«Είμαι μόλις 17 ετών, αλλά είμαι αποφασισμένος ότι αν με το να το πω αυτό, άλλοι άνθρωποι με κοιτάζουν κι αισθάνονται ότι ίσως μπορούν να κάνουν το ίδιο, θα ήταν υπέροχο. Μπορεί να σκεφτούν ότι “αυτό το παιδί είναι αρκετά γενναίο, θα το κάνω κι εγώ». Ο επιθετικός της Μπλάκπουλ, Τζέικ Ντάνιελς, έβαλε τέλος στις δεκαετίες σιωπής στο ανδρικό ποδόσφαιρο, σπάζοντας τα στερεότυπα και έγινε ο πρώτος παίκτης στο Ηνωμένο Βασίλειο που έκανε come out μετά τον Τζάστιν Φασάνου το 1990.

Ο Ντάνιελς έκανε το ντεμπούτο του στη μεγάλη ομάδα αυτό τον μήνα, αλλά ο 17χρονος λέει ότι είναι έτοιμος να λειτουργήσει ως πρότυπο για τους άλλους στο παιχνίδι αφού αποφάσισε ότι «είναι η κατάλληλη στιγμή να είμαι ο εαυτός μου, να είμαι ελεύθερος και να έχω αυτοπεποίθηση». Μπορεί να βρίσκεται τόσο στην αρχή της καριέρας του όσο και της ζωή του, «αλλά είμαι αποφασισμένος ότι αν με το να το πω αυτό, άλλοι άνθρωποι με κοιτάζουν κι αισθάνονται ότι ίσως μπορούν να κάνουν το ίδιο, θα ήταν υπέροχο. Μπορεί να σκεφτούν ότι “αυτό το παιδί είναι αρκετά γενναίο, θα το κάνω κι εγώ».

Ο Ντάνιελς είπε ότι γνώριζε τη σεξουαλικότητά του από την ηλικία των 6, αλλά το κράτησε κρυφό καθώς κυνηγούσε το όνειρό του για καριέρα στο ποδόσφαιρο. Μετά από μια απόφαση που είχε πάρει κάποιους μήνες και περιλάμβανε διαβούλευση με την οικογένειά του, τον σύλλογό του, τη LGBTQ φιλανθρωπική οργάνωση Stonewall και το Sky Sports, που «έβγαλε» πρώτο την είδηση, ο Ντάνιελς έκανε το μεγάλο βήμα.

https://twitter.com/SkySportsNews?ref_src=twsrc%5Etfw

Και αυτή η απόφαση απαιτεί θάρρος καθώς έχουν περάσει 32 ολόκληρα χρόνια από την τελευταία φορά που ποδοσφαιριστής αποκάλυψε ότι είναι γκέι στο Νησί. Ο Τζάστιν Φάσανου, τότε επιθετικός της Λέιτον Όριεντ είχε υποστεί κατακραυγή και υποχρεώθηκε να καταφύγει στις ΗΠΑ για να γλιτώσει ενώ 7 χρόνια αργότερα έδωσε τέλος στη ζωή του.

«Σκεφτόμουν ότι έπρεπε να κρύψω την αλήθεια για να γίνω επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, κάτι που έγινε. Αναρωτήθηκα αν θα έκανα come out όταν αποσυρθώ. Ωστόσο κατάλαβα πως αυτό θα απαιτούσε αρκετό χρόνο που θα έλεγα ψέματα και δεν μπορούσα να είμαι ο εαυτός μου και να έχω τη ζωή που θέλω», είπε ο Ντάνιελς και αυτή η στιγμή είναι σημαντική για το ανδρικό ποδόσφαιρο αφού, ναι μεν ασχολείται περισσότερο με κοινωνικά ζητήματα, αλλά εξακολουθεί να μην υπάρχει ουσιαστική πρόοδο στην εκπροσώπηση της LGBTQ κοινότητας μέσα στο παιχνίδι.

Πέρυσι, ο Τζος Καβάλο έγινε ο μοναδικός άνδρας στο κορυφαίο επίπεδο που έκανε come out αλλά από τότε δεν ακολουθήσει άλλοι. Σε έξι μήνες, υπενθυμίζουμε, το Παγκόσμιο Κύπελλο ανδρών θα παιχτεί στο Κατάρ, όπου η ομοφυλοφιλία είναι παράνομη και ο Καβάλο αποκάλυψε πρόσφατα στον Guardian ότι θα «φοβόταν» να παίξει στο τουρνουά.