Μην απαντήσεις χωρίς να το σκεφτείς. Η ερώτηση αυτή είναι μεγάλη παγίδα. Προφανώς και η πρώτη σκέψη όλων ανεξαιρέτως είναι πως δε μπορεί να υπάρχει κάποιος που να μη θέλει να είναι αθάνατος. Οκ, μπορεί κάποιοι επαγγελματίες του κλάδου να μην νιώθουν πολύ καλά με αυτή την ιδέα, αλλά δεν γίνεται να τους βολέψουμε όλους!

Αν δούμε το θέμα σφαιρικά και κυρίως πρακτικά, θα αντιληφθούμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν θα είχε και πολύ πλάκα να μην πεθαίναμε ποτέ. Και οι λόγοι είναι πολύ συγκεκριμένοι, απλά τυχαίνει να μην πηγαίνει με την πρώτη το μυαλό μας εκεί. Κι επειδή το Provocateur είναι εδώ για σένα, θα σου εξηγήσει ακριβώς γιατί δεν θα ήθελες να είσαι αθάνατος. 

Οι Αναμνήσεις
Σκέψου τώρα να έχεις βρει λέει το ελιξήριο της ζωής, να το έχεις μόνο εσύ, και να τους γλεντάς όλους καταφέρνοντας να μείνεις αθάνατος. Ωραία. Και μετά τι; Αν ας πούμε βρίσκεσαι στο χιλιοστό έτος της (ατελείωτης) ζωής σου, πόσο καλή πιστεύεις θα είναι η μνήμη σου; Αν υποθέσουμε ότι θα έκανες μια μεγάλη σχέση κάθε 20 χρόνια (λέμε τώρα), θα έφτανες στα 1000 έχοντας κάνει 50 σοβαρές σχέσεις στη ζωή σου. Και σιγά μη θυμόσουν όλους αυτούς τους συντρόφους! Δε συζητάμε καν για τα περιαστασιακά πηδήματα φλερτάκια.

Η Γη
Το επόμενο ενδεχόμενο έχει να κάνει με το τι θα γινόταν αν όλοι ήταν αθάνατοι. Πρακτικά, αυτό θα σήμαινε για την ανθρωπότητα ένα γρήγορο και καθόλου ευτυχές τέλος. Οι άνθρωποι θα πολλαπλασιάζονταν με τρομακτικά γρήγορους ρυθμούς μέχρις σημείου να μην φτάνουν ούτε τα απαραίτητα τρόφιμα. Η ίδια η γη δε θα μας χωρούσε ποσοτικά. Αυτό θα οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια στην απόλυτη καταστροφή του κόσμου και μάλιστα με αρκετά οδυνηρό τρόπο.

Η Υγεία
Ας πάρουμε το ενδεχόμενο πως είσαι στην ηλικία των 30. Ένας μέσος τριαντάρης έχει σπάσει τουλάχιστον μία φορά το πόδι ή το χέρι του και γενικά όλο και κάποιο βαρβάτο πρόβλημα υγείας θα έχει περάσει. Για κάνε τον υπολογισμό. Αν ας πούμε στα 30 σου έχεις 2-3 άσχημα σημάδια ή ουλές, πόσες πιστεύεις ότι θα έχεις στα 770 σου; Ναι, θα είσαι μια άσχημη κινούμενη ουλή. Αλλά έστω ότι αυτό δεν είναι πρόβλημα. Με την πάροδο των χρόνων, το ανθρώπινο είδος αλλάζει σωματικά σύμφωνα με τη θεωρία της εξέλιξης των ειδών (θεός ο Δαρβίνος). Πώς πιστεύεις ότι θα μοιάζεις αν έχεις γεννηθεί 2.500 χρόνια πριν την γενιά των τριαντάρηδων της εποχής που θα ζεις; Σαν Χόμο Σάπιενς.

Η Λογοτεχνία
Με το ζήτημα έχει ασχοληθεί κι ένας τεράστιος Πορτογάλος λογοτέχνης, ο Ζοζέ Σαραμάγκου. Στο τρίτο μέρος της τριλογίας του, μετά τα “Περί Τυφλότητας” και “Περί Φωτίσεως”, ο εκκεντρικός νομπελίστας περιγράφει στο “Περί Θανάτου” μία χώρα στα στενά όρια της οποίας οι άνθρωποι σταματούν να πεθαίνουν. Τις πρώτες μέρες επικρατεί μια σχετική ευφορία, αλλά αυτή τη χαρά διαδέχεται η αγωνία και το απόλυτο χάος που δημιουργείται λόγο αυτού του γεγονότος. Λίγες μέρες αργότερα, η απόγνωση και η απελπισία κυριαρχούν σε εκείνους που πλήττονται περισσότερο. Κυβέρνηση, εκκλησία, νοσοκομεία, ασφαλιστικές εταιρίες και γηροκομεία βλέπουν το ζοφερό μέλλον να εμφανίζεται μπροστά τους και περιμένουν με ανυπομονησία τον θάνατο να επιστρέψει.

Δες και αυτό το βίντεο και πες τώρα, σίγουρα θα ήθελες να είσαι αθάνατος;