Για το Football Manager τα έχουμε και πει παλαιότερα. Είναι από τα παιχνίδια που δεν μπορείς σε καμία περίπτωση να τα αντιμετωπίσεις με μέτρο. Είτε θα αρρωστήσεις και θα χάσεις χιλιάδες ώρες από τη ζωή σου στην προσπάθεια να πάρεις champions league με την ομάδα του χωριού σου είτε δεν θα το εξερευνήσεις ποτέ. Φυσικά για τους γνώστες, ο χαρακτηρισμός “παιχνίδι” δεν ευσταθεί και τόσο, αφού ο όρος “χόμπι” μάλλον περιγράφει καλύτερα την ενασχόληση των εκατομμυρίων managers σε όλο τον κόσμο.

Από τότε που η αγαπημένη μας ασχολία έκανε την εμφάνισή της, οι χομπίστες παίκτες κατάλαβαν ότι το Football Manager είναι ικανό να εισβάλλει και στην πραγματική τους ζωή πέρα από την εικονική. Στο Provocateur είχαμε αναλύσει στο παρελθόν τους 7 κλασικούς τύπους παικτών που συναντά κανείς, ωστόσο τώρα ήρθε η στιγμή να την δούμε αλλιώς.

Όλοι έχουμε ακούσει ιστορίες για παίκτες που ενώ ήταν ακόμα νεαροί σε ηλικία και δεν τους γνώριζαν ούτε οι οπαδοί της ομάδας τους, εμείς τους κάναμε αστέρια και ύστερα τους μοσχοπουλούσαμε σε μεγαλύτερους συλλόγους. Για managers που άλλαξαν τη ζωή τους χάρη στο FM όμως πόσοι από εμάς έχουμε μάθει κάποια ιστορία; Γι’ αυτό είμαστε εμείς εδώ. 

Αυτές είναι οι 5 πιο γνωστές μανατζερικές ιστορίες που μας αποδεικνύουν ότι το χόμπι μας μπορεί να εισβάλλει στην πραγματική ζωή.

Κι αν πήγαινε ο Μέσι στην Ρέιντζερς;

Βρισκόμαστε στο σωτήριον έτος 2001 όταν προπονητής στην ιστορική Ρέιντζερς ήταν ο Άλεξ ΜακΛίς. Ο έφηβος γιος του Σκωτσέζου προπονητή ήταν φανατικός παίκτης του FM και δεν δίσταζε κάθε τόσο να προτείνει παίκτες μεταξύ σοβαρού και αστείου στον πατέρα του. Ωστόσο μία από αυτές τις φορές ο μικρός ήταν πιο επίμονος. Προσπαθούσε να πείσει τον πατέρα του να πάρει στην Ρέιντζερς έναν 14χρονο Αργεντίνο, τον άγνωστο Λιονέλ Μέσι. Ο ΜακΛίς του χάιδεψε στοργικά την πλάτη και η συζήτηση τελείωσε εκεί. Μετά από 3 χρόνια οι Σκωτσέζοι έκαναν πρόταση δανεισμού αλλά η απάντηση που πήραν ήταν ένα ηχηρό ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ. The rest is history που λένε και στο χωριό μου.

2.500 χιλιόμετρα για αυτόγραφο από το αγαπημένο του wonderkid

Λογικά το όνομα Πάντι ΜακΕλένι δεν σου λέει τίποτα. Δεν ισχύει το ίδιο όμως για τον συνάδελφο Ιταλό manager Αλεσάντρο Κολομπίνι που τον είχε σαν θεό του. Ο Αλεσάντρο ξυπνώντας ένα πρωί επέλεξε να προπονήσει την “ένδοξη” Ντέρι Σίτι με σκοπό να μεγαλουργήσει μαζί της. Βασικό δεκάρι της Ντέρι ο ΜακΕλένι, ήταν εκείνος που συστηματικά ξελάσπωνε τον ήρωά μας στα χωράφια της Βορείου Ιρλανδίας. Έτσι ο Αλεσάντρο για να δείξει την ευγνωμοσύνη του στο μανατζερικό του πουλέν έφυγε από το Λιβόρνο και έκανε ένα ταξίδι 2.500 χιλιομέτρων για να του ζητήσει ένα αυτόγραφο. Ο ίδιος ο παίκτης όταν άκουσε την ιστορία τον κοιτούσε σαν εξωγήινο και φυσικά δέχτηκε να υπογράψει στην μανατζερική καρτέλα των στατιτιστικών του. Respect.

