Για πολλούς είναι απλά «Ο Κοντοπίδης». Άλλοι τον λένε Κοντόπα. Κάποιοι άλλοι «Άλεξ». Όπως και να έχει, ο Αλέξανδρος Κοντοπίδης κάνει τρελή επιτυχία στο youtube, σε κάθε βίντεο που ανεβάζει επικρατεί παροξυσμός και ο ίδιος μοιάζει να απολαμβάνει την επιτυχία του, χωρίς να ψωνίζεται ιδιαίτερα. Όντας λοιπόν μια από τις πιο αναγνωρίσιμες περσόνες του youtube, ο Κοντοπίδης δέχθηκε την πρόταση του τηλεοπτικού σταθμού Mega να κάνει αυτό που κάνει και στο youtube σε μια διαφορετική πλατφόρμα που λανσάρει ο σταθμόςμε έμφαση στους teens, η οποία ονομάζεται moutube(Το mou από το γνωστό σλόγκαν Megamou). Στην ίδια πλατφόρμα απαντώνται και άλλα γνωστά πρόσωπα του ελληνικού web, τα οποία προβάλλουν μια εναλλακτική μορφή ψυχαγωγικής webtv, ένα πείραμα που κάνει τώρα τα πρώτα του βήματα.

Δεν παρακολουθώ τα βιντεάκια του Κοντοπίδη. Μου είχαν στείλει πριν από εύλογο διάστημα ένα που λεγόταν «Επιστολή στη Μαίρη Συνατσάκη» (η οποία μου είναι ιδιαιτέρως συμπαθής). Είδα έναν ανοικονόμητο τύπο να χτυπιέται μπροστά σε μια κάμερα, ξεχειλίζοντας μαγκιά. Δεν είπε κάτι τρομερό, είχα την αίσθηση πως έβλεπα μια συζήτηση σε καφετέρια, δεν βρήκα τίποτα για να γελάσω και μετά από κανένα τρίλεπτο το έκλεισα. Ξέρω άλλους που κυλιούνται στα πατώματα με τον Κοντοπίδη, ανθρώπους που κοπιάρουν ατάκες και γκριμάτσες του, εμένα δεν μου ταίριαξε και αποφάσισα να μην ξαναασχοληθώ με το «φαινόμενο Κοντοπίδης», όπως κάποιοι τον ονομάζουν για την επιρροή του στο youtube. Σας ορκίζομαι, δεν θα είχα ασχοληθεί ξανά, δεν θα έγραφα ούτε λέξη, αν μια φίλη δεν μου έστελνε χτες ένα βίντεο που έχει ανέβει στο moutube.

Έχει προηγηθεί ένα postάλλου χρήστη για τον σεξισμό, έχω συζητήσει το θέμα με μια άλλη φίλη και συνεργάτη, της οποίας εξηγώ ότι έχω την αίσθηση πως πολλές φορές υπερβάλλουμε, διακρίνοντας σεξιστικά κατάλοιπα εκεί που δεν υπάρχουν, και έρχεται αυτή η φίλη, να μου στείλει αυτό το βίντεο του moutube. Το βλέπω και δεν πιστεύω στ’ αυτιά μου. Ο Κοντοπίδης στέκεται μπροστά στην κάμερα και εξηγεί στους φίλους του «πώς να ρίχνουν γκομενάκια» σαν αυτόν. Διηγείται όμως και ένα περιστατικό, όπου ένας φίλος του κάνει χαλάστρα. «Είχαμε βγει λοιπόν με δυο εξαίρετα μουν***α» ξεκινά τη διήγηση και πιάνω τον εαυτό μου να σκέφτεται αν κανείς άλλος θα τολμούσε να αναφερθεί δημοσίως για τις γυναίκες ως «μουν***α».

Η συνέχεια με αφήνει κάγκελο. Ο φίλος του Κοντοπίδη πίνει και αρχίζει και τα χώνει στο φίλο του, απευθυνόμενος παράλληλα προς τις κοπέλες. «Ο Αλέξης; Έχει μπλέξει με ένα γκομενάκι και της έχει γαμήσει τα μάτια. Με κλοτσιά έμπαινε, με αγκωνιά έφευγε. Τον κρατάγανε 7 άτομα, «σταμάτα να δέρνεις τη Μαριάννα» του λέγανε». Αν έχετε συνειδητοποιήσει τι ακούμε, ο πιωμένος φίλος κατηγορεί τον Κοντοπίδη για ξυλοδαρμό της κοπέλας του. «Βαριόταν ο Αλέξης; Μπουκέτα στη Μαριάννα. Δεν βαριόταν ο Αλέξης; Και της κολλάει ένα μπουκέτο ο Κοντόπας…». Δεν πιστεύω όσα βλέπω. Δεν έχω στοιχεία πως ο Κοντοπίδης έδερνε την κοπέλα του, δεν πιστεύω ότι είναι τόσο ανόητος, ώστε να διηγηθεί ένα τέτοιο αληθές περιστατικό oncamera αλλά δεν μπορεί να με αφήσει αδιάφορο η έκθεση του κοινού σε τέτοια βία, με τόση υποτίμηση για το γυναικείο φύλο.

