Η Paris Saint Germain ίσως δεν είναι και στα καλύτερά της αυτή τη στιγμή. Λίγες μόλις μέρες έχουν περάσει από την ήττα της από τον αιώνιο αντίπαλό της, τη Marseille. Όχι και η καλύτερη ψυχολογία για να ποντάρει τα πάντα σε μια νίκη της απέναντι στη Μπάγερν Μονάχου την Τρίτη. Ωστόσο δεν είμαστε εδώ για να μιλήσουμε για τις επιδόσεις της PSG. Πρακτικά, θα ρίξουμε μια κρυφή, ασπρόμαυρη ματιά στις σπάνιες φωτογραφίες και λεπτομέρειες που κατέγραψε ο φωτογράφος Julien Scussel μέσα στα έξι χρόνια που έχει αποκλειστική πρόσβαση στην παριζιάνικη ομάδα. Κανένας φωτογράφος δεν έφτασε τόσο κοντά σε μια επαγγελματική ομάδα ποδοσφαίρου, που στελεχώνεται από μερικούς από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές στον κόσμο. Το αποτέλεσμα αυτού του “προνομίου” είναι μια ματιά στα παρασκήνια της ομάδας, που άλλαξε με τον τρόπο της και τη σύστασή της κατέληξε να αλλάζει τη διάσταση του παριζιάνικου συλλόγου και το αποτύπωμά του στο ποδοσφαιρικό σύμπαν. Τα κλικς του συγκεντρώθηκαν σε ένα coffee table book, στο οποίο έχουν βρει τη θέση τους φωτογραφίες που δεν είανι παραδοσιακά αθλητικές, αλλά περισσότερο θυμίζουν editorial

Το Παρίσι για το μεγαλύτερο διάστημα δεν είχε ποδοσφαιρικό σύλλογο που να ανήκε πραγματικά στην ελίτ. Αυτό άλλαξε τελικά το 1970, όταν μια ομάδα επιχειρηματιών ολοκλήρωσε το σχέδιο συγχώνευσης της Paris FC και του Stade Saint-Germain σε έναν ενιαίο σύλλογο με το όνομα Paris Saint-Germain. Το Παρίσι αγάπησε την ομάδα, με τους παριζιάνους να ενθουσιάζονται που επιτέλους απέκτησαν έναν σύλλογο που θα μπορούσε να διεκδικήσει εγχώρια τρόπαια. Λίγο μετά την άνοδο στη Ligue 1 το 1972, ο σύλλογος μετακόμισε στο Parc des Princes, το οποίο αποτελεί σπίτι του ως και σήμερα. 

Ο Julien Scussel είχε μόλις ολοκληρώσει τις σπουδές του στις πολιτικές επιστήμες όταν αποφάσισε να κάνει μια στροφή στην καριέρα του και να αφιερωθεί στη φωτογραφία. Προσωπογραφίες, φωτορεπορτάζ, μόδα και διαφήμιση είναι μόνο μερικές από τις φωτογραφικές περιπέτειές του. Πριν μετακομίσει στο Παρίσι είχε ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο, είχε γυρίσει αρκετές διαφημιστικές καμπάνιες και είχε συνεργαστεί με πρακτορεία μοντέλων σε ΗΠΑ και Ν.Αφρική. Ο Scussel παρακολουθεί την Paris Saint-Germain μεταξύ Παρισιού και Ντόχα από το 2016, μπαίνοντας βαθιά στην καθημερινότητα του συλλόγου, από τις προπονήσεις και τις “οικογενειακές στιγμές” μέχρι τους βασικούς εορτασμούς και τις θρυλικές νίκες. 

Δες παρακάτω μερικές από τις φωτογραφίες του coffee table book: