Όλος ο κόσμος θυμάται το σάλο που προκάλεσε η επίσημη δήλωση για την ίδρυση του κλειστού πρωταθλήματος European Super League πριν από λίγο καιρό. Σε αυτό επρόκειτο να συμμετάσχουν 12 από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιρικούς συλλόγους, όμως η διοργάνωση απέτυχε εν τη γενέσει. Οι ομάδες- θιασώτες της καινούργιας λίγκας ήταν η Ρεάλ Μαδρίτης και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ενώ είχαν συνυπογράψει οι Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Σίτι, Άρσεναλ, Τσέλσι, Τόττεναμ, Μπαρτσελόνα, Ατλέτικο Μαδρίτης, Ίντερ, Μίλαν και Γιουβέντους.

Οι αντιδράσεις ήταν φυσικά άμεσες, ερχόμενες πρωτίστως από την UEFA, η οποία μεταξύ άλλων δήλωσε: «Η UEFA, η Premier League, η La Liga και η Serie A έμαθαν ότι μερικές αγγλικές, ισπανικές και ιταλικές ομάδες πιθανόν σχεδιάζουν να ανακοινώσουν τη δημιουργία της υποτιθέμενης Super League. Εάν συνέβαινε κάτι τέτοιο, θέλουμε να υπογραμμίσουμε ότι εμείς -η UEFA και οι προαναφερθείσες ομοσπονδίες αλλά και η FIFA και όλα τα μέλη της- θα παραμείνουμε ενωμένοι στις προσπάθειές μας να σταματήσουμε αυτό το κυνικό πρότζεκτ, ένα πρότζεκτ που ιδρύθηκε πάνω στο προσωπικό συμφέρον μερικών ομάδων, σε μία εποχή που η κοινωνία χρειάζεται περισσότερη αλληλεγγύη από ποτέ».

Θύελλα αντιδράσεων προήλθε ωστόσο και από το φίλαθλο κοινό των ομάδων, με δηλώσεις μεγάλης απογοήτευσης από τις ομάδες τους, που έχουν μόνο στόχο το κέρδος. Οι μεγαλύτερες αντιδράσεις ήρθαν από τους οπαδούς των αγγλικών ομάδων, που δήλωσαν οργισμένοι από την ανακοίνωση για την ίδρυση της κλειστής λίγκας. Αντιδράσεις προήλθαν και από τις κυβερνήσεις των χωρών που δρουν οι εν λόγω σύλλογοι. Πριν καν προλάβει να συσταθεί λοιπόν, η καινούργια διοργάνωση απέτυχε παταγωδώς, αφού μετά τις αντιδράσεις αποσύρθηκαν οι 6 αγγλικές ομάδες και οι Ίντερ, Μίλαν και Ατλέτικο Μαδρίτης.

Μετά την κατάρρευση του εγχειρήματος, η UEFA έδωσε «συγχώρεση» στους συλλόγους που συμμετείχαν, ενώ διάφορα πρωταθλήματα προβλέπουν πλέον τον αποκλεισμό ομάδων που θα συμμετάσχουν σε αποσχιστικές δράσεις. Το ενδιαφέρον είναι πια στραμμένο στο Champions League και το φετινό Euro, τις κορυφαίες ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Όλοι οι αγώνες και οι αποδόσεις τους υπάρχουν στο στοίχημα bwin και αυτό το καλοκαίρι το ενδιαφέρον αναμένεται να φτάσει στα ύψη. Με μια χρονιά καθυστέρηση θα γίνει το Euro, το οποίο όμως θα διεξαχθεί σε 12 ευρωπαϊκές χώρες, γιορτάζοντας τα 60 χρόνια του θεσμού. Και φυσικά το Champions League, στο οποίο συμμετέχουν οι κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης, μετά από αγώνες για την πρόκριση και όχι λόγω κλειστών λόμπι.

 

Η προσπάθεια για αυτό το κλειστό πρωτάθλημα του European Super League, είχε ως βασικό στόχο την οικονομική ενίσχυση των μεγάλων συλλόγων του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Πρωτεργάτης αυτής της κίνησης ήταν ο Φλορεντίνο Πέρεθ, ο οποίος συνεχίζει να πιστεύει πως μια παρόμοια κίνηση θα σώσει το ποδόσφαιρο από το τέλμα που έχει περιέλθει. Και η ιδέα μπορεί να μην έχει φύγει εντελώς από το τραπέζι, μιας και πολλές ομάδες έχουν δει μεγάλη μείωση εσόδων λόγω της πανδημίας και των αγώνων κεκλεισμένων των θυρών. Αρκετές ομάδες, ειδικά στην Ισπανία, έχουν να αντιμετωπίσουν καινούργια χρέη λόγω της πανδημίας και μπορεί μια τέτοια κίνηση να βοηθούσε στην αντιμετώπιση των οικονομικών οφειλών τους.

Όλα είναι ακόμη ανοικτά, όμως η πρώτη κίνηση με το συγκεκριμένο φόρματ δεν έτυχε αποδοχής από το ποδοσφαιρικό κοινό.