Συζητούσαμε τις προάλλες στο γραφείο για το «House of Cards». Ψέματα. Συζητούσαμε τις προάλλες στο γραφείο για τη Robin Wright, την δυναμική «σύζυγο» του «αντιπροέδρου των ΗΠΑ», στο συγκεκριμένο σίριαλ.

«Να κάνουμε ένα θέμα για τις δυναμικές γυναίκες πίσω από τους ισχυρούς άνδρες;», πετάει ο Νίκος. «Όχι, ας το αναστρέψουμε», πετάγεται ο Φροίξος. «Ας κάνουμε για τους άνδρες πίσω από τις ισχυρές γυναίκες, έτσι για την ανατροπή». Επικράτησε μια σιγή δύο στιγμών. «Τι από τα δύο ισχύει;», ήταν το κυρίαρχο θέμα που μας απασχόλησε τα επόμενα 10 λεπτά. Υπάρχουν, πλέον, γυναίκες «πίσω από τους άνδρες»;

Και αφού αναφερόμαστε σε ισχυρούς άνδρες, πηγαίνουμε αμέσως στον πιο ισχυρό εξ αυτών. Ο πλανητάρχης Μπαράκ Ομπάμα, για παράδειγμα, όποτε βλέπει τη δημοτικότητά του να πέφτει, όποτε υπάρχει η οποιαδήποτε δυσκολία, εμφανίζει το «βαρύ πυροβολικό» του, τη σύζυγό του, Μισέλ. Η οποία είναι η πιο προβεβλημένη πρώτη κυρία των ΗΠΑ, από εποχή της σύστασης της χώρας. Ένα δεύτερο παράδειγμα, πάντα με αναφορά σε «πλανητάρχη», είναι αυτή του Μπιλ Κλίντον. Η Χίλαρι Κλίντον, έπειτα από τη θητεία του συζύγου της, είναι εκείνη που μπαίνει –με πολλά πλεονεκτήματα- στην κούρσα της διαδοχής για τον Λευκό Οίκο. Θελήσαμε να μοιραστούμε τις σκέψεις αυτές με ειδικούς. Όπως τον ψυχολόγο Γιώργο Πιντέρη, που κλήθηκε να μας απαντήσει στο κύριο ερώτημα της κουβέντας μας… Κρύβονται ακόμη δυναμικές γυναίκες πίσω από κάθε επιτυχημένο άνδρα;

«Με καμία Παναγία δεν συμβαίνει αυτό. Μπορεί πλέον να συμβαίνει η ανατροπή και να συμβαίνει το εξής: Πίσω από μια ισχυρή γυναίκα να υπάρχει ένας άνδρας που της γεμίζει τις μπαταρίες. Και είναι εκείνη η ισχυρή. Αυτό που παραμένει αναλλοίωτο είναι πως στην εξέλιξη κάθε ανθρώπου, ο σύντροφός του παίζει κάποιο ρόλο. Είτε θετικό, είτε αρνητικό. Είτε προωθητικό, είτε ανασταλτικό».

Είναι σε ανοικτή ακρόαση και τα ερωτήματά μας είναι καταιγιστικά. Είναι δυνατόν ο άνδρας, με το DNA του κυνηγού, να βρίσκεται πίσω, να είναι εκείνος υπεύθυνος για τα παρελκόμενα και η γυναίκα να αναλαμβάνει το κυρίως βάρος.

«Δεν είναι το φύλο που καθορίζει τη συμπεριφορά», τονίζει. «Εδώ και 30 χρόνια δεν διαχωρίζω τους ανθρώπους σε άνδρες και γυναίκες, αλλά σε είδη ανθρώπων. Είναι το πώς είναι φτιαγμένος και μεγαλωμένος ο άνθρωπος», σημειώνει ο κ. Πιντέρης..

Σύμφωνα με το κοινωνικό status που επικρατεί, είναι αποδεκτό ένας άνδρας να φροντίζει για όλα τα υπόλοιπα και η γυναίκα να φέρνει τα χρήματα στο σπίτι;

«Το έχω βιώσει με ζωντανά παραδείγματα. Αλλά και πάλι, αυτό που καθόριζε τη μεταξύ τους σχέση, ήταν το πώς νιώθανε ο ένας για τον άλλον. Και δεν είχε να κάνει με το ποιος φέρνει τα χρήματα. Θα σας πω ένα παράδειγμα. Μια συνάδελφός μου δεν ήξερε να βράσει αυγό. Ο σύζυγος της ήταν σκηνοθέτης, που απαιτούσε και πνευματική εργασία. Μια ημέρα που ήταν άρρωστος και δεν μπορούσε να μαγειρέψει, η συνάδελφος είπε πως θα μαγειρέψει αυτή. Τα παιδιά της πανηγύρισαν. Βέβαια, δεν θα πρέπει να κάνουμε τις εξαιρέσεις, κανόνα. Και είναι κάτι που συμβαίνει πολύ συχνά στη δημοσιογραφία», τονίζει ο κύριος Πιντέρης   

