Όσο ήμανε τσιπιρίκος άκουγα μέχρι και τα ωραία τα χρόνια του δημοτικού άκουγα παθιασμένα ελληνική 90s μουσική. Τότενες ο κολλητός και αδερφός μου Μάκης μου πάσαρε δύο σιντάκια. Το ένα ήταν το Ride the Lightning της μεγαλύτερης μπάντας του σύμπαντος (των Metallica ντε!) και το άλλο το Battle of Los Angeles των Rage Against the Machine! Ε αυτό ήταν! Καλησπέρα σας και καλή βραδιά! Για μένα καλή βραδιά, γιατί οι γονιοί μου μάτι δεν έκλεισαν όσο εγώ τραγουδούσα δίχως σταματημό Νάου Τεσταφάι! Ένα δεκατριάχρονο αγόρι στην περιοχή του Αιγάλεω δεν ξέχασε ποτέ εκείνο το βράδυ! Ελπίζω Τom και εσύ να μην μας ξεχάσεις και να την κάνεις φιόγκο ως συνήθως την κιθαρούα σου (που λένε και στην Κύπρο) όπως έκανες εκείνον τον Αύγουστο, όταν έσκασες μύτη με τα καλόπαιδα τους Prophets of Rage στο γήπεδο του Tae Kwo Do!

Το ξέρω, μη βαράτε οι παλαιότεροι, είχε ξανάρθει και το 2000, με τους Rage στο Θέατρο Πέτρας όταν ισοπεδώσανε κυριολεκτικά και μεταφορικά Πετρούπολη και Αθήνα. Ιδιάζουσα καλλιτεχνική περίπτωσις ο κύριος Morello που λέτε. O γεννημένος το 1964, στο Los Angeles της Καλιφόρνια έδεσε κομποβελονιά ότι γνωρίζαμε για το ροκ, και το κιθαριστικό παίξιμο στον ομώνυμο πρώτο δίσκο των Rage Against The Machine. Και όχι δεν μιλάμε μόνο για το Killing in the Name που κοπανιούνται οι φασαίοι στα ροκόμπαρα Αττικής, επαρχίας και περιχώρων, μα και για τα ”Know Your Enemy”,”Bombtrack”, ”Wake Up”, ”Bullet in the Head” και σταματάω μην γράψω όλα τα τραγούδια του δίσκου. Ο μάστορας μαζί με τα δικά μας τα παιδιά έβγαλαν και το Evil Empire και το Battle of Los Angeles και το διασκευαστικόν και ξεσηκωτικόν Renegades με διασκευές. Και αν όλοι μνημονεύουν τον 1ο αριστουργηματικό δίσκο, όσο εμείς ξελαρυγγιαζόμαστε με τα ‘‘Bulls on Parade”, ”Testify”, ”Sleep Now in the Fire”, ”Guerrilla Radio”

Οι Rage Against the Machine ωστόσο ήταν πολλά παραπάνω από μια μπάντα. Ήταν ένα μουσικό κίνημα, που έδωσε φωνή σε κάθε καταπιεσμένο, στεκόμενο απέναντι στους δυνάστες τούτης της γης. Κράζανε τον Τραμπ Before it was cool, την φαμίλια των Μπους, τους ρατσιστές και τα μέλη της Κου Κλουξ Κλαν και βάδιζαν πλάι στα θύματα πολέμου, στην LGBT κοινότητα, στις αυτοδιαχειριζόμενες κοινότητες, στους Ζαπατίστας και σε όλους της γης τους κολασμένους. Η μπάντα διέλυσε μα ο Morello διοχέτευσε το ταλέντο του στους Audioslave. Μαζί με τους Brad Wilk & Tim Commerford δώκανε το μικρόφωνο στον αείμνηστο Chris Cornell και αυτός τους ευχαρίστησε δίνοντας τις πιο ultra cool φωνητικές ερμηνείες της πλάσης! Έτσι λοιπόν μου αλλάζει για δεύτερη φορά την ζωή με τα ”Show Me How to Live” και τις λοιπές τραγουδάρες των δίσκων. ”I’m the Highway”, ”Like A Stone”, ”Cochise” και ξανασταματάω. 

Οι Audioslave μας χαιρέτησαν δυστυχώς μα ο Morello πάντα προς την δόξα τραβά! Μετά από μια σειρά προσωπικών projects, μας τα σκάει με τους Prophets of Rage δίνοντας μικρόφωνο και ενώνοντας τις γροθιές τους με τους DJ Lord και Chuck D των Public Enemy και τον B Real των Cypress Hill. Το 2016 η πολιτική κρίση στην Αμερική με την απειλητική εμφάνιση του Donald Trump έστρεψε την προσοχή στις αντιδράσεις του καλλιτεχνικού κόσμου. Εν μέσω φόβου και σκοταδισμού, οι Prophets of Rage τολμούν να μην σταθούν κάτω από την σκιά που απλώνεται με εφιαλτικούς ρυθμούς πάνω από την αμερικανική ήπειρο. Απέναντι λοιπόν στο περίφημο “τραμπικό” σύνθημα “Make America Great Again”, εκείνοι μας προκαλούν με το δικό τους “Make the World Rage Again”!

Σε συνέντευξή του, ο Morello δηλώνει πως “οι επικίνδυνοι καιροί απαιτούν επικίνδυνα τραγούδια”! Και αυτό ακριβώς κάνουν οι Prophets of Rage, έρχονται σαν θύελλα στην σκηνή, ενωμένοι σε μια γροθιά, δημιουργούν και αφυπνίζουν συνειδήσεις! Έναν χρόνο μετά την δημιουργία τους, η κυκλοφορία του ομότιτλου album τους αποσπά διθυραμβικές κριτικές και στέλνει ηχηρό μήνυμα πως οι Prophets of Rage ήρθαν για να μείνουν!

Αιρετικός, ιδιοφυής, επαναστάτης, αντισυμβατικός, και εκφραστής μιας ολόκληρης σκηνής ο Tom Morello, είναι ένας από τους σπουδαιότερους κιθαρίστες όλων των εποχών. Είμαστε πολύ τυχεροί λοιπόν που θα γίνουμε σύντομα μέρος του κόσμου του!