Πάσχα καλέ μου αναγνώστη δεν είναι μόνο τα τεράστια τραπέζια με τα κοψίδια και τα αρνιά και τα λίπη. Δεν είναι μόνο ο μπαμπάς που στέλνει τον γιο του να του φέρει μπίρα από το ψυγείο στις 11 το πρωί για να πίνει δίπλα στη φωτιά. Δεν είναι μόνο τα κόκκινα αυγά που τσουγγρίζονται για να βγει νικητής και χαμένος που θα ψάχνουν το αλάτι για να τα καταβροχθίσουν. Πάσχα είναι κυρίως η μουσική που συνοδεύει τα πάντα. Και δεν είναι τα παραδοσιακά μόνο, είναι και τα άλλα. Για αυτά τα “άλλα” θα μιλήσουμε εδώ.

Υπάρχουν τραγούδια που έχουν εξυμνήσει το Πάσχα και δεν ανήκουν σε αυτό που θα αποκαλούσαμε λαϊκό ή παραδοσιακό τραγούδι. Πέρα από Βασίλη Καρρά, Σταμάτη Γονίδη και άλλους χριστιανούς καλλιτέχνες, είναι και κάποιο πιο κουλτουριάρηδες που ασχολήθηκαν με την μεγάλη γιορτή της ορθοδοξίας.

Για τσέκαρε.

1. Ήταν Άνοιξη και Πάσχα – Παντελής Θαλασσινός

 
Ο Παντελής Θαλασσινός έπαιξε μπαλίτσα το 1995, συνδυάζοντας χωρισμό και Πάσχα όπως μόνο εκείνος μπορούσε. Η κλαψομουνιά του κατά τα άλλα ιδιαίτερα αγαπητού Αεκτζή, δεν είχε όριο στο συγκεκριμένο άσμα, καθώς σε αυτό περιγράφει επική χυλόπιτα από κορίτσι που τον απαρνήθηκε πασχαλιάτικα. Η ΑΚΑΡΔΗ. Στα δύο τελευταία τετράστιχα του, ο Παντελής εξομολογείται την ήττα του.
 
Ήταν άνοιξη και Πάσχα, 
τα κρινάκια ανθίζανε, 
κι όσοι χάθηκαν στα ξένα
στην καρδιά γυρίζανε.
Κι έτσι πέρασες στη μνήμη 
και τραγούδι σ’ έκανα, 
είμαι ζωντανός ακόμα
μα για σένα πέθανα.

Βαθμός Γραφικότητας: 8. Γιατί το κορίτσι τον γλέντησε κι εκείνος δεν το άντεξε.

2. Πάσχα στο Ψυχιατρείο – Κόρε Ύδρο

https://www.youtube.com/watch?v=rp9lKNlonXQ
 

Ό,τι λέγαμε παραπάνω για κουλτούρα, βάλτο σε μια κατσαρόλα με ακατανόητες λέξεις και χιπστεριά (before it was cool) και έχεις τους Κόρε Ύδρο. Για να καταφέρεις να βγάλεις νόημα πρέπει να πάρεις ναρκωτικά ψάξεις πολύ ανάμεσα στις λέξεις. Το “Πάσχα στο Ψυχιατρείο” είναι οι γιορτές που θα κάνεις, αν καταλάβεις τι θέλει πραγματικά να πει το συγκρότημα. Γιατί αν καταλάβεις, έχεις σίγουρα πρόβλημα και μάλλον έχει να κάνει με την ψυχική σου υγεία.  

Πάσχα στο ψυχιατρείο
Μου λες «Η Κέρκυρα αλλάζει.
Η αδερφή σου σε παντρεύτηκε,
μα ο ανιψιός σου δε σου μοιάζει»


Κι αν περπατάω με τα χέρια μου στην πλάτη
και αποκοιμιέμαι πριν ξαπλώσω στο κρεβάτι,
εδώ περνάει η λιτανεία του ενός,
εδώ δεν είναι φολκλόρ ο επιτάφιος,
όλα τα ψέματα εδώ μένουν εκτός,
εδώ δεν ανασταίνεται ο Χριστός
 

Βαθμός Γραφικότητας: Μ.  Μόνο σουρεαλιστικά μπορείς να προσεγγίσεις την γραφικότητα των Κόρε Ύδρο. 

