Σύμφωνα με τους ιστορικούς, οι πρώτες ενδείξεις για την ύπαρξη δερματοστιξιών (tattoo από εδώ και πέρα) σε ανθρώπινα σώματα, εντοπίζονται γύρω στο 5.000 π.Χ.. Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με την ιστορία της Ελληνικής οικογένειας, η Ελληνίδα μάνα από τότε διατηρούσε τις επιφυλάξεις της, ως προς την χρησιμότητα και τους κινδύνους που κρύβει η διαδικασία. Από τότε μπορεί να έχουν αλλάξει τα πάντα στον κόσμο, ωστόσο η μάνα ακόμα ανησυχεί για το παιδί της, μην πάρει τον κακό δρόμο από τα tattoo. Και δεν εννοώ να μην γίνει σεφ…

Η δική μου γενιά που μεγάλωσε στα 90s, είναι εκείνη που έζησε την άνθιση της τέχνης του tattoo, βιώνοντας παράλληλα την μεγάλη αντίθεση στην κοινωνική αποδοχή των “στιγματισμένων”. Πλέον είναι κάτι τόσο συνηθισμένο που είναι “αλτερνατιβιά” να μην έχεις tattoo. Φυσικά μερικά χρόνια νωρίτερα θα άκουγες συχνά το: “τατουάζ; Έχεις κάνει φυλακή ή είσαι ναυτικός μωρέ;“.

Όλα αυτά αποτελούν παρελθόν. Μόνο που πλέον κάθε νέος που επιχειρεί να κάνει tattoo, έχει να αντιμετωπίσει την αντίδραση της μάνας που είναι πάντα ίδια και περνάει από τέσσερα στάδια. Αυτά:

1. Η αντίδραση στην εφηβεία 
Είναι η φάση που είσαι γύρω στα 15 και το κάτω κεφάλι οξυγονώνεται περισσότερο από το πάνω. Τότε αποφασίζεις ότι θα ήταν γαμάτο να κάνεις ένα tattoo και να το βλέπεις κάθε μέρα στον καθρέφτη. Και το λες στη μάνα σου μεταξύ σοβαρού και αστείου για να δεις πώς της φαίνεται. Φυσικά γνωρίζεις ότι μπορεί αυτή η κίνησή σου να προκαλέσει καρδιακό πρόβλημα αλλά κλάιν, είσαι μόλις 15. “ΜΟΝΟ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΤΩΜΑ ΜΟΥ ΜΑΛΑΚΙΣΜΕΝΟ, ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΒΓΗΚΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΥΓΟ ΣΟΥ!!!” Αυτή είναι η ευχάριστη εκδοχή. “ΘΑ ΚΟΙΜΑΣΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΣΚΥΛΟ, ΘΑ ΠΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΣΤΟ ΟΥΖΜΠΕΚΙΣΤΑΝ, ΘΑ ΤΡΩΣ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΜΠΑΜΙΕΣ, ΘΑ ΣΟΥ ΚΟΨΩ ΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ, ΘΑ ΣΟΥ ΣΠΑΣΩ ΤΑ ΜΟΥΤΡΑ, ΘΑ ΜΕΙΝΩ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΚΑΙ ΝΑ ΔΩ ΘΑ ΤΡΩΤΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΤΕ ΑΠΟ ΤΗ ΒΡΩΜΑ ΕΔΩ ΜΕΣΑ!!!” Αυτή είναι η πιο πιθανή. Ντοντ γουόρι. Θα της περάσει.