Να υπενθυμίσουμε πως το συγκεκριμένο βιντεάκι είναι ανηρτημένο στην ιστοσελίδα του «μεγαλύτερου καναλιού της χώρας», το οποίο αναζητεί διαφήμιση για την πλατφόρμα του. Διερωτάται κανείς λοιπόν, έχει νόημα να διαφημιστεί κάποιος δίπλα στα βίντεο ενός ανθρώπου που στην προσπάθειά του να το παίξει cool και μάγκας, φτάνει σε σημείο να εκφράζεται με τρόπο κατάφωρα εξευτελιστικό για τις γυναίκες. Με συγχωρείτε, αλλά οι συγκεκριμένες κουβέντες είναι ο ορισμός του σεξισμού! Ο «άρχοντας Κοντοπίδης» μοιάζει να έχει τόσο σεβασμό για το άλλο φύλο, όσο ένας αναρχικός για το κράτος.

Βλέπω και άλλα βιντεάκια του. Ομολογώ πάντως ότι ξεκίνησα να βλέπω με δυσθυμία και ολίγη από προκατάληψη. Πολλά από τα βίντεό του εμφορούνται από τις αρχές του machoάντρα: η γυναίκα αντιμετωπίζεται εν πολλοίς ως ένα κομμάτι κρέας, ως «μουν***ι», ο ομοφυλόφιλος ή ο ενδεχόμενα ομοφυλόφιλος είναι που**ης και πρέπει να εξευτελιστεί στο βωμό του εύκολου γέλιου. Αυτή η καρικατούρα που βγαίνει στο τέλος μπορεί για ορισμένους να είναι αστεία, μπορεί κάποιοι να γουστάρουν αλλά για μένα είναι τουλάχιστον απερίγραπτη και σε πολλές περιπτώσεις βαθιά σεξιστική και συνεπώς απαράδεκτη.

Όσο για το Mega; Υπάρχει περίπτωση να μην είδε κανείς το συγκεκριμένο βιντεάκι, το οποίο προορίζεται για μια πλατφόρμα με στόχο το γκελ στις μικρές ηλικίες και κυρίως το κοινό 18-25; Δεν αναρωτήθηκε κανείς πως μπορεί να παρακολουθούν και παιδιά μικρότερης ηλικίας; Είναι σαφώς στο χέρι του καναλιού να προωθεί όποιο περιεχόμενο αυτό θεωρεί καλύτερο, δεν μπορεί όμως στη συνέχεια να επαίρεται για το «ποιοτικό» του πρόγραμμα και την «εναλλακτική τηλεόραση» που θέλει να προσφέρει. Πάντως, τώρα που το σκέφτομαι, το σκουπίδι θα μπορούσε να θεωρηθεί εναλλακτικό; Pasmal.

Αυτό που με ανησυχεί είναι ο εθισμός στη σκληρότητα και τη λεκτική βία. Είναι αυτή η ανοχή στον δημόσιο εξευτελισμό. Η σιωπηρή συμφωνία με την υποτίμηση. Πριν από μερικούς μήνες έμαθα για το παρελθόν πολύ γνωστού τραγουδιστή, ο οποίος ξυλοφόρτωνε τη σύντροφό του. Πριν από περίπου ένα μήνα, στην εκπομπή «Το Πρωινό» του Ant1, ένα μοντέλο εξευτελίστηκε σε απευθείας μετάδοση και έγινε στόχος των σεξουαλικών υπονοουμένων και… μουγκρητών των ανδρών του πάνελ. Η τηλεοραση, το facebook, τα κείμενα βρίθουν πλέον αναφορών που μας δείχνουν έναν κόσμο διαφορετικό, έναν κόσμο πιο βίαιο, πιο σκληρό. Το ότι κάποιοι καταφέρνουν να γελάνε με αυτά, το βρίσκω τουλάχιστον λυπηρό.

Τελικά, η «μαγκιά» από την αγνή μαγκιά απέχουν πόρρω. Η καφρίλα μεταξύ δυο-τριών φίλων δεν έχει λόγο να βγαίνει στην τηλεόραση ή στο youtube. Όποιος δεν μπορεί να το καταλάβει, μπορεί να συνεχίσει να γελάει με την κοπέλα που της «γάμ***ν τα μάτια» ή με τον «πούστη». Δεν μιλάμε για χιούμορ, μιλάμε για ξευτίλα!

Τελικά, ο Κοντοπίδης- και ο κάθε Κοντοπίδης- δεν είναι και τόσο cool…