Social media: Το café, το bar, η βιβλιοθήκη, το πάρκο των 10’s. Εκεί που δίνουν ραντεβού κορίτσια και αγόρια, μεγαλοκοπέλες και μεσόκοποι, πολιτικοί και ψηφοφόροι, ψώνια και πολιτευτές, γοργόνες και μάγκες. Η μικρογραφία της κοινωνίας μας που τους χωράει όλους αδιακρίτως. Τεχνολογικό θαύμα ή ψηφιακή φυλακή; Ανάλογα το πώς χρησιμοποιεί κανείς τα εργαλεία αυτά! Άλλωστε, τι είναι απόλυτα καλό και κακό, στη ζωή;

Ας αφήσουμε τις αμπελοφιλοσοφίες, για να μπούμε στο ψητό. Θελήσαμε να κατηγοριοποιήσουμε τους Έλληνες χρήστες των social media. Και θέλω να πιστεύω πως καλύψαμε τα πάντα. Αν δεν συμφωνείτε, αφού τις διαβάσετε, τότε ναι, μπορούμε να αμπελοφιλοσοφήσουμε…

Οι… καληνυχτάκηδες: Ένα από τα όχι-και-τόσο-σπάνια είδη που φύονται στα social media. Διακρίνονται από περισσή ευγένεια και δεν ξεχνάνε να χαιρετούν και να αποχαιρετούν «την παρέα» κάθε φορά που μπαίνουν ή βγαίνουν σε Facebook και Twitter. Λες και μπαίνουν σε μπαρ ή φεύγουν έπειτα από επίσκεψη, αναρτούν ένα σκέτο «καλημέρα/καληνύχτα». Το παράδοξο είναι πως από κάτω υπάρχουν δεκάδες likes, σχόλια ή fav… «Καληνύχτα John Boy»!

Οι πέφτουλες: «Μμμμμμ». «Είστε η όαση των ματιών». «Εξαιρετική». «Ματάρες» (σε φωτογραφία τύπισσας με βαθύ ντεκολτέ). Για κάθε φωτογραφία που φαίνεται λίγο παραπάνω δέρμα, αντιστοιχούν περί των 15… ληγουρίων, σαλιάρηδων. Φυσικά, πολλές φορές ξεφεύγουν, παρόλα αυτά, η κυρία της φωτογραφίας το… «υπομένει»! Ταράζουν τα inbox και τα dm με μηνύματα όχι και τόσο ευφάνταστα και σχεδόν παρακαλάνε για ένα ραντεβού. Like σε Facebook και Instagram, fav στο Twitter, ακόμη και στις… «καλημέρες» της από πάνω κατηγορίας!

Οι star: Οι κανονικοί, του Κοινού Αστρονομικού Κώδικα. Ανεβάζουν στο Facebook και στο Twitter μόνο ό,τι τους αφορά. Δημοσιεύσεις που έχει να κάνει αποκλειστικά με αυτούς. Τα σχόλια φυσικά και είναι διθυραμβικά. Όταν δεν απασχολούν τα media, φροντίζουν να ανεβάζουν φωτογραφίες στο Instagram, για να τη δουν τα σαϊνια των sites και να παίξουν ως θέμα. Ακολουθούν ειδήσεις του στυλ «Δείτε το γυμνασμένο κορμί/τη φωτογραφία πρόκληση/πως έγινε ο τάδε». Φυσικά τα σχόλια σε τέτοιου είδους αναρτήσεις είναι αποθεωτικά. Και ο star, αφού στο Twitter κάνει το σχόλιο RT, τότε απαντά κατακόκκινος, ντροπαλός και μετριόφρων… «σε ευχαριστώ».

Οι ρομαντικούληδες: «Σας καληνυχτίζω με αγαπημένους στίχους Έζρα Πάουντ/Κωνσταντίνου Καβάφη/Κωνσταντίνου Μπογδάνου…». Και ακολουθεί το copy paste. Ρομαντικοί εκεί που δεν… πρέπει, προσπαθούν να κερδίζουν το θαυμασμό κυρίως των ατόμων του αντίθετου φύλου. Μονίμως μελαγχολικοί, μετέωροι, σε έναν κόσμο που δεν τους αντιλαμβάνεται, εκφράζονται μέσω του λυρισμού… ενός τραγουδιού ή ποιήματος.  Αντί να τα πουν εκεί που πρέπει, μας παίρνει η –μαύρη- μπόρα όλους! Φυσικά, οι αναρτήσεις τους είναι δημοφιλείς και κερδίζουν σχόλια τύπου «υπέροχο», πολλά like και favs.