Από την Ολλανδία στην Αγγλία 6 φορές τον χρόνο 

Αυτή είναι η ιστορία 5 φίλων από την Ολλανδία που ξεκίνησαν το παιχνίδι χωρίς ομάδα περιμένοντας κάποια για να τους προσλάβει. Αυτή ήταν η Woking FC που αγωνίζεται στα ερασιτεχνικά της Αγγλίας. Το συγκεκριμένο save τους έγινε εμμονή σε τέτοιο βαθμό που θέλησαν να επισκεφτούν το γήπεδο της ομάδας. Αφού λοιπόν έκαναν πράξη την επιθυμία τους, άρχισαν να γουστάρουν όλο και περισσότερο τη φάση, σε σημείο που πλέον κάνουν το Ολλανδία – Αγγλία 5-6 φορές τον χρόνο για να δουν από κοντά την αγαπημένη τους ομάδα. Μάλιστα ένας από αυτούς έχει και tattoo αφιερωμένο στην Woking. Τσέκαρε…

 

Επαγγελματίας τεχνικός διευθυντής με βιογραφικό το Football Manager!

Τέλος του 2012 και η Μπακού του Αζερμπαϊτζάν ψάχνει για τεχνικό διευθυντή. Η ομάδα του Μπόζινταρ Μπάντοβιτς και του Βαγγέλη Μάντζιου (τότε) έχει βγει στη γύρα για να στελεχώσει την ομάδα με τον συνδετικό κρίκο μεταξύ προπονητή και διοίκησης. Στον τύπο έχει διαρρεύσει ότι η ομάδα εχει σχεδόν συμφωνήσει με τον μεγάλο Ζαν Πιερ Παπέν, ωστόσο ο πρόεδρος κάνει την έκπληξη και προσλαμβάνει τον παντελώς άγνωστο Βουγκάρ Χουσεϊνζάντε. Στις πρώτες του δηλώσεις ομολογεί πως στο βιογραφικό του υπήρχαν επιτεύγματα μόνο από το Football Manager τα οποία και έπεισαν τον ιδιοκτήτη του συλλόγου να τον εμπιστευτεί. Γίνεται πρώτο αθλητικό θέμα παγκοσμίως και είναι ο πρώτος άνθρωπος που παίζει real life Football Manager

Μετανάστευση λόγω Football Manager

Ο Κρις Ντάρουεν ήταν ένας ακόμα νέος που χρειάστηκε να μεταναστεύσει για να ζήσει μια χαρούμενη ζωή. Ο Βρετανός είχε διαλέξει την Ισπανία και έμενε να επιλέξει και την πόλη στην οποία θα άρχιζε την νέα του ζωή. Έτσι πήρε δύο ομάδες στο Football Manager και όποια ανέβαινε πρώτη κατηγορία θα μετακόμιζε στην πόλη της. Η μοίρα θέλησε αυτή να είναι η Τορεβιέχα, όπου ο ήρωάς μας μετέβη για μόνιμη εγκατάσταση. Θέλοντας να δει από κοντά το γήπεδο που έχει δοξάσει στην μανατζερική του θητεία, επισκέφτηκε την έδρα της ομάδας και ενθουσιάστηκε όταν έμαθε πως ο αντιπρόεδρος ήταν επίσης Βρετανός. Ο Ντάρουεν του εξομολογήθηκε την ιστορία του και του ζήτησε ένα οποιοδήποτε πόστο στην ομάδα με τον αντιπρόερδο να του προσφέρει την θέση του εμπορικού διευθυντή την όποια διατηρεί μέχρι και σήμερα. 

 

Και επειδή σίγουρα υπάρχουν εντυπωσιακές ιστορίες που δεν χωρούσαν σε ένα κείμενο, αν έχεις κάποια στο μυαλό σου, ρίχτη στα σχόλια και τη συζητάμε…