Η Μεγάλη Εβδομάδα πλησιάζει προς το τέλος της και η αλήθεια είναι πως αν σας πούμε ότι δεν έχουμε μυαλό, καρδιά και στομάχι στραμμένα στο μακελειό που πλησιάζει και το οποίο ακούσει στο όνομα “ψήσου-επιτέλους-αρνάκι-και-θα-σε-κανονίσω-εγώ!”, δεν θα είναι η αλήθεια.
Ωστόσο, καλό θα είναι να δείξουμε λίγο αυτοσυγκράτηση μέρες που είναι και να εστιάσουμε αποκλειστικά και μόνο στο παρόν, στο σήμερα.
Να οι 5 αλήθειες της:
1. Εν αρχή ην η νηστεία
Ολόκληρη τη Μεγάλη Εβδομάδα (υποτίθεται ότι) νηστεύουμε ατενίζοντας την Κυριακή που θα σαβουριάσουμε τον οβελία κι οποιοδήποτε άλλο ψητό έχει την ατυχία να βρεθεί σε ακτίνα 5 χιλιομέτρων από τη μασέλα μας. Η νηστεία αυτή, που λέτε, κορυφώνεται την Μεγάλη Παρασκευή, όπου η παράδοση επιβάλλει να μην τρώμε λάδι. Την ίδια στιγμή, βέβαια, μπορούμε χωρίς καμία τύψη να τρώμε… ελιές, αλλά κλάιν.
2. Μαύρες πλερέζες
OΚ, ολόκληρη τη Μεγάλη Εβδομάδα σου βγαίνει(;) πηγαία ένα αίσθημα ανάμεικτης μελαγχολίας και κατήφειας, αλλά η Μεγάλη Παρασκευή θεωρείται, αδερφέ μου, η μητέρα των μιζεροημερών. Ο μόνος που φαίνεται να το διασκεδάζει είναι ο Πετράν ο Γαϊτάνος… Άντε και ο Σαντικάι.
3. Η χαρά του τεμπέλη
4. Ο επιτάφιος
Αν και αποτελεί μία από τις πλέον καταθλιπτικές και πένθιμες λειτουργίες της Ορθοδοξίας, οι περισσότεροι την αντιμετωπίζουμε ως το πλέον κοσμικό γεγονός της χρονιάς. Ντυμένοι, σενιαρισμένοι, παρφουμαρισμένοι και κονιόρδοι, σκάμε στην εκκλησία για να βολτάρουμε 5-6 οικοδομικά τετράγωνα σε φάση – “πού θα βγεις σήμερα;” – “λέω να σκάσω Επιτάφιο, παίζει τρελό μπούγιο, ψήσου!”. Κάθε καρυδιάς καρύδι, στην περιφορά θα τη δεις…
Το “Greek Lover” στο πιο μεγαλοβδομαδιάτικο. Η αλήθεια είναι πως με τόσους πειρασμούς από σενιαρισμένο κοσμάκη τριγύρω, το μάτι σου παίζει αριστερά και δεξιά σαν δαιμονισμένο. Τα ραντάρ σου δε είναι τόσο απορροφημένα στο να εντοπίσουν πιθανούς στόχους που μπορεί να σου έχει σβήσει το κερί εδώ και κάνα μισάωρο, αλλά εσύ συνεχίζεις να κρατάς το ένα χέρι σαν ασπίδα γύρω του για να μη σβήσει. Κι αυτά καλό είναι να μη γίνονται… Είπαμε. Ο Χριστιανισμός κηρύσσει την Αγάπη, αλλά μάλλον δεν έπιασες το πραγματικό νόημα.