Οι ροκ σταρς, όπως και τα παιδιά, δεν πεθαίνουν ποτέ. Απλά δραπετεύουν σε μέρη μακρινά. Εκεί όπου οι μεν ακούνε Μόρισον και οι δε παίζουν μπάλα και μπουκάλα.
O Παύλος Σιδηρόπουλος μαζί με τον Αλέξη Γρηγορόπουλο, λοιπόν, ταξίδεψαν προς τα εκεί την ίδια μέρα. Στις 6 Δεκεμβρίου του 1990 ο πρώτος, 18 χρόνια μετά, ο δεύτερος. Στην γιορτή του Αγίου Νικολάου, την δική μου γιορτή που σπάνια πλέον απολαμβάνω.
Ο Παύλος λατρεύει να παίζει κιθάρα, ενώ γουστάρει άσχημα τον Μικ Τζάγκερ. Παράλληλα, ερμηνεύει το “Κάποτε θα ‘ρθουν, να σου πουν“, ένα κομμάτι που προκαλεί ανατριχίλα και δέος. Λέτε να είναι προφητικό για τον Αλέξη;
Ο Αλέξης, έχει κι αυτός αρρώστια με την κιθάρα του. Ακούει συνεχώς μουσική στα διαλείμματα, ενώ παραδίδει στη δασκάλα του εργασία πάνω στους Pink Floyd.
Ο Παύλος τα καταφέρνει μια χαρά με το γυναικείο φύλο. Ίσως να φταίνε τα τραγούδια του, ίσως να φταίει που έχει ο μπαγάσας την ομορφιά του Jim Morrison. Ποιος ξέρει; Εξ ου, πάντως και το παρατσούκλι “Πρίγκιπας”.
“Η γυναίκα είναι ο καθρέφτης μας. Είναι το πλάσμα που αγαπάμε στο έπακρο και μισούμε στο έπακρο ταυτοχρόνως, όπως εμπεριέχουμε το Σατανά και το Θεό μαζί…“
Ο Αλέξης φοράει την κουκούλα του, ραπάρει και αφιερώνει στο πρώτο του κορίτσι: “Αυτό είναι για σένα μικρή μου, για να δεις πως αισθάνομαι για σένα…“. Πλάκά-πλάκα, θυμίζει εμφανισιακά πολύ στον Παύλο.
Ο Παύλος είναι αγαπητός σε όλους. Βγαίνει ανοικτά και υπερασπίζεται τα δικαιώματα των αδικημένων, των φυλακισμένων, των ομοφυλόφιλων. Μιλάει για το πόσο καταστροφικά είναι τα ναρκωτικά, αλλά ο ίδιος έχει μπει ήδη στο τρυπάκι της ηρωίνης. Οι φίλοι του κάνουν λόγο για τον “Επαναστάτη της Ροκ Σκηνής”, αλλά ο Παύλος δεν το παίρνει πάνω του. Τα βράδια ξεσπάει γράφοντας ύμνους πάνω σε αυτές τις έξι χορδές.
“Θέλει χρυσάφι και κάποια υποταγή, θανάτου άγγελος σωματοφύλακας της”.
Ο Παύλος εμφανίζεται στο “Αν” στα Εξάρχεια με δεμένο χέρι. Λίγες μέρες αργότερα, βρίσκεται νεκρός στο διαμέρισμα μιας φίλης του στο Νέο Κόσμο. Από υπερβολική δόση ηρωίνης, λένε οι γιατροί. Ο Παύλος φεύγει σε ηλικία 42 ετών. Τώρα μαθαίνει στον Κομπέιν, τον “Μπάμπη τον Φλου“.
Η μέρα αυτή τους ανήκει, καθώς και οι δύο είναι γραμμένοι “Στο βιβλίο των Ηρώων“.