Δεν είναι κρυφό οτι διανύουμε μια οικονομικά δύσκολη περίοδο που δεν έχει αφήσει κανέναν ανεπηρρέαστο. Σίγουρα όλοι έχουμε αντιληφθεί τον ταχύ ρυθμό που εξαντλείται η υπομονή των ανθρώπων γύρω μας καθώς και τον πανικό που υποβόσκει ακόμα και στις πιο απλές αποφάσεις. Νομίζω κανείς μας δεν το ήθελε αυτό και κανείς δεν το είχε προβλέψει, “αλλά την ζωή δεν είναι δύσκολο να την κουμαντάρεις όταν δεν έχεις τίποτα να χάσεις” ήταν τα λόγια ενός σπουδαίου ανθρώπου που αδιαμφισβήτητα έζησε μια ζωή περιπετειώδη και πιθανότατα πιο ενδιαφέρουσα.



Ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ ήταν από τους πιο σημαντικούς και γνωστούς συγγραφείς του περασμένου αιώνα, μερικά απο τα έργα του είναι “Ο Γέρος και η Θάλασσα”, “ο Αποχαιρετισμός στα Όπλα” και το “Για ποιόν χτυπά η καμπάνα”. Πηγή έμπνευσης για όλα ήταν η πολυτάραχη ζωή του.



Αυτό που σκέφτομαι όταν ακούω το όνομα αυτού του ανθρώπου είναι η λαχτάρα που είχε για ζωή. Παρά τις απάνθρωπες εικόνες που απέκτησε στον Ά Παγκόσμιο πόλεμο περισυλλέγοντας πτώματα (κατατάχθηκε ως εθελοντής οδηγός ασθενοφόρου), κατάφερε να ερωτευτεί κι όχι μόνο. Αυτός ο άνθρωπος έκανε συνολικά  τέσσερις γάμους, συμμετείχε σε σαφάρι τριών μηνών, έζησε στην Ισπανία την εποχή που ξέσπασε ο Ισπανικός Εμφύλιος Πόλεμος,  αγόρασε σπίτι στην Κούβα έναντι 18.500 δολαρίων, λάτρεψε τις ταυρομαχίες και το κυνήγι (υπάρχουν και φωτογραφίες) και δούλεψε με την KGB.


Απλά δε το έβαζε κάτω. Προσωπικά, όταν διαβάζω ένα βιβλίο περιμένω την τελευταία λέξη για να καταλήξω στο αν μου άρεσε ή όχι. Είναι περίεργο το πόσο μπορεί να επηρρεάσει έναν αναγνώστη το τέλος μιας ιστορίας, ειδικά εάν αυτό είναι τραγικό…

Ο Χέμινγουεη αν και επέζησε μετά από τα δύο αεροπορικά ατυχήματα,  στην ζωή του προσβλήθηκε από την μαλάρια νόσο, έπαθε πνευμονία, καρκίνο του δέρματος, διαβήτη, ρήξη νεφρού, ρήξη σπλήνας, ηπατίτιδα, κάταγμα στο κρανίο… Τελικά πήρε την αγαπημένη του καραμπίνα (που είχε αγοράσει απο την Abercrombie & Fitch) και αυτοκτόνησε.

Σκόπος της αναφοράς μου αυτής δεν είναι να σας πείσω να ζήσετε την ζωή στα άκρα και ύστερα να “την κάνετε” με την βοήθεια μιας καραμπίνας, όχι. Το σημείο που κρατάω εγώ σχετικά με την ιστορία του Έρνεστ Χέμινγουεϊ είναι ότι παρά την σκοτεινή περίοδο που έζησε, έζησε με πάθος, δεν φοβήθηκε να κυνηγήσει τα όνειρά του αλλά ούτε και να ερωτευτεί.

Γιατί κι εκείνος ήταν άνθρωπος σαν κι εμάς. Και για να ενισχύσω την τελευταία μου πρόταση… Ο Χέμινγουεϊ είχε κλέψει το ουρητήριο από το αγαπημένο του μπαρ ισχυριζόμενος οτι είχε κατουρήσει αρκετά λεφτά εκεί μέσα. Ως εκ τούτου, η τουαλέτα του άνηκε. Στην συνέχεια την τοποθέτησε σπίτι του.