε για όλα χωρίς να φοβάται τίποτα, μιλούσε για κοινωνικά ζητήματα, που πολλοί δεν ήθελαν να ακούνε και το έκανε με τον καλύτερο τρόπο!

Σου κότσαρε μες στη μούρη ότι δεν έχεις δικαιώματα: 

Αφού ξεκαθάρισε ότι τα δικαιώματα του ανθρώπου, δεν προέρχονται από τον Θεό, σε έκανε να καταλάβεις, ότι τελικά δεν έχεις κανένα απ’ αυτά. Άντε να έχεις κάποια μικρά προνόμια, τα οποία όμως όταν τα χρειαστείς θα σου τα πάρουν. Σου έδειξε με το μαύρο χιούμορ του, ότι απλά σε κοροϊδεύουν, και όχι μόνο δεν έκλαψες με την κατάντια σου, γέλασες και από πάνω. Γιατί; Γιατί πολύ απλά, George Carlin.

https://www.youtube.com/watch?v=xpqnEX2zJxk

Μίλησε ανοιχτά για τα προβλήμα των αστέγων:

Ίσως το χειρότερο πρόβλημα που μπορεί να υπάρξει σε μια κοινωνία. Γιατί ναι, ακόμα και δίπλα από το σπίτι σου, υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν που να μείνουν. Δίπλα απ’ την ασφάλεια που νιώθεις κάθε βράδυ, κάνοντας ευχές να ρίξει λίγο παραπάνω χιόνι, υπάρχουν άλλοι που πεθαίνουν από κρυοπαγήματα. Για αυτά ακριβώς μίλησε ο Carlin πολλά χρόνια πριν. Αναφέρθηκε στην μισανθρωπία που υπάρχει εκεί έξω, αλλά και για το πως όλοι προσποιούνται ότι ενδιαφέρονται. Βλέποντας το βίντεο, σίγουρα θα γελάσεις, αλλά ταυτόχρονα θα καταλάβεις πόση σκατοψυχιά παιζόταν και παίζει γύρω μας.

Σου μίλησε για το ψέμα της θρησκείας:

Να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Ποτέ δεν έβρισε τα θεία. Μίλησε όμως σκληρά για εκείνους που αντιπροσωπεύουν τη θρησκεία και τους τα έψαλε με τον καλύτερο τρόπο. Μίλησε για μια άπληστη κοινωνία, που συνέχεια θέλει να “κερδίζει”. Όχι μόνο “τους την είπε” (και πολύ καλά έκανε), αλλά αναφέρθηκε σε όλα τα δεινά που περνάει καθημερινά η ανθρωπότητα. Παράλληλα, πατώντας πάνω σε αυτά, ξεκαθάρισε ότι σε περίπτωση που υπάρχει Θεός, ίσως είναι άχρηστος για αυτήν τη θέση. 

Δίκασε τους εθνικά υπερήφανους:

Ίσως αυτό το κείμενο ήταν το πρώτο που με έκανε να ασχοληθώ και να ψάξω γύρω από τον θρύλο που λέγεται George Carlin, καθώς ποτέ δεν μπορούσα να καταλάβω γιατί θα πρέπει να είμαι υπερήφανος που είμαι Έλληνας. Δεν έκανα κάτι για να το καταφέρω, απλά έτυχε. Αυτό λοιπόν εξήγησε, σε μια εθνικά υπερήφανη Αμερική, ο Carlin, τσακίζοντας τόσο όμορφα, την όρεξη ορισμένων,να αρχίζουν να φωνάζουν “USA, USA, USA”  και να νιώθουν υπερήφανοι για κάτι που ούτε επέλεξαν, αλλά ούτε κατάφεραν.

Ανέφερε συνεχώς το πόσο σεξιστική είναι η κοινωνία:

Κείμενα που ακόμα και σήμερα (που υποτίθεται ότι έχουμε κάνει άλματα κατά του σεξισμού) είναι επίκαιρα. Τότε, ο George Carlin, αναφέρθηκε στα κατάλοιπα που υπήρχαν και δυστυχώς ακόμη υπάρχουν στην κοινωνία. Μια κοινωνία, που θέλει τις γυναίκες σαν μηχανή παραγωγής παιδιών (όπως αναφέρει στο βίντεο με τις εκτρώσεις) και δεν τις σέβεται όπως θα έπρεπε. Μίλησε για μια θρησκεία που έχει τη γυναίκα πάντα στην άκρη, καθώς ακόμα και ο Θεός αναφέρεται ως άνδρας. Παράλληλα με αυτά είχε πει και το επικό: “Αυτό είναι το μόνο που χρειάζεται να ξέρεις για τους άντρες και τις γυναίκες: οι γυναίκες είναι τρελές και οι άντρες είναι βλάκες. Και ο βασικός λόγος που οι γυναίκες είναι τρελές, είναι ότι άντρες είναι βλάκες”.

Θέλετε να μάθετε ποια ήταν η απάντηση των “επισήμων” σε όλα αυτά; Τον βράβευσαν το 2008 με το “Mark Twain Prize” για το Αμερικάνικο χιούμορ. Βέβαια, ο ίδιος είχε πεθάνει λίγους μήνες νωρίτερα, χωρίς να προλάβει να ανέβει στην σκηνή, ώστε να πει το “ευχαριστώ” όπως θα ήθελε.