Aπό το 1874 που πουλήθηκε το πρώτο τζιν παντελόνι μέχρι σήμερα, το denim έχει υποδυθεί δεκάδες ρόλους στην αντρική ντουλάπα και έχει “χρησιμοποιηθεί” για εντελώς διαφορετικές χρήσεις: από τα αμερικάνικα ορυχεία του 1920 μέχρι τις πασαρέλες του Yves Saint Laurent το 1970.

Σήμερα είναι το κατεξοχήν αγαπημένο κομμάτι για κάθε άντρα, έχει μεγάλη διάρκεια ζωής και μπορεί να φορεθεί τόσο με ένα βαβακερό blazer και γραβάτα όσο και με ένα απλό T-shirt.

Δεν χρειάζεσαι άπειρα παντελόνια τζιν. Χρειάζεσαι μόνο τα σωστά! Τα εξής 5:

1. Worn

To επιμελώς ταλαιπωρημένο denim παντελόνι με σκισίματα, ξεβάμματα και φαρδιά γραμμή που στενεύει στους αστραγάλους είναι το “τρένο” στις τάσεις του denim που δεν πρέπει να χάσεις. Μπορεί να θεωρείται η πιο rock εκδοχή του τζιν παντελονιού, είναι όμως μια πολύ σύγχρονη πρόκληση για τα casual blazer για τα πρωινά στο γραφείο. Θα το φορεσεις με σηκωμένα ρεβέρ και skinny ζώνη στη μέση.

Extra Tip: Η θεωρία του “denim on denim” βρίσκει τέλεια εφαρμογή σε αυτή την περίπτωση. Οι τιράντες είναι προαιρετικές για τους πιο θαρραλέους προβοκάτορες του στυλ.

2. Μαύρο

Το skinny μαύρο παντελόνι είναι ο απόλυτος μπαλαντέρ για τις μέρες που θες να είσαι άνετος ή για τα δύσκολα “κομμάτια” (aka πουκάμισα, jackets ή μπλούζες) που δεν ξέρεις με τι να τα συνδυάσεις. Φοριέται με denim πουκάμισο, συνδυάζεται με μπλε πανωφόρι και απογειώνεται με aviator jacket. Εκτός από διαχρονικό είναι και απόλυτα “παγκόσμιο” trend αφού ανήκει στις τάσεις που έχουν επιβληθεί σε όλο τον πλανήτη.

Extra Tip: Όσο ακριβά κι αν αγοράσεις ένα μαύρο τζιν παντελόνι, αναπόφευκτα θα ξεβάβει ελαφρώς στο πλυντήριο. Για το λόγο αυτό ακολούθησε όσο πιο πιστά μπορείς τις οδηγίες πλύσης. Βασικά, δώστο στη μάνα σου. Αυτή ξέρει!

3. Πετροπλυμμένο

Οι σημερινοί 30άρηδες έχουμε ζήσει την επέλαση του πετροπλυμμένου στα late 90s, όταν πηγαίναμε λύκειο. Τα παντελόνια εκείνης της εποχής επέστρεψαν στη πιο skinny εκδοχή τους. Μπορείς να τα συνδυάσεις με μαύρο σακάκι και ένα απλό T-shirt για ένα χαλαρό Παρασκευό-βραδο στο κέντρο ή καλύτερα να το φορέσεις με τη χοντρή μάλλινη ζακέτα σου στον κυριακάτικο καφέ.

Extra Tip: Το styling αυτού του παντελονιού είναι εύκολο. Το δύσκολο είναι να βρεις το σωστό μέγεθος. Θα πρέπει σχεδόν πάντα να το αγοράζεις ένα νούμερο μικρότερο γιατί είναι βέβαιο πως μετά από μια μέρα θα φαρδύνει κατά ένα νούμερο.

4. Indigo

To αυστηρό, σκούρο μπλε τζιν είναι το πιο safe denim item που μπορείς να φορέσεις στο περιβάλλον του γραφείου. Συνδυάζεται με όλα τα χρώματα και φοριέται σχεδόν με ό,τι έχεις στη ντουλάπα σου. Αν θες να περπατάς στις τάσεις του φετινού χειμώνα φόρεσε το με καφέ brogues και κάλτσες σε έντονο print. Θα το φορέσεις με ένα απλό μαύρο blazer και μαύρο πουκάμισο σε μια πιο επίσημη περίσταση και με ένα απλό φούτερ/πουλόβερ/πουκάμισο για όλες τις υπόλοιπες στιγμές του χρόνου.

Extra Tip: Στην πιο fashion εκδοχή του μπορείς να παίξεις με καρό σακάκι ή με ένα navy σταυρωτό blazer.

5. Λευκό

Επιτέλους, το λευκό denim νομιμοποιήθηκε και τους χειμερινούς μήνες. Αυτό το κλασικό παντελόνι των διακοπών δεν ανεβαίνει με τα υπόλοιπα καλοκαιρινά στα πάνω ράφια της ντουλάπας αλλά μένει μαζί σου και εξελίσσεται στο πιο εντυπωσιακό παντελόνι του χειμώνα. Κάνει ωραίο εφέ σε αντίθεση με τις μάλλινες πλέξεις των πουλόβερ και τις γούνινες επενδύσεις των jacket.

Extra Tip: Απέφυγε το total white τους χειμερινούς μήνες, εκτός κι αν πρόκειται να συμμετέχεις σε video clip της Jennifer Lopez.


Για περισσότερες προτάσεις και στιλιστικές ιδέες ακολούθησε τον Γαβριήλ Νικολαϊδη στο Cool Artisan