Έχεις αναλογιστεί ποτέ τι μπορείς να πετύχεις μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες; Το τυπικό 8ώρο στο γραφείο (που με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο δε θα είναι και τόσο τυπικό και τόσο 8ώρο), την επιστροφή για το σπίτι κολλημένος στην κίνηση της Κηφισίας και το να χαλαρώσεις παρακολουθώντας το νέο κύκλο της αγαπημένης σου σειράς στο Netflix ή το βραδινό ματσάκι στο Euro. Καθημερινότητα. 

Μία καθημερινότητα που είναι εντελώς διαφορετική για τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Τον άνθρωπο των ρεκόρ, τον πιο επιδραστικό αθλητή του πλανήτη, το παιδί που ωρίμασε και πλέον θέτει τους δικούς του όρους. Έχουμε και λέμε. Το απόγευμα της Τρίτης, η Πορτογαλία αναμετρήθηκε με την Ουγγαρία στην πρεμιέρα του 6ου ομίλου για το Euro 2020. Ο αγώνας έγινε στην Ουγγαρία και μάλιστα την ημέρα που το κόμμα του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν κατέθεσε πρόταση νόμου ώστε να απαγορευτεί η “προώθηση” της ομοφυλοφιλίας ή της αλλαγής φύλου στους ανηλίκους. Την ίδια μέρα ο Κριστιάνο Ρονάλντο δέχτηκε τα πυρά των Ούγγρων, με μερίδα οπαδών να τον χαρακτηρίζουν ως “αδερφή”. Φυσικά ο ίδιος δεν επηρεάστηκε καθόλου, κέρασε δύο “πάστες” τα παιδιά και έγραψε το τελικό 3-0 υπέρ της Πορτογαλίας.

Μάλιστα τα δύο τέρματα που σημείωσε τον έκαναν “διπλά ιστορικό”. Ο Πορτογάλος superstar έγινε ο απόλυτος recordman τερμάτων και νικών στην ιστορία του Euro. Έφτασε τα 10 τέρματα σε τελικές φάσεις ξεπερνώντας τον Μισέλ Πλατίνι και ταυτόχρονα έφτασε τις 12 νίκες σε τελικές φάσεις. Τα χρυσά ρεκόρ έγιναν κόντρα στους Ούγγρους, οι οποίοι είχαν γεμίσει ασφυκτικά το γήπεδο και τα ακροδεξιά σκληροπυρηνικά αγόρια με τα μαύρα μπλουζάκια έφυγαν με σκυφτό κεφάλι και κόκκινο σβέρκο. Συμβαίνουν αυτά όταν προκαλείς τον καλύτερο. Θα φας καλά και στο τέλος θα έχει και… γλυκό.

Ωστόσο το τυπικό 24ώρο του CR7 είχε ξεκινήσει από την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου. Όταν έφτασε η στιγμή να μιλήσει μπροστά στους δημοσιογράφους, ο άνθρωπος των 299.000.000 followers (κορυφαίος Influencer του πλανήτη) μ’ ένα νεύμα και μία κίνηση κατάφερε να κάνει τον πλανήτη να ασχοληθεί μαζί του. Κάθισε στη θέση του, κοίταξε τα δύο μπουκάλια Coca-Cola (επίσημος χορηγός του Euro 2020 αλλά και της Juventus παρεμπιπτόντως) λες και ήταν ο χειρότερος εχθρός του, τα εξαφάνισε από το κάδρο και παρότρυνε όλους όσους τον βλέπουν να πίνουν νερό. Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που δείχνει την απέχθειά του προς τα αναψυκτικά. “Θα δούμε αν γιος μου θα γίνει μεγάλος ποδοσφαιριστής. Μερικές φορές πίνει Coca-Cola, τρώει πατατάκια και αυτό είναι κάτι που με θυμώνει”, είχε δηλώσει στο παρελθόν και πως μπορείς να τους δώσεις άδικο; Το σύνολο των επιστημονικών δεδομένων επιβεβαιώνει ότι τα αναψυκτικά με ζάχαρη και άλλες γλυκαντικές ουσίες συντελούν σε παχυσαρκία σε παιδιά και ενήλικες. Επίσης οι επιστήμονες έχουν συνδέσει την κατανάλωση αναψυκτικών με αυξημένο κίνδυνο πνευμονικών επιπλοκών, στεφανιαίας νόσου, μειώνουν το ph του σάλιου ενισχύοντας την οδοντική διάβρωση και κάνουν πιο δύσκολες τις καθημερινές εργασίες, τη γνωστική μάθηση και τον σχηματισμό νέας μνήμης. Αυτά τα λίγα. 

Το ερώτημα γιατί η UEFA επέτρεψε διαφημίσεις αναψυκτικών και μπύρας σε μία αθλητική διοργάνωση είναι φυσικά ρητορική. Η απάντηση είναι το “χρήμα”. Η τοποθέτηση του Κριστιάνο Ρονάλντο είναι ένα δυνατό χτύπημα απέναντι σε έναν ανθυγιεινό τρόπο ζωής. Κάποιοι τον κατηγορούν για υποκριτή διότι πριν 15 χρόνια, το 2006, διαφήμισε την Coca-Cola όντας ποδοσφαιριστής της Manchester United.

https://twitter.com/hashtag/EURO2020?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw

Ωστόσο εκείνη την εποχή, ο Κριστιάνο ήταν ένα παιδί μόλις 20 ετών. Έχουν περάσει 15 χρόνια από τότε και έχει ωριμάσει. Επίσης έχει τη δύναμη να αντισταθεί. Διότι σε αυτή τη ζωή, σημασία δεν έχει μόνο να έχεις δίκιο αλλά να έχεις και τη δύναμη να το υπερασπιστείς. 

Σημασία δεν έχει να ψάχνεις να βρεις ψεγάδι στο παρελθόν του οποιουδήποτε αλλά να εστιάζεις στην βελτίωση και το πως θα καταφέρουμε να κάνουμε τον κόσμο μας καλύτερο. Η τοποθέτηση του CR7 δεν πρέπει να βρει αντίλογο αλλά μιμητές. Ο Πορτογάλος είναι ο άνθρωπος που ποτέ δεν χτύπησε τατουάζ διότι είναι εθελοντής αιμοδότης. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο είναι ο άνθρωπος που σε λιγότερο από 24 ώρες έστειλε στις τρύπες τους τα “φίδια” της μισαλλοδοξίας, της ομοφοβίας και του ρατσισμού, τα έβαλε μ’ έναν κολοσσό και του δημιούργησε ένα μικρό χτύπημα και έγραψε την δική του ιστορία. Μέσα και έξω από τις 4 γραμμές.

Αν θέλουμε να μιλήσουμε για πραγματικούς influencers, τότε ας αρχίσουμε από τον Ρονάλντο.