Είμαι 26. Ανήκω σε εκείνη την “ευλογημένη” γενιά που έζησε από την αρχή της, την έκρηξη της τεχολογικής εξέλιξης ενώ ταυτόχρονα έχει βιώσει στο πετσί της και την εποχή που το ίντερνετ ήταν κάτι εξωτικό. Η μοίρα το θέλησε σήμερα να βγάζω τα προς το ζην από το ίντερνετ. Έτσι, πρέπει να εξηγώ στα οικογενειακά τραπέζια πώς ακριβώς λογίζεται ως “δουλειά” μια εργασία στην οποία μπορείς να ακούς μουσική ή πώς γίνεται να δουλεύω και να περνάω καλά.

Λογικό είναι λοιπόν η δουλειά μου να φαντάζει, στα μάτια των γονιών μου, κάτι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που πραγματικά είναι. Φυσικά ο μοναδικός τρόπος για να έρθουν σε επαφή μαζί της, είναι να αγοράσουν ένα PC (ή κομπιούτερ). Βέβαια, μετά από την αγορά πρέπει να γίνουν και τα απαραίτητα “μαθήματα”. Δεν είναι εύκολο για κάποιον που μέχρι πριν λίγο καιρό δεν ήξερε να στείλει ούτε sms, να μάθει να χρησιμοποιεί το ίντερνετ και να κάνει λογαριασμό στο Facebook.

ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΚΑΝΕ Η ΜΑΝΑ ΜΟΥ.

Αν και οι δικοί σου γονείς βρίσκονται στην ίδια φάση, έχω να σε προειδοποιήσω για τα εξής…

Ετοιμάσου να δεις τα πάντα στο προφίλ σου
Είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι θα κληθείς να δώσεις λύση σε πράγματα που θεωρείς δεδομένα. Τίποτα δεν είναι δεδομένο για τους γονείς σου. Ούτε ότι δεν μπορούν να ποστάρουν τα πάντα στο προφίλ σου. Είναι βέβαιο πως αγνοούν την ύπαρξη του τσατ κι έτσι θα δεις στο προφίλ σου: “ΑΝΤΕ ΤΙ ΩΡΑ ΘΑ ΣΧΟΛΑΣΕΙΣ ΕΧΕΙ ΦΑΣΟΛΑΚΙΑ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ ΕΜΕΙΣ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΥΠΝΟ ΜΟΛΙΣ ΕΡΘΕΙΣ ΞΥΠΝΑ ΜΕ ΠΗΡΕ ΚΑΙ Η ΓΙΑΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΙΣ ΟΤΑΝ ΜΠΟΡΕΣΕΙΣ“. Προφανώς η μάνα σου δεν έχει μάθει τα σημεία στίξης και προφανώς γράφει μόνο κεφαλαία γιατί αν έβαζε και τόνους θα της χρειάζονταν περίπου 6 ώρες για να το γράψει όλο αυτό (αντί για 3 που έκανε).

Αποχαιρέτα την ιδιωτικότητα που χάνεις
Τιποτα δεν είναι ίδιο πια. Γιατί στην ερώτηση “πού ήσουν χθες βράδυ;” δεν μπορείς πια να πεις παπατζιλίκια. Σίγουρα η μάνα έχει δει κάποιο check in ή κάποια φωτογραφία που ανέβηκε και σε ρωτάει για να ακούσει από τα δικά σου χειλή ότι βγήκες με την ξεβράκωτη πάλι. Και όχι απλά το ξέρει, αλλά έχει σχολιάσει κιόλας για να ξέρεις ότι ξέρει. Αν σε παίρνει πες ψέματα. Δεν σε παίρνει και το ξέρουμε όλοι αυτό.

Οι φίλοι σου είναι και δικοί της φίλοι
Ναι, αυτή η μάστιγα. Η μάνα σου θα κάνει add όλους σου τους φίλους, είτε τους έχει γνωρίσει είτε όχι. “Καλά ε βρήκα τον Γιώργο στο Facebook αλλά δεν ξέρω αν ήταν αυτός γιατί είχε μια μάσκα στη φωτογραφία” ή “αφού δεν τον έχουμε γνωρίσει ακόμα αυτόν τον Ρεντηνιώτη που γράφετε μαζί, τον βρήκα στο Facebook και αυτός να ξέρεις γράφει καλύτερα από σένα και δεν βρίζει συνέχεια όπως εσύ“. Εννοείται πως θα βρει όλες σου τις πρώην.

Να είσαι έτοιμος να αντιμετωπίσεις όλων των ειδών τα share
Όταν βλέπεις ακόμα και κόσμο της δικής σου ηλικίας να ανεβάζει φωτογραφίες που “αν κάνεις like το facebook θα δώσει 1€ για τα παιδάκια στο Ανατολικό Τιμόρ ενώ με share θα τους πάει και μια Kinder έκπληξη“, καταλαβαίνεις ότι κάποια στιγμή θα το κάνει και η μανούλα σου. Προσπάθησε να φανείς ψύχραιμος και να συγχωρήσεις shares από Ντέιβιντ Αβραμίδη Οφίτσιαλ ή από “η απιστία δεν είναι μαγκια είναι αυτοταπείνωση”. Μικρή είναι, θα μάθει!

Πλέον η μάνα σου θα ξέρει τα πάντα
Ναι οκ και πριν ήξερε τα πάντα (γιατί απλά είναι μάνα), αλλά τώρα θα μπορεί να επικαλείται την αυθεντία που λέγεται Facebook. Που αν για εσένα είναι κάτι πολύ συγκεκριμένο, για εκείνη θα είναι πάντα εξωπραγματικό και σπουδαίο. Τα τελευταία χρόνια της είχες καταρρίψει την αυθεντία “τηλεόραση”, αφού ό,τι έβλεπε εκείνη στις ειδήσεις, εσύ το είχες διαβάσει 6-7 ώρες νωρίτερα. Ήρθε η ώρα για την εκδίκησή της και θα είναι αμείλικτη.