Όλα άρχισαν τον Ιούλιο του 2015 όταν μετά από το καθημερινό δελτίο καιρού της Βραζιλιάνικης τηλεόρασης, η Maria Julia Coutinho δέχθηκε ρατσιστικές λεκτικές επιθέσεις τόσο στο Facebook όσο και στο Twitter. Τότε ήταν που η αντιρατσιστική οργάνωση Criola θέλησε να πάρει την κατάσταση στα χέρια της για να ευαισθητοποιήσει όσο περισσότερο κόσμο μπορεί. Και τα κατάφερε με έναν εξαιρετικά αποδοτικό τρόπο.

Η οργάνωση που δημιουργηθήκε το 1992 από μαύρες γυναίκες, σκέφτηκε να τυπώσει τα ρατσιστικά μηνύματα και να εκθέσει σε κοινή θέα πολύ κοντά στο σπίτι εκείνου που τα διατύπωσε. Κάπως έτσι:

Η εξαιρετική αυτή ιδέα αγκαλιάστηκε από τους πολίτες της Βραζιλίας οι οποίοι στο σύνολο τους είναι κατά του ρατσισμού. Φυσικά δε θα μπορούσε να συμβαίνει αλλιώς αφού η πλειοψηφία τους είναι θύματα ρατσισμού. Η αντίδρασή τους ήταν άκρως ενθαρρυντική:

 

Η Criola μετά από αυτό ζητά τη βοήθεια και των αναγνωστών! Ζητά από χρήστες του διαδικτύου να στείλουν τα ρατσιστικά χόλια που έχουν δει στα social media, έτσι ώστε να τα περιποιηθούν καταλλήλως. Ο τρόπος πολύ απλός:

Η καμπάνια της ομάδας που τιτλοφορείται: “εικονικός ρατσισμός, πραγματικές συνέπειες” μας πληροφορεί μέσα από τη σελίδα της πως αρχίζει και τις εξαγωγές! Αναφέρουν μάλιστα πως έχουν δεχθεί προτάσεις να δραστηριοποιηθούν και σε χώρες εκτός Βραζιλίας κάτι που τους χαροποιεί ιδιαίτερα. Για να γίνει αυτό απαιτούνται τα εξής βήματα:

1. Βρίσκεις το ρατσιστικό σχολιο.

2. Σιγουρεύεσαι ότι ο χρήστης είναι όντως αυτός που φαίνεται στη φωτογραφία. 

3. Κάνεις print screen το σχόλιο.

4. Ψάχνεις από τη δραστηριότητα του στα social media, τον τόπο διαμονής του.

5. Στέλνεις ένα mail στο criolaong@gmail.com γράφοντας τις ακριβείς διαστάσεις που θέλεις να έχει η δική σου πινακίδα, και η οργάνωση σου στέλνει το αρχείο στην κατάλληλη ανάλυση για να μπορέσεις να εκτυπώσεις μόνος σου. AND LET THE SHOW BEGIN!