Το ημερολόγιο γυρίζει 18 χρόνια πριν. Μεγάλη Τετάρτη, 7 Απριλίου του 1999. Η μέρα που η ΑΕΚ έγραψε ιστορία και άφησε παρακαταθήκη θάρρους και ανθρωπιάς με το ταξίδι στο Βελιγράδι του πολέμου. Οι παίκτες δεν ήξεραν τίποτα. Μπήκε στα αποδυτήρια ο Δημητριάδης και το ανακοίνωσε: «Θα πάμε στο Βελιγράδι και θα παίξουμε φιλικό με την Παρτιζάν». Φυσικά νόμιζαν ότι τους έκανε πλάκα.

Ο Ντέμης Νικολαϊδης που είχε εκπροσωπήσει τους ποδοσφαιριστές στη συνέντευξη Τύπου της 3ης Απριλίου, είχε πει: «Οι Ελληνες και οι Σέρβοι είναι οι μοναδικοί λαοί στα Βαλκάνια που πολέμησαν τους ναζί. Το μήνυμα είναι το εξής: Ειρήνη, κουράγιο και ελπίδα σε όσους ταλαιπωρούνται. Θέλω να καταδείξω την απέχθεια των Ελλήνων στον πόλεμο».

Το ταξίδι άρχισε την Μεγάλη Τρίτη το απόγευμα. Προορισμός η Ουγγαρία, διανυκτέρευση στη Βουδαπέστη και τη Μεγάλη Τρίτη, ένα κομβόι από πούλμαν έφυγε για το Βελιγράδι. Οι τοπικές αρχές υποδέχθηκαν την ΑΕΚ με ελληνικές σημαίες και προσέφεραν στα μέλη της αλάτι και ψωμί. Η συγκίνηση κορυφώθηκε στο γήπεδο. Στη γιγαντοοθόνη εμφανίζονταν τα μηνύματα «Σταματήστε τον πόλεμο» και «Ευχαριστούμε τον ελληνικό λαό», ενώ από τα μεγάφωνα έπαιζαν ελληνικά τραγούδια.
 
Οι δύο ομάδες παρουσιάστηκαν κρατώντας πανό με το ξεκάθαρο μήνυμα: «ΝΑΤΟ SΤΟP ΤΗΕ WΑR, SΤΟP ΤΗΕ ΒΟMΒΙΝG». Ο αγώνας δεν κράτησε ούτε μια ώρα. Μόλις στο 58′ υπήρξε διακοπή λόγω της ειρηνικής εισβολής του κόσμου στο γήπεδο, για να αγκαλιάσει τους ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων και να εκφράσει την αγάπη του. Μέχρι το σημείο της διακοπής, το σκορ ήταν στο 1-1. Ο Κέζμαν είχε ανοίξει το σκορ στο 13′, ενώ ο Πάρης Ζουμπούλης είχε ισοφαρίσει στο 26′.

 


Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

Παρτιζάν (Λιούμπισα Τουμπάκοβιτς): Νταμιάνοβιτς, Κράσοβιτς, Σάβιτς, Σανόγεβιτς, Στογιάνοβιτς, Βούκοβιτς, Ιλιτς, Βλ. Ιβιτς, Μπιέκοβιτς, Τόμιτς, Κέζμαν
 
ΑΕΚ (Όλεγκ Μπλαχίν): Ατματσίδης (29’ Μιχαηλίδης – 40’ Κουρκούνας), Κοπιτσής (40’ Κωστένογλου), Μπαμπούνσκι, Μιλοβάνοβιτς (42’ Καψής), Τσέκολι (45’ Ζήκος), Κατσαβός, Σαβέβσκι (32’ Κασάπης), Μαλαδένης, Καλιτζάκης, Ζουμπούλης, Νικολαΐδης.

Υπόκλιση απ’ όλο τον κόσμο

«Απίστευτο! Μια ελληνική ομάδα πήγε να παίξει ποδόσφαιρο στα χαρακώματα», έγραψε η Marca, ενώ η Bild τόνισε: «Η ΑΕΚ πήγε να παίξει εναντίον της Παρτιζάν, με το σύνθημα έξω ο πόλεμος από τη Γιουγκοσλαβία».
 
Η Politica είχε τίτλο: «Νικήσαμε τον πόλεμο δίπλα στους Έλληνες ήρωες». Η Borba πήγε ένα βήμα παραπέρα: «Είναι Έλληνες και παραμένουν ήρωες». «Αδέλφια με αδέλφια, κόντρα στον πόλεμο», σημείωσε η Sport, ενώ η Sportski Zurnal είχε τίτλο: «Ανάσανε η ειρήνη».