Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 82 ετών άφησε ο θρυλικός Πελέ. Ο Έντσον Αράντες ντο Νασιμέντο νικήθηκε από τον καρκίνο του παχέος εντέρου, με τη Βραζιλία να θρηνεί τον θρύλο του ποδοσφαίρου.

Το τελευταίο διάστημα, ο Πελέ νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Άλμπερτ Αϊνστάιν» του Σάο Πάολο.

Ο γιος του, Εντίνιο, οι κόρες του Πελέ, Φλάβια και Κέλι Κριστίνα Νασιμέντο πέρασαν την παραμονή των Χριστουγέννων και τα Χριστούγεννα με τον πολυαγαπημένο πατέρα τους. Το 2000 σε παγκόσμια δημοσκόπηση της FIFA στο διαδίκτυο για την ανάδειξη του καλύτερου ποδοσφαιριστή του 20ού αιώνα, ήρθε δεύτερος πίσω από το Ντιέγκο Μαραντόνα, ενώ αντίθετα, στην ψηφοφορία της «FIFA Football family» και των αναγνωστών του περιοδικού «FIFA Magazine» ο Πελέ ήρθε πρώτος. Τα ατομικά του επιτεύγματα και οι διακρίσεις του τον κατατάσσουν ως τον πιο διάσημο και δημοφιλή όχι μόνο στην παγκόσμια ποδοσφαιρική ιστορία αλλά και στο σύνολο του κόσμου των Σπορ. Τα 1.279 γκολ του σε 1.363 αγώνες, (και φιλικοί αγώνες μεταξύ τους) αναγνωρίζονται ως Παγκόσμιο Ρεκόρ Γκίνες.

Στο βιβλίο «Το ποδόσφαιρο στη σκιά και το φως» (εκδ. Πάπυρος) γράφει ο Εντουάρντο Γκαλεάνο για τον Πελέ: «Όταν ο Πελέ έτρεχε, περνούσε μέσα από τους αντιπάλους του σαν μαχαίρι. Όταν σταματούσε, οι αντίπαλοι χάνονταν μέσα στους λαβυρίνθους που ζωγράφιζαν τα πόδια του. Όταν πηδούσε, ήταν σαν να σκαρφάλωνε με σκάλα στο αέρα. Όταν εκτελούσε φάουλ, οι αντίπαλοι που σχημάτιζαν το τείχος ήθελαν να σταθούν ανάποδα, με το πρόσωπο στραμμένο προς το τέρμα για να μην χάσουν του γκολ […] Όμως όσοι είχαμε την τύχη να τον δούμε να παίζει, λάβαμε δώρα σπάνιας ομορφιάς: στιγμές αθάνατες, που μας επιτρέπουν να πιστέψουμε ότι υπάρχει αθανασία».

Ο Πελέ άρχισε να παίζει για τη Σάντος σε ηλικία 15 ετών. Έκανε το ντεμπούτο του στις 7 Σεπτεμβρίου 1956 εναντίον της Κορίνθιανς ντε Σάντο Αντρέ και είχε μια εντυπωσιακή απόδοση σε μια νίκη 7-1, σημειώνοντας το πρώτο γκολ. Δέκα μήνες αφότου υπέγραψε το πρώτο του συμβόλαιο, κλήθηκε στην εθνική ομάδα της Βραζιλίας. 

Ο Πελέ κέρδισε τον πρώτο του μεγάλο τίτλο με τη Santos το 1958 καθώς η ομάδα κέρδισε το Campeonato Paulista. Τελείωσε το τουρνουά ως ο πρώτος σκόρερ, με 58 γκολ, ένα ρεκόρ που ισχύει ακόμα και σήμερα.  Καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας του κέρδισε τρία Παγκόσμια Κύπελλα, το 1958, το 1962 και το 1970. Είναι ο μόνος που το έχει καταφέρει.  Παραμένει ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών για τη Βραζιλία με 77 γκολ σε 92 αγώνες. Σε επίπεδο συλλόγου είναι ο κορυφαίος σκόρερ όλων των εποχών της Σάντος με 643 γκολ σε 659 αγώνες.

To 1961, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής περιοδείας της Σάντος, βρέθηκε στην Ελλάδα. Η ομάδα του αντιμετώπισε σε φιλικούς αγώνες την ΑΕΚ, τον ΠΑΟ και τον Ολυμπιακό, με τους Πειραιώτες να επικρατούν με 2-1 και να καταγράφουν μία από τις σημαντικότερες νίκες στη μέχρι τότε ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Αντίο, βασιλία