Η ψυχολόγος/ψυχοθεραπεύτρια Ελισάβετ Γεωργίου, τονίζει πως πλέον, η συγκεκριμένη φράση («πίσω από κάθε ισχυρό άνδρα…») είναι μια γενίκευση και ανήκει στο παρελθόν». «Οι αναλογίες στη σχέση έχουν αλλάξει», σημειώνει με νόημα.

Το πατρικό πρότυπο της γενιάς μας ανατρέπεται (πάντα για τους άνδρες μιλάμε). Ο κουβαλητής πατέρας και η νοικοκυρά μητέρα, είναι πολύ συγκεκριμένοι ρόλοι, που πλέον εμπλουτίζονται με νέα στοιχεία. Ο πατέρας μπορεί να χρειαστεί να κρατήσει τα παιδιά, όταν η μητέρα μπορεί να δουλεύει, αλλά και να μαγειρέψει. Το γεγονός αυτό δεν οφείλεται μόνο στη δυναμική είσοδο των γυναικών στη αγορά εργασίας, κάτι που συμβαίνει εδώ και δύο δεκαετίες περίπου, αλλά και στην οικονομική κρίση. Πλέον, ο άνδρας δεν έχει και πολλές επιλογές εάν είναι άνεργος, από το να δεχθεί πως η σύζυγός του είναι αυτή που φέρνει τα χρήματα στο σπίτι και αυτός είναι σε δεύτερη μοίρα… Γιατί κακά τα ψέματα, εκείνος που έχει τα λεφτά, είναι και ο αρχηγός.

«Αρκετοί είναι αυτοί που το δέχονται. Τον τελευταίο καιρό, που υπάρχουν πολλά ζευγάρια στην Ελλάδα από τα οποία δουλεύει μόνο ο ένας από τους δύο και τυχαίνει να είναι η γυναίκα, όταν ο άνδρας αρνείται να δεχθεί πως η γυναίκα του είναι εκείνη που συντηρεί το σπίτι, τότε προκύπτουν ζητήματα. Όταν δεν συμβαίνει αυτό, έρχεται και η σύγκρουση, κάτι –που λόγω κρίσης- συμβαίνει πολύ συχνά τον τελευταίο καιρό», τονίζει η ψυχολόγος. Και φυσικά οι συγκρούσεις αυτές επηρεάζουν και τη σεξουαλική ζωή του ζευγαριού. Τα ζευγάρια που είναι χτυπημένα από την οικονομική κρίση καλούνται να αντιμετωπίσουν σύνθετα προβλήματα.
«Άνδρες που έχουν χάσει την εργασία τους και για καιρό έχουν μείνει στην ανεργία, απέχουν από το σεξ ή έχουν λιγότερη δραστηριότητα. Φυσικά, θέματα στο σεξ υπάρχουν και όταν μια  γυναίκα δεν αποδέχεται το νέο ρόλο που έχει ο άνδρας».

Αυτό μοιάζει φυσιολογικό αν ανατρέξουμε σε όλα αυτά που –φέρεται (ποιος ξέρει με σιγουριά;)- να ελκύουν μια γυναίκα και είναι η δύναμη, η εξουσία και τα χρήματα, που επί της ουσίας εξασφαλίζουν τα άλλα δύο.

Βιώνουμε μια μεταβατική περίοδο, όπου οι άνδρες είναι όλο και πιο μπερδεμένοι, τη στιγμή που οι γυναίκες ανεβάζουν ολοένα και πιο ψηλά τον πήχη; Φυσικά και δεν έχει να κάνει με «πόλεμο των φύλων», αλλά με «τη σχέση των δύο φύλων». Γκρεμίζεται ένας παραδοσιακός κόσμος, με διακριτούς ρόλους, όπως τον είχαμε γνωρίσει οι 35άρηδες και άνω; Τα χρόνια που ζούμε δεν μας επιτρέπουν να απαντήσουμε με σιγουριά. Οι συνθήκες που βιώνουμε λόγω κρίσης, απαιτούν υποχωρήσεις για την επιβίωση του ζευγαριού και με αυτόν τον τρόπο παραμερίζονται οι εγωισμοί.

Θα δούμε τα εγγόνια μας (αισιοδοξία) να ζουν σε μια μητριαρχική κοινωνία; Ποιος ξέρει…