Μια αγγλική παροιμία λέει πως “η μικρή βοήθεια είναι καλύτερη από τη μεγάλη συμπόνια”.

Αυτή η στήλη του Provocateur έχει τον τίτλο Great.Men που σκοπός της είναι η ανάδειξη σπουδαίων ανδρών (που έχετε κι εσείς την δυνατότητα να προτείνετε μ’ ένα σχόλιο κάτω από το άρθρο). Επομένως θα ήθελα να επαναφέρω την ιστορία του Aaron Brown, ενός εθελοντή της οργάνωσης “E-nabling The Future“.

Ας πάμε λίγο πιο πίσω όμως. Ο Aaron αποφάσισε να κυνηγήσει τα όνειρα του όταν έκλεισε το εργοστάσιο που δούλευε, ο λόγος ήταν ότι ήθελε από εκείνη την στιγμή κι έπειτα να είναι εκείνος υπεύθυνος για την πορεία της ζωής του μια και δεν ήθελε η δική του τύχη να είναι συνυφασμένη με αυτήν μιας επιχείρησης. Έτσι πούλησε το φορτηγάκι του και με τα χρήματα που πήρε αγόρασε έναν τρισδιάστατο εκτυπωτή (Robo3D R1). Αξίζει να αναφέρω ότι ο Aaron δεν γνώριζε την τέχνη της τρισδιάστατης εκτύπωσης αλλά παρακολούθησε πολλά forum και με την βοήθεια διαδικτυακών φίλων έχει πλέον εξελιχθεί έχοντας στην κατοχή του πέντε εκτυπωτές εκ των οποίων οι δύο είναι Robo3D. Ο ίδιος όμως όταν ρωτήθηκε για ποιο από τα επιτεύγματά του είναι περήφανος δεν αναφέρθηκε στα παραπάνω και νομίζω πως θα καταλάβετε γιατί στην συνέχεια.

Πολλά παιδιά του κόσμου γεννιούνται καθημερινά με κινητικές αναπηρίες όπως ο Bubba που θα δείτε στο βίντεο παρακάτω, ο οποίος γεννήθηκε χωρίς δάχτυλα στο ένα του χέρι. Αναπόφευκτα παιδιά σαν τον Bubba αντιλαμβάνονται την διαφορετικότητά τους σε πολύ μικρή ηλικία, δημιουργώντας έτσι μια σιωπηλή ανασφάλεια που βαραίνει την ψυχή τους, ένα φορτίο που δεν θα έπρεπε να φυλακίζει κανένα παιδί.

Έχοντας διαβάσει το “Ζωή χωρίς όρια” που αφηγείται την ζωή του Νικ Βούισιτς, που γεννήθηκε χωρίς άκρα, δεν μπορώ να νιώσω τίποτα άλλο παρά ευγνωμοσύνη και θαυμασμό για τον Άαρον Μπράουν που στα πλαίσια ενός φεστιβάλ για την εφεύρεση, τη δημιουργικότητα και την επινοητικότητα σκέφτηκε να προσθέσει νύχια τύπου Wolverine των X-men σ’ένα τρισδιάστατο προσθετικό χέρι. Φυσικά αυτό το δημιούργημα είχε τεράστια ανταπόκριση και των ώθησε να σχεδιάσει κι άλλα προσθετικά χέρια βασισμένα και σε άλλους ήρωες όπως ο Batman, ο Ironman και ο Captain America.


Σκεφτείτε πως ο Άαρον με λίγη όρεξη και φαντασία δημιούργησε ένα αξιοθαύμαστο προσθετικό χέρι που μονομιάς βοηθά τα παιδιά με αναπηρίες να νιώσουν υπερ-ήρωες, κάτι που πολλοί θα ζήλευαν. Μήπως να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε δημιουργικά;