Αγαπητέ πολίτη,

Σε λίγες ώρες δεν θα είσαι πολίτης. Θα είσαι ένας απλός φαντάρος. Κι αυτό δεν είναι πρόβλημα. Ή για να είμαστε πιο ακριβείς, είναι ένα αστείο προβληματάκι συγκρινόμενο με όλα τα άλλα που αντιμετωπίσαμε κι έχουμε να αντιμετωπίσουμε έξω από τα συρματοπλέγματα του στρατοπέδου. 

Μπορεί η κανονικότητα της καθημερινότητάς σου να διακόπτεται, ωστόσο ένα είναι το μοτό που πρέπει να κυριαρχεί στο μυαλό σου: “Θητεία είναι και θα φύγει”. Φρόντισε, λοιπόν, να αποφύγεις τη μαυρίλα και να εκμεταλλευτείς ότι τέλος πάντων έχει απομείνει εκμεταλλεύσιμο από τη στρατιωτική σου θητεία. 

Μη σε ζαλίζουμε με θεωρητικολογίες. Έχεις να μαζέψεις και τα πράγματα μέσα στο σακίδιο σου, ώρα που ‘ναι. Θα μπούμε με τη μία στο ψητό, ενθαρρύνοντας σε να ακολουθήσεις ορισμένα ασφαλή μονοπάτια και αποτρέποντας σε από το να πάρεις κάποια άλλα που θα δυσχεράνουν την διαμονή σου στο λόχο. 

Έχουμε και λέμε…


. Μην ψαρώνεις
Λογικό είναι με το που περάσεις την πύλη να νιώσεις αμήχανος και ψαρωμένος για όλα όσα πρόκειται να σου συμβούν τις επόμενες 270 μέρες. Έχεις ακούσει παπάτζες από εδώ κι από εκεί (ορισμένες τις έχεις ακούσει από εδώ κυριολεκτικά), αλλά ένα πράγμα να έχεις στο μυαλό σου: Η παπάτζα είναι ένα μέσο για να αυτοτροφοδοτηθεί ο μύθος του στρατού. Όσοι έχουν υπηρετήσει παλιότερα, διογκώνουν τις καταστάσεις για να “μεγαλώσουν” στα μάτια σου και όσοι υπηρετούν τώρα τη θητεία τους (βλ. παλιότερες σειρές, μονιμάδες) έχουν συμφέρον να σε ψαρώσουν για να αυτοεπιβεβαιωθούν και να σε κοντρολάρουν. Άσ’ τους να πιστεύουν ότι έχουν τον έλεγχο, αλλά ΜΗΝ ΨΑΡΩΝΕΙΣ. 

. Μην είσαι προκλητικός με το βύσμα σου
Άκου να δεις τι παίζει. Το 95% των φαντάρων θα ψάξουν να βρουν βύσμα. Οι περισσότεροι από τους μισούς θα τα καταφέρουν. Πολύ πιθανόν να είσαι ένας από αυτούς. Μην το κάνεις προκλητικά, μην το λες και πολύ περισσότερο μην καυχηθείς για αυτό. Είναι σαν να χαίρεσαι που κέρδισες στημένο ματς. Μαλακία.

. Μην είσαι Γαμωσείρης
Γαμωσείρης είναι με λίγα λόγια ο παρτάκιας ντυμένος με χακί. Αυτός που για να εξασφαλίσει τον εαυτούλη του, δεν θα διστάσει να μεταθέσει το βάρος σε κάποιον άλλον από τη σειρά του. Θα πετύχεις κάμποσους από αυτούς εκεί μέσα και θα τους αναγνωρίσεις από τις κενές καρέκλες δίπλα τους στο ΚΨΜ. Η θητεία σου θα κυλήσει πολύ πιο ομαλά και ήρεμα μέσω της συντροφικότητας και της αλληλεγγύης, παρά με τον ωχαδερφισμό. Provocateur διαβάζεις, δεν γίνεται να είσαι τέτοιος. Απλά λέμε. Μπας και…

. Μην υποτιμάς την αξία της καθαριότητας
Ό,τι ήξερες για την καθαριότητα ξέχνα το. Αν ήσουν φοιτητής στην επαρχία, τώρα θα ζήσεις την άλλη πλευρά του νομίσματος. Η μπίχλα στο απόγειό της, η λέρα όπως δεν την έχει ξαναδεί. Κάνε κανονικά τις καθαριότητες. Αν θέλεις να κωλοβαρέσεις, κάν’ το αποφεύγοντας κάποια άλλη δραστηριότητα και ΟΧΙ την καθαριότητα. Δεν παίζεις με την υγεία. Ούτε των άλλων, ούτε με τη δική σου.

