Σήμερα μιλάμε για ένα σύμβολο του στιλ, το Παρκά όμως έχει τη δική του ιστορία στο πέρασμα των δεκαετιών, καθώς πέρασε από πολέμους και επαναστάσεις για να φτάσει στη ντουλάπα σου.

Το πρώτο Παρκά δημιουργήθηκε αρχικά από τη φυλή των Inuit που ζει στην Ανταρκτική ως ένας λειτουργικός τρόπος για να προστατεύσουν τον εαυτό τους από τις πολικές συνθήκες. Παραδοσιακά φοριέται από τις γυναίκες και δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μακρύ, ζεστό παλτό με γούνινη επένδυση και κουκούλα.

Στο δυτικό πολιτισμό το παρκά υιοθετήθηκε πρώτα από τις στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ τη δεκαετία του 1950. Συνήθως σε πράσινη απόχρωση με τη χαρακτηριστική γούνα-επένδυση και κουκούλα, ήταν η πιο απλή και πρακτική λύση. Με αυτή τη μορφή ταξίδεψε και στην Κορέα.

Στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού, και συγκεκριμένα στη Μεγάλη Βρετανία το Παρκά έφτασε κάπου ανάμεσα στα τέλη της δεκαετίας του 1950 και στις αρχές της δεκαετίας του 1960 και αγαπήθηκε ιδιαίτερα από το κίνημα των Mod. Το παρκά έμελλε να γίνει ένα σύμβολο της νεανικής εξέγερσης καθώς συνδύαζε δυο βασικές ιδιότητες: ήταν φτηνό και ευρέως διαθέσιμο ως second hand από τους αμερικανούς στρατιώτες. Κάπως έτσι ο αμερικάνικος στρατός έντυσε την “επανάσταση” των μοντάδων.

Από πρακτική άποψη, το Παρκά ήταν ζεστό, ανθεκτικό και είχε ένα φαρδύ πατρόν, οπότε μπορούσε να φορεθεί πάνω από κοστούμι.

Οι ιδιότητες του αυτές, το κάνουν τόσο δημοφιλές μέχρι σήμερα. Μάλιστα οι Mod το φορούσαν οδηγώντας τα σκούτερ με τα οποία συμμετείχαν στις αναταράξεις του Λονδίνου τη δεκαετία του ’60. Σου θυμίζει κάτι;

Έπειτα ήρθε το Quadrophenia, το έκτο διπλο άλμπουμ του βρετανικού ροκ συγκροτήματος The Who, το οποίο κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 1973, στο εξώφυλλο του οποίου το Παρκά “έκλεισε” για πάντα τη θέση του στην ιστορία της BritPop.

Μέσα από αυτή την πορεία του, το Παρκά θεωρείται σήμερα ένα icon της βρετανικής μόδας και έχει αγκαλιαστεί από όλο τον πλανήτη. Παραμένει μια διαχρονική σταθερά στην αντρική ντουλάπα, σε όποιο μέρος του πλανήτη κι αν ζεις και έχει νομιμοποιηθεί ως πανωφόρι πάνω από κοστούμι και φυσικά σε casual outfits.

Δες εδώ 15 κομμάτια που σου διάλεξα, από οικονομικές fast fashion επιλογές, μέχρι το αυθεντικό Canada Goose.

[gallery-50]