Πόσο μακριά μπορείς να πας με αμάξι… δανεικό; 

Πόσο μακριά μπορείς να φτάσεις με αμάξι… δανεικό; “Όχι πολύ”, αυτό δεν σκέφτηκες πρώτο; Μη βιάζεσαι! Γιατί και ο δανεισμός μπορεί να έχει διάρκεια και μάλιστα μεγάλη. “Το αυτοκίνητό που οδηγώ θέλω να ‘ναι δικό μου!”, μήπως αμέσως μετά σκέφτηκες κι αυτό; Κατά πώς φαίνεται, τον Δημήτρη Παπανικητόπουλο και τον Διονύση Αλέρτα δεν τους απασχόλησαν ποτέ με τον λάθος τρόπο θέματα… ιδιοκτησίας μπροστά στα ταξίδια ζωής που υπολόγιζαν ότι θα κέρδιζαν. Κι αν δεν μπορείς να αμφισβητήσεις κάτι γι’ αυτούς τους δύο είναι ότι έχουν κάνει… “μεγάλες διαδρομές”. 

Όπα, όπα, καταρχάς ποιος είναι αυτός ο Αλέρτας κι ο Παπανικητόπουλος; 

Ο Διονύσης Αλέρτας είναι pastry chef. Κι αν δεν γνωρίζεις τι στην ευχή σημαίνει αυτό (εμείς δεν γνωρίζαμε), είναι το γκουρμέ όνομα για τον ζαχαροπλάστη. Ο Διονύσης λοιπόν, είναι ένας επιτυχημένος ζαχαροπλάστης, αλλά κι ένας άνθρωπος με πολύ ζόρικη πορεία ζωής. Είχε ένα ατύχημα που τον έκανε να χάσει την ακοή του απ’ το ένα αυτί (και να κερδίσει το δικαίωμα ενός πανέξυπνου, απίθανου τατού), κι ακόμα βρέθηκε νεαρός μπροστά στο κυνήγι ενός ονείρου. Ενός ονείρου που ξεκίνησε για “2 βδομάδες” και κατέληξε να ‘ναι ακόμα ζωντανό εδώ και 20 χρόνια!

Ο Δημήτρης Παπανικητόπουλος είναι άλλη φάση. Όμως είναι άλλη φάση απ’ τον ίδιο αγώνα. Μικρός ήθελε να γίνει δάσκαλος. Κατέληξε διευθυντικό στέλεχος στη Johnson & Johnson. Και μια μέρα, τα τίναξε όλα στον αέρα. Γιατί; Γιατί είχε κι εκείνος ένα όνειρο που κάθε τόσο γρατζουνούσε το γυαλιστερό τζάμι της, μέχρι τότε, χλιδάτης ζωής του. Και κάπως έτσι, ο Δημήτρης γύρισε στην Ελλάδα κι έγινε δάσκαλος. Και διδάσκει αυτό που ξέρει καλύτερα: ηγεσία!

Ωραία, κυνήγησαν το όνειρό τους. Μάγκες! Το αμάξι πού είναι;

Το αμάξι λοιπόν, ανυπόμονε αναγνώστη, είναι στη LeasePlan. Την εταιρεία λίζινγκ που έριξε φως στις όμορφες ιστορίες αυτών των ανθρώπων. Με απλά υλικά, μια κάμερα και τους δύο πρωταγωνιστές στο κέντρο, κατάφερε να χωρέσει τις μεγάλες διαδρομές του Διονύση και του Δημήτρη σε δύο καλαίσθητες, όμορφες, “μικρές ιστορίες”. Δύο καθημερινές ιστορίες, καθημερινών ανθρώπων με καθόλου συνηθισμένο, ωστόσο, ταξίδι ζωής.

Η βασική σκέψη πίσω απ’ αυτά τα βίντεο, ήταν απλή όσο και όμορφη. Είναι το περίφημο κλισέ με το καβαφικό “ταξίδι”, που αξίζει να το απολαύσεις γιατί αυτό είναι όλη η ουσία. Η μαγεία είναι στο δρόμο κι όσο πιο πολύ κινείσαι τόσο περισσότερο μαγεύεσαι. Κι αφού θα κινηθείς, γιατί να μην το κάνεις άνετα, ξεκούραστα και οικονομικά; Με άλλα λόγια (αφήνεται να εννοηθεί στα βίντεο) γιατί να μην το κάνεις με την άνεση ενός αυτοκινήτου της LeasePlan;

Ώρα να γράψεις τη δική σου “μικρή ιστορία”, μεγάλε. 

Ο βασικός στόχος ωστόσο, δεν είναι να θαυμάσεις τους δύο πρωταγωνιστές που τόλμησαν και πέτυχαν. Ο βασικός στόχος είναι να πιστέψεις ότι κι εσύ μπορείς. Οι καιροί είναι δύσκολοι, οι ευκαιρίες λίγες, όμως αν πιστέψεις κι ακολουθήσεις πιστά τα θέλω σου, θα τα καταφέρεις. Μη σκέφτεσαι ότι δεν μπορείς, μην ακούς όσους σου λένε ότι δεν γίνεται. Κράτα γερά το τιμόνι προς την κατεύθυνση που σ’ αρέσει κι ακολούθα το δρόμο. Και να θυμάσαι: όσο πιο μεγάλη η περιπέτεια, τόσο πιο όμορφη θα ‘ναι κι η δική σου “μικρή ιστορία”.

 

Οπότε, για να ξαναγυρίσουμε στο αρχικό ερώτημα: Πόσο μακριά μπορείς να πας με δανεικό αμάξι; Πολύ. Αυτό που με τίποτα δεν πρέπει να ‘ναι δανεικό, είναι το όνειρό σου. Πέτα τις συμβουλές, πέτα τους φόβους, σκέψου τι θες πραγματικά και παρ’ το απόφαση. Κι ύστερα κάτσε σε μια αναπαυτική θέση, βάλε γυαλί ηλίου, μουσική στο ηχοσύστημα, το κλειδί στη μίζα – πάρε βαθιά ανάσα – και γύρνα το! Πάτα το γκάζι κι άσε το δρόμο να σε πάει. Αν ο δρόμος που διάλεξες είναι αυθεντικά δικός σου, θα εντυπωσιαστείς απ’ το πόσο μακριά μπορείς να φτάσεις με αυτοκίνητο… όχι δικό σου – γιατί στο τέλος-τέλος είναι κι αυτό δικό σου, απλά, χωρίς τα γνωστά και περιττά βάσανα που συνήθως σε κρατάνε πίσω. Όρμα και μη μασάς μπροστά σε τίποτα. Μια εκπληκτική περιπέτεια ίσως σε περιμένει στην επόμενη στροφή. Και μια υπέροχη “Ιθάκη” στο τέλος της μεγάλης διαδρομής σου.