Πέρασαν 20 χρόνια από όταν άκουσες για πρώτη φορά το Wonderwall κι αν νιώθεις γέρος, ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΚΑΝΕΙΣ.

Το What’s the story (Morning Glory)? των Oasis κυκλοφόρησε στις 2 Οκτωβρίου του 1995, γνώρισε επιτυχία beatlικών διαστάσεων και μας έκαψε τα μυαλά.

Μα πιο πολύ έκαψε τα μυαλά των ίδιων, καθώς ό,τι είχε απομείνει στον εγκέφαλό των αδερφών Gallagher απ’την επιτυχία του Definitely Maybe, πουφ, πάει, εξαφανίστηκε.

20 χρόνια μετά τιμάμε την ΔΙ-ΣΚΑ-ΡΑ με 10 facts που είναι ψιλοάγνωστα.

1.Ξύλο (παραλίγο)
Όταν ξέρεις ότι τα αδέρφια μάλωναν ακόμα και για το από που θα παραγγείλουν σουβλάκια, δεν σου κάνει εντύπωση που κόντεψαν να παίξουν μπουνιές για το ποιος θα ερμηνεύσει το Don’t Look Back in Anger. Τελικά, το είπε ο μεγάλος αδερφός μόνο επειδή άφησε τον μικρό να πει το Wonderwall (ο Liam ήταν ένα βήμα πριν την κάνει απ’ το συγκρότημα).

2.Noel Gallagher-Richard Aschroft
Ο τύπος που στο Cast No Shadow «νιώθει να τον βαραίνουν όλα τα λόγια που δεν μπόρεσε να πει», δεν είναι άλλος απ’ τον Richard Aschroft. Ο Noel αλήτευε εκείνη την εποχή με τον frontman των Verve και όπως είπε στην NME, έβλεπε ότι ήταν δυστυχισμένος. «Το τραγούδι το έγραψα για εκείνον και μετά από τρεις βδομάδες έφυγε από τους Verve». Ο Aschroft, λίγο καιρό μετά επέστρεψε στους Verve και το 1997 θα του απαντούσε μέσω του «Lucky Man» αλλά αυτό είναι μία άλλη ιστορία.

3.Συνεργασία με Paul Weller
Ο Noel είναι bro με τον Paul Weller εδώ και δεκαετίες και στο κομμάτι “Champagne Supernova” το bromance εξελίχθηκε σε συνεργασία. Ο Weller παίζει το κιθαριστικό σόλο του τραγουδιού, ενώ κάνει και δεύτερη φωνή στον Liam.

4.Το εξώφυλλο
Το εξώφυλο του album σχεδιάστηκε απ’ τον Βρετανό Brian Cannon, όχι γιατί είχε κάνει καλή δουλειά προηγουμένως με τους Verve και τους Suede, αλλά γιατί στον Noel άρεσαν τα «σπάνια» Adidas που φορούσε.

5.Hello
To album ξεκινάει με το κομμάτι Hello. Αλλά πριν μπει το Hello, ακούγεται αχνά και από μακρυά η εισαγωγή του Wonderwall. Το δυναμώνεις λίγο και το επιβεβαιώνεις.

6. Wonderwall Fact 1
Και μιας και λέμε (ξανά) για το Wonderwall, ο τίτλος του είναι εμπνευσμένος από το album «Wonderwall Music» του George Harrison για την ομώνυμη ταινία του 1968.

7.Wonderwall Fact 2
 To Wonderwall ο Noel το αφιέρωσε στην τότε γυναίκα του Meg Matthews και είπε ότι το έγραψε για εκείνη. Στη συνέχεια χώρισε μαζί της και μαντέψτε τι δήλωσε σε συνέντευξή του το 2001. Ακριβώς, ότι δεν το είχε γράψει για εκείνη. «Τα media βιάστηκαν να βγάλουν το συμπέρασμα ότι το έχω γράψει για την Meg και πώς να πεις στη γυναίκα σου ότι «όχι, μωρό μου δεν είναι για σένα;», είχε πει χαρακτηριστικά. «Στην πραγματικότητα είναι για έναν φανταστικό φίλο που θα έρθει να σε σώσει απ’ τον εαυτό σου».

8. Κακή Κριτική
Μπορεί το “What’s the story (Morning Glory)” να θεωρείται ορόσημο για 90s, αλλά όταν κυκλοφόρησε δεν το υποδέχτηκαν όλοι με ενθουσιασμό. Το Melody Maker για παράδειγμα χαρακτήρισε τον ήχο του «βαρύ και τεμπέλικο».

9.Stevie Wonder 
Το κομμάτι Step Out δεν μπήκε στο album γιατί ο Stevie Wonder θεώρησε ότι τον έκλεψαν και συγκεκριμένα ότι αντέγραψαν το “Uptight”. Έτσι ζήτησε 6% απ’τα δικαιώματα του τραγουδιού και οι Gallaghers σιγά μην του τα έδιναν. Στον Paul McCartney δηλαδή πόσα θα έπρεπε να πληρώσουν συνολικά; 

10. Ρεκόρ Πωλήσεων
Πούλησε 347.000 αντίτυπα μόλις μέσα σε μία βδομάδα. Αυτό το έκανε το δεύτερο άλμπουμ με τις ταχύτερες πωλήσεις στη βρετανική ιστορία έως τότε, μετά το Bad του Μάικολ.