Οι Αριστεροί: Γκρινιάρηδες και μίζεροι, μπαίνουν με σκοπό να εκδικηθούν τον καπιταλισμό. Μπουλντόζες που σαρώνουν τα πάντα στο πέρασμά τους, ανεβάζουν «κορώνες», επιτίθενται σε «συστημικούς» εκπροσώπους, αλλά και σε… αθώες  ψυχές που γράφουν τις ανέφελες μαλακίες τους. Σε Facebook και Twitter τρολάρουν με συγκεκριμένη φρασεολογία, ενώ οι κόντρες με τους αντιπάλους δεξιούς είναι ομηρικές και αφορμή να πιάσεις τα pop corn, αν είσαι και λίγο χασομέρης.

Οι λαϊκοδεξιοί: Αν στις πέντε πρώτες αναρτήσεις πετύχεις: «Ο Παϊσιος δικαιώνεται», μια εικόνα της Παναγίας «προσευχόμαστε σε σένα για όλες τις ψυχές», μια ανάρτηση του στυλ «έτσι οι Σιωνιστές θέλουν να πάρουν την πατρίδα μας» ή μια φωτογραφία με το απέραντο ελληνικό γαλάζιο, που συνοδεύεται από τη λεζάντα  «Ελλάδα μου σε αγαπώ», τότε έχεις μπει σε account λαϊκοδεξιού. Εραστές της βιβλιοπραμάτειας του Λιακόπουλου, βρίσκουν σε απίθανα blogs, απίθανες ειδήσεις και τις ανεβάζουν για να αποδείξουν και το πιο κουτό σενάριο θεωρίας συνομωσίας.

Οι ευαισθητούληδες: «Δες τη χαρά που κάνει το πληγωμένο παπάκι μόλις συναντά τη μαμά του (video)». Ανάρτηση σήμα – κατατεθέν της συγκεκριμένης κατηγορίας. Η «Μάρθα Βούρτση» των social media βρίσκει πρόσφορο έδαφος κυρίως στο Facebook, εκεί όπου ξεδιπλώνει -χρησιμοποιώντας βίντεο- τις ιστορίες αγάπης, μισεμού, αποχωρισμού, συνάντησης, κυρίως ζώων…

Οι κλαρινογαμπροί: Φωτογραφίες με φτιαγμένα αυτοκίνητα, σήματα Ferrari, καπέλα Porsche, φωτογραφίες μπροστά από το φτιαγμένο αυτοκίνητο, από το τρίτο τραπέζι μπουζούκια (που αισθανόταν… άρχοντας), με μαλλί Κριστιάνο Ρονάλντο και ντύσιμο η ολότητα-του-λευκού και profile picture πάνω σε μηχανή (όπως ο Πράτανος!). Η κατηγορία αυτή είναι αρκούντως θορυβώδης, όπως και τα δίχρονα τους, ένα πράμα. Τραγούδια, υπερβολές, φωτογραφίες, γυναίκες, μπαρ, βότκες, σε μεγάλες ποσότητες, έχοντας πάντα αναφορές στον… εαυτό τους. Γιατί είναι γαμάτοι!

Οι σφηνο…γκούχου: Δεν τους καταλαβαίνεις αμέσως, αφού δεν έχουν αναρτήσεις. Παρακολουθούν κάθε ανάρτηση, αναλύουν κάθε ανάρτηση σε κλάσματα του δευτερολέπτου και αιφνιδιαστικά επεμβαίνουν την κρίσιμη στιγμή! Και εκεί που θεωρείς πως έχεις κάνει την τέλεια ανάρτηση, σου γκρεμίζει το «κάστρο στην άμμο», γράφοντας τη μεγαλύτερη παπαριά που θα μπορούσε ποτέ να ειπωθεί! Τι γράφει; Ό,τι μπορεί να φανταστείς. Από κλισέ της δικιάς του αγαπημένης δεκαετίας, μέχρι τη γελοία άποψή του, άποψη που έχει ακούσει από τον κουμπάρο της συνυφάδας της αδερφής του. Α! Και μην τολμήσεις να σβήσεις το σχόλιο του, γιατί τότε «δεν θα αντέχεις την αλήθεια». Κατάλαβες; Για περισσότερα επί του θέματος, ανάτρεξε σε βιβλιογραφία περί «ηλιθιότητας και αήττητου»!

