Τα περισσότερα τροχαία ατυχήματα οφείλονται στην επιθετική οδηγική συμπεριφορά. 

Αν δε λάβουμε υπόψη ότι οι Έλληνες οδηγοί θεωρούνται από τους πιο επιθετικούς στην Ευρώπη, καλό είναι σιγά-σιγά να αρχίσουμε να μπολιάζουμε με ψήγματα ηρεμίας και ευγένειας προτού θρηνήσουμε κι άλλα θύματα

Πάμε να θυμηθούμε τα βασικά μήπως και καταφέρουμε να κάνουμε τους δρόμους μας βιώσιμους και όχι αρένες εγωκεντρισμού και τσαμπουκά…

Σου έχουμε 10 τρόπους:

1. Βράδυ. Έξω σκοτάδι και ο μπροστά σου ανάβει αλάρμ για να παρκάρει. Σβήνεις τα φώτα για να μην τον “τυφλώσεις”, είσαι Άρχοντας. 

2.  Η διάβαση πεζών δεν βρίσκεται εκεί για διακοσμητικούς λόγους. Κάνε υπομονή. Κάνε τους νόημα να περάσουν. Όλο και κάποιος πεζός θα σε ανταμείψει με χαμόγελο. Αξία χαμόγελου σε μέρα εκνευριστική; Ανεκτίμητη. ΒΑΣΙΚΟ: δεν σταματάμε μόνο για να περάσουν οι ωραίες παρουσίες. Αποτυχημένο κόρτε λέγεται αυτό. 

3. Η κόρνα είναι εκνευριστική. Η αχρείαστη κόρνα, είναι υπερβολικά εκνευριστική. Ειδικά αν είναι πρωί. Αυτή, ΝΑΙ. Μπορεί να έχει και διακοσμητικό χαρακτήρα πάνω στο τιμόνι σου. Τη ρημάδα να τη χρησιμοποιείς ΜΟΝΟ αν θες να αποτρέψεις κάποιον κίνδυνο. Είτε δικό σου, είτε του μπροστινού σου που δεν τον έχει αντιληφθεί. Συμβαίνει συχνά. Θα σε ευγνωμονεί που τον προειδοποίησες. 

4. Περιμένεις στην ουρά του φαναριού όπως όλοι. So simple. Το να “πηδάς” και να μπαίνεις πρώτος, δεν είναι μαγκιά, είναι αυτοταπείνωση. Προκαλείς εκνευρισμό, καταλάβέ το.

5. Αυτοταπείνωση, επίσης, είναι και το να κολλάς πίσω από τον άλλο. Ειδικά όταν τρέχεις με κάμποσα χιλιόμετρα. Δεν είσαι σε σκηνή του Fust and Furious, στην Ποσειδώνος είσαι. Κράτα αποστάσεις, βγάλε οδηγικό πολιτισμό, εξασφάλισε την ασφάλεια.

6. Πετυχαίνεις τύπο σε ασύχναστη διασταύρωση που, ενώ έχει προτεραιότητα, σου κάνει νόημα να περάσεις; Αεφός πραγματικός! Να τον μιμείσαι. 

7. Όταν είσαι σε στενό δρόμο διπλής κατεύθυνσης και ο άλλος έχει σταματήσει για να σου κάνει χώρο να περάσεις, παίξε του τα φώτα, σήκωσε το χέρι, σκάσε ένα χαμόγελο. Ο σνομπισμός δεν έχει πέραση.

8. Τον έχεις αρκετά μέτρα μπροστά και σου βγάζει ο δόλιος φλας για να μπει στη λωρίδα σου; ΑΦΗΣΕ ΤΟΝ ντε! 

9. Συγγνώμη. Ζήτα ΣΥΓΓΝΩΜΗ. Έκανες μαλακία, δεν έγινε ζημιά, το κατανόησες, η ζωή συνεχίζεται. 

10. Τα νεύρα δεν ταιριάζουν καθόλου με την οδήγηση. Κι όταν λέμε δεν ταιριάζουν, εννούμε σε φάση “φοράω-εσπαντρίγιες-και-πηγαίνω-στη-Θύρα-7“. Κούλαρε. Βγάλε μπροστά από το τιμόνι σου όσο περισσότερο savoir vivre μπορείς και κάνε τους δρόμους μας πιο ασφαλείς.

Οι οποίοι δρόμοι, για να μη ξεχνιόμαστε, έναν και μόνο σκοπό έχουν: να ενώνουν τις αποστάσεις που θέλουμε να διαβούμε. Όχι να ποτίζονται με το αίμα το δικό σου και το δικό μου.