. Μη σκέφτεσαι πώς περνούν οι “απ’ έξω”
Δεν ωφελεί σε τίποτα, δεν υπάρχει λόγος να το κάνεις, μόνο αρνητικές σκέψεις θα προκαλέσει, τα έχουμε πάθει κι έχουμε μάθει. Καλώς ή κακώς εσύ είσαι “από μέσα”. Κοίτα να περάσεις καλά (ΝΑΙ ΓΙΝΕΤΑΙ), να είσαι χαλαρός και θα γυρίσει ο τροχός. Μην είσαι κλαψομούρης με “νι”, όλοι το πέρασαν, όλοι θα το περάσουν. Deal with it!

 

. Να διαβάζεις
Ο ελεύθερός σου χρόνος εκεί μέσα θα είναι λίγο περισσότερος από τον ελεύθερο χρόνο του πιο τεμπελχανά αιώνιου φοιτητή. Αυτό είναι το ένα δεδομένο. Το άλλο είναι πως εσύ θα επιλέξεις τον τρόπο με τον οποίο θα γεμίσεις το κενό αυτό. Δεν θα σου κάνουμε υποδείξεις για την αξία που έχει το ξεφύλλισμα ενός βιβλίου, απλά θα αρκεστούμε να επαναλάβουμε την πιο κλισεδιάρικη μεν, αυτονόητη δε συμβουλή. ΔΙΑΒΑΣΕ ΟΣΟ ΜΠΟΡΕΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ. Αν ψάχνεις ιδέες, σου έχουμε αρκετές. Αν δεν σε καλύπτουν, μπορείς να παίξεις μπάλα στα πεδία που σε ενδιαφέρουν. Κάν’ το όμως. Κι ας είναι και Χρυσηίδα Δημουλίδου

. Να είσαι ανοιχτός με τους υπόλοιπους
Τις πρώτες μέρες θα είσαι ξενερωμένος και αυτό είναι απόλυτα λογικό. Φρόντισε να είσαι ξενερωμένος ΜΟΝΟ τις πρώτες μέρες. Θα βρεις παρεάκι, θα κάνεις και τις μαλακίες σου και θα σου μείνουν και φιλίες χρόνων. Εκτός αν είσαι κανένα κωλόπαιδο που θα εμφανίζεται στο στρατόπεδο μόνο για να πάρεις τις άδειες και να ξαναφύγεις. Αν είσαι τέτοιος δεν θα σε κάνει κανένας παρέα, ούτως ή άλλως, καθώς θα είσαι “φάντασμα”.

. Να εκτελείς
Βρίσκεσαι εκεί υποχρεωτικά, οπότε κοίτα να βγάλεις τη θητεία όσο πιο ανώδυνα μπορείς. Δεν υπάρχει λόγος να κάτσεις περισσότερο από το προβλεπόμενο (θα σιχαθείς να ακούς αυτή τη λέξη). Γι’ αυτό λέγε «Ναι» στους αξιωματικούς (εκτός κι αν η εντολή τους θίγει την προσωπική σου αξιοπρέπεια). Καλύτερα ένας ανεκτός, πληγωμένος εγωισμός, παρά μία ημέρα παραπάνω στη θητεία σου. Αυτοί θα μείνουν εκεί μέχρι τη σύνταξή τους. Εσύ όχι.

. Να γυμνάζεσαι
Ό,τι ισχύει για το μυαλό σου και την ανάγνωση, τα ίδια ισχύουν για το κορμί σου και την (όποια) γυμναστική προβλέπεται στο καθημερινό σου πρόγραμμα ως φαντάρος. Είτε πας ειδικοδυναμίτης, είτε πεζικάριος και αεροπόρος, καλό είναι να μη φιδιάζεις (άλλη μια λέξη που θα σιχαθείς) από τις αθλητικές δραστηριότητες. Αν αναλογιστείς δε ότι η μασαμπούκα και η καταβρόχθιση κάθε σαπίλας που κυκλοφορεί μέσα κι έξω από το στρατόπεδο θα πάει σύννεφο για ένα 9μηνο, καταλαβαίνεις ότι η γυμναστική είναι ο μοναδικός σου σύμμαχος στο να διατηρήσεις μια… κορμική αξιοπρέπεια. 

. Να κρατάς ισορροπίες
Στα πάντα. Από τις σχέσεις σου με τα υπόλοιπα φαντάρια, μέχρι αυτές που θα συνάψεις με τους “ανώτερούς” σου. Μην τη βλέπεις “τσεγκεβάρας” που αντιστέκεται σε όλους κι όλα, αλλά μη γίνεις και ο μίστερ “γιες σερ” τον οποίο άπαντες θα… καβαλήσουν σε κάθε ευκαιρία. Ούτε τσαμπουκάς, ούτε κιότης. Αν είσαι λογικός και αγαπάς τη δύναμη του μέτρου, μη χαμπαριάσεις. Όλα θα πάνε καλά.

Άντε και καλός πολίτης!