Οι dj: Δεν γράφουν. Βαριούνται. Συνήθως το πρωί κοιμούνται, το μεσημέρι νυστάζουν, το απόγευμα πίνουν καφέ και το βράδυ… Το βράδυ! Μπορεί να ανεβάζουν περισσότερα κομμάτια και από το set του Van Buuren στο Ultra Music Conference. Και άντε, με τους συνειδητοποιημένους, την παλεύεις κάπως. Indie, deep house, classic rock. Υπάρχουν όμως και οι εραστές της μουσικής ή αλλιώς Compact Disc Club… Εκείνοι μετατρέπονται σε φόβο και τρόμο κατά τις βραδινές ώρες, όπου παίζουν από Τερλέγκα μέχρι Guns n Roses. Χωρίς ανάσα… Μόνο για το συναίσθημα!

Τα troll: Ανθούν κυρίως στο Twitter. Επιτίθενται σε ανυποψίαστους και υποψιασμένους, όταν δεν συμφωνούν, πολλές φορές με άκομψο τρόπο. Θεωρούν αποστολή τους να συνεφέρουν «ψώνια», να επαναφέρουν στη –δική τους- τάξη αυτούς που ξεφεύγουν, αλλά και να προκαλέσουν, συνήθως τους συντηρητικούς, επιτιθέμενοι σε παραδοσιακές αξίες. Πολλά troll είναι κατευθυνόμενα από άλλους, άλλα έχουν εμμονές. Δεν αξίζουν όλα, δεν τα απορρίπτεις όλα. Τα σκεπτόμενα και αυθεντικά είναι κοσμήματα.

Οι fans: «Θα σε αγαπώ για πάντα». «Χαίρομαι που είμαστε κολλητές». Όταν μπαίνεις σε ένα account και βλέπεις αναρτήσεις που απευθύνονται σε celebs, έχοντας φωτογραφία εξωφύλλου στο FB ή profile pic στο Twitter, τον αγαπημένο «καλλιτέχνη», καταλαβαίνεις πως μπήκες σε fans zone. To account είναι ο ναός και εκείνη (συνήθως κορίτσια είναι) η «ιέρεια» του celebrity. Φωτογραφίες και βίντεο, καρδούλες, αναρτήσεις λατρείας προς τον Θεό.

Οι… τούμπανο: Φωτογραφία προφίλ με στρινγκ μαγιό στην παραλία. Καλοκαίρια και χειμώνες, η ίδια! Το 80% των αναρτήσεων φωτογραφίες, το υπόλοιπο 20% σχόλια και επικρίσεις για τους… κακόβουλους και τους λυσσάρηδες που της την πέφτουν. Ενώ θα έπρεπε να αναλύουν μαζί Κάφκα, Ουγκό και Μπάροουζ. Αλλά δεν την… καταλαβαίνουν! Επίσης, αραιά και που, επιτίθεται σε ανάλογα accounts με το δικό της. Για την Κατινιά ρε γαμώτο! Φυσικά, δεν απαντάει σε κανέναν δημόσια. Φυσικά και είναι κυρία και ανάλογα θέλει να της φέρονται! Α ναι. Είναι υπέρ «της παγκόσμιας ειρήνης», άσχετα εάν δεν το γράφει στο bio.

Η μόνο-εγώ: Αλλάζει τις φωτογραφίες στο προφίλ της ανά 8ώρο, λες και της το είπε ο γιατρός. Το duck face είναι το σήμα κατατεθέν, ενώ έπονται ντεκολτέ (αν διαθέτει), τουρλωτός κώλος (κοντεύει να πάθει λόρδωση, αλλά μπρος στα κάλλη…). Ωραιοπαθής αλλά όχι ντίβα, όπως η προηγούμενη κατηγορία, απαντά στα σχόλια και τα reply θαυμασμού μετριοπαθώς. «Έλα βρε, τα παραλές» ή στα καλύτερά της, το εμβληματικό και πολλά υποσχόμενο «χι,χι,χι». Που και που, θα «αποκαλύψει» πως έκανε μπλοκ κάποιους σαρδανάπαλους που της την έπεσαν «χυδαία» με μηνύματα.