Το Provocateur είναι στη φάση από το ’96. Το ζούμε στα στενά, το κρατάμε ψηλά, το κρατάμε ζωντανό και ελέγχουμε τη φάση από τότε που εσύ δεν είχες καν γεννηθεί. ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ ΠΟΤΕ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕΣ. Σημασία έχει ότι εμείς πίναμε χιπ χοπ και ραπ στο μπιμπερό μας. Λοιπόν, ας αφήσουμε τις γραφικότητες και ας είμαστε ξεκάθαροι. Είμαι ο Νίκος, δεν είμαι χιπχοπάς, αλλά όσο να’ναι τις γνώσεις μου τις έχω. Επίσης, πότε πότε γράφω και κανέναν στίχο (όχι χιπ χοπ) οπότε ναι, το κατέχω το άθλημα. 

Ήθελα πολύ καιρό τώρα, να γράψω για τις 5 σπασμένες καπότες του χιπ χοπ τους 5 πιο σκληρούς χιπ χοπ καλλιτέχνες της χώρας μας με βάση τη δική μου μουσική αισθητική. Σύμφωνα με αυτήν, στο χιπ χοπ επιβάλλεται να έχει νόημα ο στίχος. Και οι πέντε τύποι που θα δεις έχουν απογειώσει την ελληνική γλώσσα μέσω των στίχων τους. Ας τους αναλύσουμε…

1. SNIK
Τι να πρωτοπείς γι’αυτόν τον καλλιτέχνη; Τα λέει όλα το δελτίο τύπου της εταιρίας που του έβγαλε το κλιπάκι (έχει και 1,5 μύριο χτυπήματα): “Επηρεασμένος από την ατόφια Ραπ κουλτούρα στους δρόμους του Λονδίνου που έζησε και του Street Fashion της Αμερικής,ο επίκαιρος SNIK γράφει με το μοναδικό του τρόπο, για όλα όσα συμβαίνουν γύρω του, προκαλώντας το κοινό του! Στίχος που ξαφνιάζει και Original Swag ρυθμός!”. Γιατί αν διαλύσεις τον SNIK, θα μείνουν ένα ψευδό “Λ”, ένα μανίκι tattoo και 2,5 τόνοι swagίλας. Αυτά αρκούν για να ξαναεμφανιστεί στο YouTube και να μας συνεπάρει με τη λυρικότητά του: “Γιατί το κάνω boy, κοίτα πως γίνεται boy/ Πετάμε boy, δίνω μαθήματα boy/ Macaulay Culkin, SNIK μόνος στο σπίτι/ Γράφει και οι γάτοι πέφτουν, Hello Kitty”.

 

2. Sugar Boy
Άλλος ένας σκληρός καργιόλης με όλα τα κομφόρ. Tattoo, κακή άρθρωση και τονισμός λέξεων, χρυσάφια σε χέρια πόδια και λαιμό και ποιητικοί στίχοι. Επίδοξος επιστήμων ο Sugar καταπιάνεται με τη φυσική: “Κάθε φωτιά έχει καπνό και ο καπνός φτάνει στον ουρανό/ Να βρεις σωστή γυναίκα δεν είναι απλό/ Να σε ξεχάσω ακόμα προσπαθώ” αλλά και με το φλερτ: “Με κοιτάει από πίσω ο γκόμενός σου/ Δεν μ’αγγίζει κλαρινογαμπρίζει/ τζατζικίλα από χιλιόμετρα μυρίζει/ Versace φυλαχτό επάνω μου γυαλίζει/ κι ο γκόμενός σου από την ζήλια του αφρίζει”. Μένουμε κοντά, δεν γράφω άλλα, γιατί μπορεί να έρθει με το κρου του να με κυνηγήσει.

 

3. Endinos
Ο αγαπημένος μου. Ο καλύτερος όλων. Αυτόν τον μικρό θεούλη έχω βάλει σκοπό της ζωής μου να τον κάνω φίρμα. Ο Endinos ή Ένδεινος ή Skinny P ή Πράσινος ή Πολυμορφικός (δεν κάνω πλάκα, αυτά τα γράφει στη σελίδα του), εμφανίστηκε μπροστά μου μια ομάδα άθεων στο Facebook όπου πόσταρε το τελευταίο του τραγούδι (με το κανονικό του όνομα και όχι με το καλλιτεχνικό) γράφοντας “Ο ΠΡΩΤΟΣ ΑΘΕΟΣ ΡΑΠΕΡ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ”. Τον έψαξα, τον έμαθα και τώρα θα τον μάθετε κι εσείς! Αστεία φωνή, άτιτχιουντ ΔΑΠίτη και γενικά καμία σχέση με χιπ χοπ το παληκάρι. Αλλά το έχει με τους στίχους: “Εγώ το ζω; Ναι/ Το θες; Όχι/ Τότε φερτο εδώ Ναι/ Αράζω; Όχι/ Άρα ζω; Ναι/ Κράζω; Όχι/ Ότι θέλω θα το πω; Ναι”.

 

4. Sin Boy
Η ιστορία του συγκλονίζει. Επιλέχθηκε από τον ίδιο τον Stan (γουάου) σε διαγωνισμό της Amita. Αυτό. Ό,τι πιο swag έχει ζήσει. Α, έκανε και τραγούδι με τον Τάκη Τσαν. Και τον Sugar Boy. Γενικά τον νου σου γιατί οι κακοί ράπερ προσπαθούν να κατακτήσουν τον κόσμο και ο Sin Boy είναι ο αρχηγός τους. Ο μικρός χιπχόπ εξτρεμιστής έχει αυτές τις τρύπες στα αυτιά που μπορείς να περάσεις σκοινί από μέσα, βάφει το μαλλί σαν εξωτικό πουλί (νάτη κι η ρίμα-γιο) και γενικά είναι ένας ακόμα σκληρός μαγκάκος που ελέγχει τη φάση. Κατάφερε να χρησιμοποιήσει στην ίδια ρίμα τις λέξεις μόνο/ πόνο/ χρόνο/ λιώνω/ φθόνο κατί που κανένας άλλος δεν έχει επιτύχει στο Ελληνικό πεντάγραμμο.

https://www.youtube.com/watch?v=f9smS-Ke8GY
 

5. Alitiz
Είναι μεγάλος αλήτης ο Alitiz. Όπως εντέχνως αφήνει να εννοηθεί από την επιλογή του χιπχόπ ονόματός του. Κακή άρθρωση όπως και σχεδόν όλοι προηγούμενοι, αλητεία, συμμορία με τους νταήδες από πίσω και στίχος “γιο/ γαμώ/ και δερνώ”. Αυτό που πραγματικά εξυψώνει τη φάση του Alitiz είναι η προφορά. Ραπ με Τρικαλινή-Αρτινή προφορά δεν έχει ξαναϋπάρξει κύριοι και κυρίες! Στο συγκεκριμένο τραγούδι, η λέξη “μουνί” επανλαμβάνεται γύρω στις 66 φορές. ΟΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΚΦΡΑΖΕΤΑΙ Ο ΣΩΣΤΟΣ, Ο ΣΚΛΗΡΟΣ Ο ΡΑΠΕΡ ΔΗΛΑΔΗ.

 

Και για να τελειώνουμε με τα ραπερόνια. Στηρίζουμε μόνο Νίκο Κούκο MC

ΓΙΟ ΜΑΔΑΦΑΚΑΖ!

Για ρίξε κι εσύ ψήφο να σε δούμε…