Τα ξημερώματα της Τετάρτης ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ετοιμάζεται να γράψει ιστορία. Σε περίπτωση νίκης στον 6ο τελικό του ΝΒΑ, οι Bucks θα στεφθούν πρωταθλητές για δεύτερη φορά στην ιστορία τους (μετά το το πρωτάθλημα του 1971), με τον Έλληνα superstar να αποτελεί τον ηγέτη των “Ελαφιών”. Άπαντες στο Μιλγουόκι ζουν και αναπνέουν για τον αγώνα. Σε τέτοιο σημείο που η διοίκηση των Bucks αναμένει 65.000 κόσμο έξω από το γήπεδο. Ο Giannis απηύθυνε κάλεσμα στους οπαδούς να δημιουργήσουν την κατάλληλη ατμόσφαιρα και να οδηγήσουν τα “Ελάφια” στο πρωτάθλημα.

“Οπαδοί των Μπακς, συνήθως δεν το κάνω αυτό. Προσπαθώ να μένω μακριά από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αλλά επιστρέφουμε σπίτι και είμαστε ένα παιχνίδι μακριά. Κάντε θόρυβο! Το έχουμε ανάγκη να το πράξετε. Κάντε θόρυβο!”, ήταν το μήνυμα που έστειλε μέσω του λογαριασμού των Bucks στο Twitter.

https://twitter.com/Giannis_An34?ref_src=twsrc%5Etfw

Γιατί ο Giannis ξέρει. Το παιδί από τα Σεπόλια, όπως και ο αδερφός του Θανάσης, γνωρίζουν από ατμόσφαιρα μεγάλων τελικών.

Γνωρίζουμε όμως και εμείς, που έχουμε πάρει διδακτορικό από τους τελικούς της Α1 ανάμεσα σε Ολυμπιακό και ΠαναθηναΪκό και είναι καιρό να δώσουμε τα φώτα μας και σε αυτόν τον τομέα. Λένε “καυτή ατμόσφαιρά” στο Φοίνιξ επειδή η Αντέλ φώναξε στον Γιάννη.  Μα, είναι να γελάει κανείς (*με φωνή Φίλιππου Συρίγου). 

Πώς θα ήταν, λοιπόν, αν ο 6ος τελικός διεξαγόταν σε κάποιο μεγάλο ελληνικό γήπεδο; Αν ο “Ελαφιακός” δήλωνε για έδρα το ΟΑΚΑ ή το ΣΕΦ; Το Provocateur έχει όλο το ρεπορτάζ.

Το πρόγευμα

-Το ντέρμπι ξεκίνησε από νωρίς. Η διοίκηση των Suns κάνει καταγγελία για τον ορισμό των διαιτητών. Είναι έξαλλοι με τον κομισάριο, Άνταμ Σίλβερ, μιλούν για στημένο παιχνίδι και ζητούν την αποχώρησή του. Οι φίλα προσκείμενες στους Suns ιστοσελίδες έχουν πάρει φωτιά. Οι οπαδοί της ομάδας είναι στα κάγκελα. Επιτέλους, υπάρχει σφυγμός.

-Η διοίκηση των Bucks υπόσχεται άριστη φιλοξενία. Ισχυρίζεται πως έχει πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα. Δυστυχώς η αστυνομία δεν επιτρέπει τη μετακίνηση οπαδών.

-Η αποστολή των Suns καταφθάνει στο γήπεδο, αφού πρώτα το πούλμαν της ομάδας χάθηκε κλασικά στη Συγγρού. Ο ιδιοκτήτης, Ρόμπερτ Σάρβερ, ηγείται της αποστολής. Μετά από ένα μισάωρο και με την επέμβαση των ΜΑΤ, τα πράγματα ηρεμούν. Η ομάδα μπαίνει στα αποδυτήρια. Οι περισσότεροι παίκτες δεν κατάλαβαν τίποτα αφού άκουγαν Weeknd στα τεράστια Beats br Dre ακουστικά τους. 