3. Η μάνα μου το Πάσχα – Αλκίνοος Ιωαννίδης

 

Ο Αλκίνοος είναι λίγο κουλτουριάρης, όλοι το ξέρουμε αυτό. Γι’ αυτό και το πασχαλιάτικο κομμάτι του δεν θα μπορούσε να είναι ό,τι κι ό,τι διάολε. Δεν θα έγραφε για πασχαλινές αγάπες, πόσο μάλλον για πασχαλινούς χωρισμούς. Αυτά είναι για φλώρους και Αλκίνοος δεν είναι φλωράκι. Ο Αλκίνοος μιλά αλληγορικά, ποιητικά, λυρικά. Διαφορετικά. Το άσμα “Η Μάνα μου το Πάσχα” μιλά για την μάνα του καλλιτέχνη. Που όμως δεν είναι η μάνα στα αλήθεια. Είναι ένα φυτό στην αυλή. Πουτανιά;

Κι όπως πανσέληνος μικρή
ανέτελε στον κόρφο της,
πύρωνα φύλλα προσευχής
κι έβγαινε πάλι στην αυλή,
ψηλή,
φυτρωμένη,
η μάνα μου το Πάσχα.

Βαθμός Γραφικότητας: 10. Κουλτούρα να φύγουμε. 

4. Το Πάσχα του Ξενιτεμένου – Το πικρό τσάι της Ξενιτιάς

 

Αυτό είναι το άγνωστο έπος της Μεγαλοβδομάδας που έχουμε υποσχεθεί να το κάνουμε διάσημο. Είναι πολύ κρίμα ο λαός να μην γνωρίζει τον πασχαλινό υμνο του ξενιτεμένου. Πόνος στο βίντεο κλιπ, πόνος και στον στίχο, μεγάλος μπουζουκοπόνος στη μουσική και γενικά ένα πασχαλιάτικο υπερθέαμα. Έλληνας μετανάστης στο Λονδίνο περιγράφει την άδικη ζωή που βιώνει και παρακαλεί τη μάνα του να του στείλει λίγο αρνί. Απόλαυση:

Μάνα στείλε ένα αρνί 
γιατί πείνασα πολύ 
μες το Χάιντ Παρκ θα ψήσω
και τη σούβλα μου θα στήσω 

Και τσουρέκι στείλε μάνα 
να το φάμε όλοι αντάμα 
οι Αγγλάρες δεν γνωρίζουν 
το Χριστούλη δε στηρίζουν 

Βαθμός Γραφικότητας: 5. Τα ιερά και τα όσια της πατρίδας και της θρησκείας μας, οφείλουν να υπάρχουν και στην ξενιτιά.  

5. Πάσχα – ΤΡΙ.Π.Α. ΚΡΟΥ

 

Ο Απόλυτος Βασιλιάς των Πασχαλινών τραγουδιών. Η ΤΡΙ.Π.Α. ΚΡΟΥ πιάνει τον παλμό του οικογενειακού τραπεζιού και μας βάζει για τα καλά στο κλίμα κατάνυξης που επιβάλλει το Πάσχα. Η στιχουργική πανδαισία περιλαμβάνει λεπτομερή ανάλυση των Πασχαλιάτικων φαινομένων της λαμπάδας, της νονάς και του τσουγκρίσματος αυγών, αλλά στέκεται και όσο πρέπει στην κρεατοφαγία της Κυριακής. Έχουν το δικό μας ρισπέκτ. 

Ήρθε το Πάσχα
Έφτασε η πρώτη ζέστη
16 μπάρες μες στην εκκλησιά
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ

Η σούβλα στάζει τώρα
και γυρίζει
τράβηξε την πέτσα από το αρνί
ΤΡΑΓΑΝΗ

Βαθμός Γραφικότητας: 0. Τι γραφικότητα ρε; Εδώ μιλάμε για ύμνο! 

Αν (λέμε τώρα) έχουμε ξεχάσει κάποιο, περιμένουμε να μας το μπουμπουνίσεις στα σχόλια!