Ο βασικός κανόνας για το πως θα συνδυάσεις τις κάλτσες σου είναι ένας: Δεν υπάρχουν κανόνες. Υπάρχουν μόνο μερικά tips τα οποία μπορείς να λάβεις υπόψη σου για την επόμενη φορά που θα πας socks shopping ή αύριο το πρωί που θα πρέπει να διαλέξεις πάλι τις κάλτσες σου.

Επειδή δεν είμαστε πια στα mid 90s και οι επιλογές σου δεν εξαντλούνται σε λευκές, μαύρες, καφέ, λάβε υπόψη σου τα παρακάτω tips και τόλμησε να δεχτείς το γεγονός ότι τα prints, τα έντονα χρώματα και το typography έχουν νομιμοποιηθεί.

Αντιμετώπισε τις κάλτσες σαν αξεσουάρ που θα αναβαθμίσει το όλο look και όχι σαν αναγκαιότητα.

Οι κάλτσες είναι οι γραβάτες της νέας εποχής.

1. Συνδυάζω με το παπούτσι ή με το παντελόνι;

Το αιώνιο δίλλημα για το αν οι κάλτσες πρέπει να συνδυάζονται με το παπούτσι ή με το παντελόνι δεν έχει απόλυτη απάντηση. Ανάλογα με την περίσταση. Αν φοράς μαύρο παντελόνι φοράς μαύρες κάλτσες για να δείχνεις πιο ψηλός. Αν φοράς μαύρα παπούτσια και παντελόνι σε γήινες αποχρώσεις (καφέ, χακί, μπεζ) φοράς επίσης μαύρες κάλτσες. Ποτέ δεν φοράμε κοντινές αποχρώσεις, δηλαδή δύο τόνους του μπλε ή δύο τόνους του καφέ στο ίδιο look, ειδικά σε daylight.

2. Τι κάνω όταν φοράω slip ons / εσπαντρίγιες / boat shoes;

Ευτυχώς είναι διαδεδομένες (και στην Ελλάδα) οι αόρατες κάλτσες που κρύβονται μέσα στο χαμηλό παπούτσι και απορροφούν και κάθε είδος δυσοσμίας. Αν έχεις έστω και ένα ζευγάρι από την παραπάνω λίστα παπουτσιών πρέπει να εμπλουτίσεις την γκαρνταρόμπα σου και με τις αντίστοιχες κάλτσες.

3. Τι υλικό να προτιμήσω;

Οι μάλλινες ίνες διατηρούν το πόδι ζεστό και λειτουργούν σαν ένα φυσικό αποσμητικό. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι μάλλινες κάλτσες  φοριούνται όλο το χρόνο: από λεπτό μαλλί το καλοκαίρι και από πιο χοντρό το χειμώνα. Μην σε φοβίσει το “Lycra 5%” στην ετικέτα. Οι κάλτσες που περιέχουν ένα μικρό ποσοστό λύκρας είναι πιο ελαστικές και έτσι δεν συρρικνώνονται κατά την διάρκεια του πλυσίματος. Οι μικρές ποσότητες συνθετικών (λιγότερο από 5%) δεν αλλοιώνουν τα χαρακτηριστικά του μαλλιού και τους δίνει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Οι πιο λεπτές υφές, όπως το μετάξι και το κασμίρ, ταιριάζουν σε πιο επίσημες περιστάσεις, όπως για παράδειγμα όταν φοράς κοστούμι με brogues.

4. Τι κάνω στο γυμναστήριο;

Στην αγορά κυκλοφορούν μοντέλα τελευταίας “τεχνολογίας” που κρατούν το πόδι σταθερό και άοσμο κατά τη διάρκεια κάθε γυμναστικής. Αν δεν θες όμως να ξοδέψεις μια περιουσία σε κάλτσες, συνδύασε τα sneakers σου με μάλλινες κάλτσες.

5. Πως φοράω τα prints;

Πολύχρωμα καρό, ναυτικά ριγέ, γήινα μιλιτέρ και εκατοντάδες ακόμα print κυκλοφορούν στην αγορά κάνοντας τη ζωή σου λίγο πιο όμορφη αλλά δύσκολη στους συνδυασμούς. Ο γενικός κανόνας είναι ότι σετάρεις ένα χρωματικό στοιχείο από το print της κάλτσας με ένα στοιχείο από το υπόλοιπο look. Εδώ για παράδειγμα, φοράω κόκκινο παντελόνι και επέλεξα κάλτσες με κόκκινη γραμμή.

5+1 Από που προέρχεται η φράση “διαόλου κάλτσα”;
Στα αγγλικά έτσι αποκαλείται το sock puppet, η ψεύτικη δηλαδή persona που δημιουργεί εν είδει μαριονέτας κάποιος εγγαστρίμυθος για να διασκεδάσει το κοινό. Η φράση όμως έχει έρθει στο σήμερα και “διαόλου κάλτσα” ορίζεται ως η δημιουργία πλαστής online ταυτότητας ή γενικότερα της εξαπάτησης μέσα από τη δημιουργία ενός ψεύτικου προσώπου.