Το κυρίως γεύμα

-Το γήπεδο έχει γεμίσει από νωρίς. Στο πέταλο οι οργανωμένοι οπαδοί των Bucks δημιουργούν την τέλεια ατμόσφαιρα. Πανό που έχουν ψειρίσει από το ντου που έκαναν στο “Σύνδεσμο Ελλήνων Οπαδών Suns” στα Κάτω Πατήσια, full face κουκούλες, καπνογόνα και συνθήματα. Επιστήμονες.

-Η ομάδα των Bucks μπαίνει πρώτη για ζέσταμα στο παρκέ. Οργανωμένοι κάθονται στις VIP πολυθρόνες ενώ άλλοι κάνουν βόλτα πίσω από τις μπασκέτες. Έτοιμοι για να ντοπάρουν τα “Ελάφια” και να πικάρουν τους “Ήλιους”. Γιορτή του αθλητισμού. Ελλάδα χώρα του φωτός.

-Η ομάδα των Suns μπαίνει στο παρκέ. Η γιούχα πάει σύννεφο. Οι παίκτες είναι σαστισμένοι. Δεν το έχουν ξαναζήσει. Ο πρόεδρος των Suns κάθεται στον πάγκο με μπλουζάκι που αναγράφει “35-2”. Αναφορά στις βολές που εκτέλεσαν οι Bucks και οι Suns αντίστοιχα.

-Το ματς ξεκινάει. Οι πρώτες “μανούρες” μεταξύ των παικτών και η ασταμάτητη μουρμούρα στο τρίο των διαιτητών βάζει φωτιά στον τελικό. Τα πρώτα αντικείμενα πέφτουν στον πάγκο των Suns. Ο διαιτητής διακόπτει τον αγώνα προσωρινά και η αποστολή των Suns πηγαίνει στα αποδυτήρια. Ο γενικός διευθυντής των Bucks, Τζον Χορστ, παίρνει τον λόγο. Απευθυνόμενος στους οργανωμένους οπαδούς, τους ζητά να μην πέσουν στην παγίδα των Suns. “Μη λέτε για ήλιους και άλλα εθνικά θέματα, γαμω το στανιό μου”. Καταχειροκρείται.  

-Μετά από μία 20λεπτη διακοπή, οι φιλοξενούμενοι επιστρέφουν στο παρκέ. Ο αγώνας συνεχίζεται κανονικά και το ημίχρονο τους βρίσκει να προηγούνται με 65-61.

-Στα μέσα του 3ου 12λεπτου τα “Ελάφια” κάνουν το δικό τους ξέσπασμα. Προηγούνται στο σκορ και οι Suns διαμαρτύρονται έντονα για τη διαιτησία. Αποφασίζουν να αποχωρήσουν αηδιασμένοι από την ατμόσφαιρα και την συμπεριφορά της διαιτησίας. Παράγοντας των Bucks αφήνει ένα στρινγκ στον πάγκο των Suns και όλοι τους αποκαλούν κότες. “Αντίο, αντίο εκεί στην αναπτυξιακή”.

-Τα πράγματα ηρεμούν, οι Suns ξαναβγαίνουν στο παρκέ και ο Ντέβιν Μπούκερ δείχνει αποφασισμένος να πάρει το ματς μόνος του. Στην τελευταία επίθεση βάζει τρίποντο και κάνει το break στο break. Οι οπαδοί των Bucks αρχικά παγώνουν. Παίκτες και προπονητικό τιμ φεύγουν τρέχοντας για τα αποδυτήρια.

-Οι οπαδοί των Bucks ντοπάρουν τους παίκτες. Το γήπεδο δονείται με το σύνθημα “Στο Φοίνιξ ερχόμαστε να σας… νικήσουμε”. Στο εξοχικό μας στο Suns θα δοθεί η τελευταία παράσταση. Πάμε για να το σηκώσουμε. Όπως το ‘71.