2. Η μέρα που το ανακοινώνεις
Είναι η φάση που φτάνεις 18-19 και πλέον το έχεις πάρει απόφαση. Θα κάνεις tattoo. Δουλεύεις, οπότε θα το πληρώσεις από τη δική σου τσέπη πράγμα που σημαίνει πως η μαμά δεν έχει πάνω σου την εξουσία που είχα παλαιότερα. Σόου γουάτ; Είναι ακόμα η μάνα σου. Θα κάνει τα πάντα για να σου αλλάξει άποψη. Θα σου δώσει λεφτά, θα σου δώσει το αυτοκίνητο και θα σου κάνει κονέ με την κόρη της φίλης της που σε φτύνει τόσα χρόνια. Εννοείται πως εκείνη τη μέρα θα παραγγείλει σουβλάκια. Για τη μάνα σου, αυτή η μέρα θα είναι ορόσημο. Πλέον δεν την υπολογίζεις. “ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΝΕΙΣ ΡΕΖΙΛΙ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΘΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΟ TATTOO ΣΟΥ ΘΑ ΑΝΑΡΩΤΙΟΥΝΤΑΙ ‘ΚΑΛΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΑΝΑ ΑΥΤΟΣ;’ “

3. Η μέρα που το “χτυπάς”
Είναι μια πολύ δύσκολη μέρα για την μητέρα σου. Θα προσπαθήσει μέχρι την τελευταία στιγμή με όλους τους τρόπους, να σε πείσει να μην το κάνεις. Όσο εσύ θα “χτυπάς” εκείνη θα θυμάται την ημέρα που σε γέννησε, την πρώτη σου λέξη, την πρώτη σου κουράδα, την πρώτη μέρα σου στο σχολείο. Ελπίζει ο “τατουατζής” να αλλάζει τις βελόνες και να μην είναι βρωμιάρης κι εσύ να μην καταλήξεις σε κανένα νοσοκομείο με τους γιατρούς να την καλούν στις 4 το βράδυ. Το επόμενο πρωί που θα δει στον μικρό κάδο της τουαλέτας την ζελατίνα με λίγο χρώμα και λίγο αίμα, θα αρχίσει να ουρλιάζει κι εσύ θα αναγκαστείς να της εξηγήσεις ακριβώς πώς γίνεται ένα tattoo. Για να πάρεις την ψύχραιμη απάντηση: “ΤΙ ΠΗΓΕΣ ΚΑΙ ΕΚΑΝΕΣ ΡΕ ΓΑΜΩΤΟ;;; ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΜΕ ΠΕΘΑΝΕΤΕ ΡΕ;;;”

4. Η τελική αποδοχή
Αργά ή γρήγορα θα επέλθει και η συνειδητοποίηση της κατάστασης από την μητέρα σου. Και όταν εκείνη έρθει, θα είναι η στιγμή της εκδίκησής σου. Γιατί τώρα πια είσαι 26 και έχεις απογαλακτιστεί πλήρως (όχι δεν έχει σημασία που μένετε μαζί). Και ξαφνικά η μαμά σου έχοντας επηρεαστεί από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, το ψήνει να βάλει ένα σκουλαρικάκι στη μύτη. Ύστερα, θυμάται τότε που έκανες tattoo και σε ρωτάει στα μουλωχτά αν είχες πονέσει τότε και πόσα πλήρωσες. Τώρα μπορείς να την τρολάρεις. Είσαι πλέον ο νικητής. “ΔΕΝ ΘΑ ΜΕ ΚΑΝΕΙΣ ΕΣΥ ΡΕΖΙΛΙ ΝΑ ΤΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΕΞΩ ΚΑΙ ΝΑ ΡΩΤΑΝΕ, ΚΑΛΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΓΙΟ ΑΥΤΗ; ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ΤΩΡΑ, ΤΙ ΕΙΣΑΙ ΠΑΙΔΑΚΙ; ΜΗΠΩΣ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΤΡΥΠΑ ΣΤΟΝ ΑΦΑΛΟ, ΓΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΟΥ!”. Είσαι ο κυρίαρχος του παιχνίδιου. Τέλος.

Επειδή το έχω απορία, περιμένω να διαβάσω και την αντίδραση της δικής σου μάνας… Μετά από αυτό, 12-14 Μαΐου θα σε δω στο Athens Tattoo Convention στο Ταε Κβον Ντο.